家事百科

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我想問下大家
如果業主唔肯退按金
or用d冇理既理由去扣起按金
咁可以點做?

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

我都想知 ! 我過2個月都要搬 , 但我個業主超`姑寒 " 佢已經一早講過 , 如要退租 , 無得用按金當租金用的 !
同埋租比我時 , 包3部冷氣的 , 但係廳個部係用5到的 仲要係啡色面果D , 佢已講明唔會換的 , 仲叫我唔好開 ..... ! 後尾我生左BB , 好熱米自己出$換過部 , 之後先通知番佢 , 又比佢話我 唔通知佢 , 又話如之前通知 , 佢話佢可能會換的 ! 佢仲寸我到時搬的時候你都會搬走的 ! 唉..到時我走的時候都唔知會唔扣我的按金 !

伯爵府

俾我係你,
佢唔幫我換冷氣
我就唔交租....

我以家都驚驚地業主會留難我
因為我住村屋頂樓
天花有d mok落..
都唔知會唔會老屈我....

洋房

我以前都試過個廰壞aircon業主唔肯換. 又話要睇下先又呢樣又個樣. 後來把幾火唔交租, 月中佢即刻打比我話安排換aircon.

由於發生過呢d不快, 退租我都好擔心佢會玩野. 四圍問意見. 有做地產的朋友教我. 唔洗理佢. 萬一退租時佢上到來之之左左, 無理扣錢. 就同佢講, 我今日唔退租住, 叫佢即刻走. 等你通知. 否則報警.

我個fd 話你一日未簽好文件. 間屋都未算退租. 所以就算業主都無權留低. 就算警察上門, 都係佢要走. 唔洗怕.

到時就佢驚過你. 因為佢唔知你會做d 咩.

大宅

回覆 # 的文章

我都有同樣既問題. 之前因為洗衣機壞著唔幫我整搞得唔開心, 我擔心業主收樓會留難我. 我下個星期就要交樓, 想揾地產一起同業主收樓, 但地產唔肯. 如果到時業主挑剔既話, 叫佢走, 會唔會話我違約,遲交樓架?

洋房

根據我朋友的說法. 到時好來好去就梗無所謂.
但萬一業主無理扣錢, 就話唔退租住.你叫佢走等你通知. 咁佢就仲驚過你.

因為佢唔知你會對佢間屋做d咩. 佢教定我好多'那渣" 野. 唔太方便係度講.

至於違約問題, 係無的. 退租要一個月通知麻. 咁今日退唔成. 咪叫佢等通知. 總之同佢講跟足合約做. 一日未退租, 佢都無權留係間屋到. 業主都係咁話

亦唔洗驚佢人多或者惡. 有事可報警求助.

租屋時地產就會幫你 (因為有佣收麻, 退租佢都無著數. 你又未必會同區幫襯返佢).

大宅

回覆 # 的文章

我已經係3月尾同業主住多一個月走啦, 所以提前一個月通知著. 如果到時話唔退, 擔心話我違約.

洋房

原帖由 yyl30 於 09-4-22 17:53 發表
我已經係3月尾同業主住多一個月走啦, 所以提前一個月通知著. 如果到時話唔退, 擔心話我違約.

首先, 你無需要假設個業主一定係麻煩人.

就當當日真係咁唔好彩, 遇到個業主無理的話:
假設你約業主五月一日交樓退租. 五月一日係退租對數時, 理論上五月一日都係你比緊錢. 佢係無權阿芝阿左. 叫佢五月二日再來過. 我唔知你幾錢租金, 但幾個鐘頭可以發生的事, 可以叫你個無良業主起碼用返三幾萬整都得. 而佢又真係耐你唔何. 係呢d情況下, 業主通常都要就範.

再進一步講, 五月一日就算不歡而散. 咁咪唔退租住囉. 日期再定, 總之係起碼一個月後. 因為租約上係寫明, 是但一方都要比對方一個月通知的.

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 yyl30 於 09-4-22 16:01 發表
我都有同樣既問題. 之前因為洗衣機壞著唔幫我整搞得唔開心, 我擔心業主收樓會留難我. 我下個星期就要交樓, 想揾地產一起同業主收樓, 但地產唔肯. 如果到時業主挑剔既話, 叫佢走, 會唔會話我違約,遲交樓架? ...

等你的好消息

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

......我唔知你幾錢租金, 但幾個鐘頭可以發生的事, 可以叫你個無良業主起碼用返三幾萬整都得. 而佢又真係耐你唔何. 係呢d情況下, 業主通常都要就範.

咁做法有啲好似"勒索"WOR , 同講 - "你個仔係我手上, 你唔好令我唔高興,我癲起上來乜都做得出!!!!" 有乜分別???

做爛仔唔係人人做得, 自己有正當職業, 有兒有女, 隨便咁做, 後果可以好嚴重. 各位三思.

原帖由 timlau 於 09-4-22 22:25 發表

首先, 你無需要假設個業主一定係麻煩人.

就當當日真係咁唔好彩, 遇到個業主無理的話:
假設你約業主五月一日交樓退租. 五月一日係退租對數時, 理論上五月一日都係你比緊錢. 佢係無權阿芝阿左. 叫佢五月二日再來過 ...

伯爵府

我住村屋
真係怕D村民會好煩
因為我租得時間短
我怕佢唔滿意.....所以會扣我按金
租人樓真係煩

洋房

對不起, 可能我用詞不當.

或者換個講法, 我覺得首先應以合理方法溝通. 業主有好人亦有衰人. 我試過有業主係我搬時幫我手抬埋張sofa 落樓添. 又試過個業主壞冷氣同sing盤漏水佢都話好少事.三催四請都唔肯整.

但由於我長期租樓住. 每次退租都有呢種擔心. 所以講多左.

sorry

大宅

回覆 # 的文章

假設我五月一號約著退租結果又唔退, 我咪又要交多一個月租金.

唔好意思問你咁多! 因為我依家都好驚退租果日比業主留難.

大宅

回覆 # 的文章

多謝你啊! 希望承你貴言!

大宅

回覆 # 的文章

我既業主就係壞冷氣同sing盤漏水佢都話好少事.三催四請都唔肯整.洗衣機漏水3個星期都唔整, 叫我唔等使D衫唔好洗住. 我相信交樓果時肯定麻煩.我D朋友叫我約日頭, 費事夜晚唔安全.

大宅

請問是否要簽退租書? 還是一個月前口頭通知業主, 到交樓當日, 業主check過無問題, 便會即時退回按金呀?

大宅

回覆 # 的文章

終於搞定啦! 多得搬家公司的師傅幫手陪我一起見業主!

大宅

回覆 # 的文章

我既業主準備著一份退租書比我簽名, 正常應該一人一份. 檢查過D嘢OK就同意退按金, 話稍後過數比我, 我都有D擔心簽完如果唔過點算, 不過都好彩收到沒有問題啦!

伯爵府

原帖由 yyl30 於 09-4-30 01:07 發表
終於搞定啦! 多得搬家公司的師傅幫手陪我一起見業主!

唔明呀
點一齊見業主呀?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

不是即時退按金?
幾時過數?

原帖由 yyl30 於 09-4-30 01:10 發表
我既業主準備著一份退租書比我簽名, 正常應該一人一份. 檢查過D嘢OK就同意退按金, 話稍後過數比我, 我都有D擔心簽完如果唔過點算, 不過都好彩收到沒有問題啦! ...

首頁

尾頁

跳至