自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

搭地鐵隔離企咗個女仔斯斯文文,好眉好貌,沿途不停地不停地嗦個鼻水,我即刻擰轉身,就算唔係怕惹到,d聲都令人好反感。
自私就唔好怪人哋有咁嘅反應。

侯爵府

jumphigh 發表於 19-1-6 09:46
我都有鼻敏感,但係我唔會大力索鼻, 要用紙巾冚住個鼻同抹咗佢。 因為我好憎人大力索鼻啲聲,好嘔心
...

你應該無鼻敏感,或者只係非常輕微。

子爵府

missnmiss 發表於 19-1-6 10:24
其實大家如果驚流感俾人傳染,帶口罩係最安全。我明白有些人係自私精,如果佢地咳唔帶口罩都冇乎,但真係唔 ...

唔通走埋去吸多兩野?人地自私就要接受⋯保護自己就叫幼稚。下次係當面話人,上網討論都幫唔到件事。

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 19-1-6 10:17
下,索鼻嘔心啲喎,呻就呻一下啫,索鼻索成程車,好難頂架

其實係呻唔掂的,不停呻不停滴的,係可以non stop,好辛苦,又戴唔到口罩,因為一戴就不停滴,完全係清水狀態

公爵府

Rubik 發表於 19-1-6 11:28
其實係呻唔掂的,不停呻不停滴的,係可以non stop,好辛苦,又戴唔到口罩,因為一戴就不停滴,完全係清水 ...

咁咪一路搵紙巾抹鼻水囉,好過時時索索既,因為我覺得索鼻水啲聲好核突架,仲要索足全程車,喺身邊個個其實都真係覺得幾難受。如果我搭車有人係我後面不斷索鼻水,我都會走開,同樣我都好怕啲人食嘢會習習聲同埋食完野撩牙習習聲,我真係會走開,就算係喺ikea 立食個包,對面個阿叔食嘢食到隻隻聲我都會行開㗎! 你話我歧視都係咁話!

珍珠宮

zoie_w 發表於 19-1-6 11:33
咁咪一路搵紙巾抹鼻水囉,好過時時索索既,因為我覺得索鼻水啲聲好核突架,仲要索足全程車,喺身邊個個其 ...

我會抹,但有時係滴到你會忍唔住索的
不過其實抹都係唔掂,我有時係要攞紙巾加手插實個鼻窿

咁我都係講我狀況,你有權唔like n走開n覺得核突,但我都會索

大宅

回覆樓主:

在此衷心希望大家唔好有索鼻或者鼻敏感既時候,因為你地索鼻就代表被人默默既討厭、覺得嘔心、核突、乞人憎⋯
你地唔明白有鼻敏感既人,只會諗住自己有幾討厭乜乜嘜嘜,我都唔想有鼻敏感,但我相信風水輪流轉,今日討厭人,他日終被人討厭。

公爵府

Rubik 發表於 19-1-6 11:35

我會抹,但有時係滴到你會忍唔住索的

我都試過傷風嗰陣時,鼻水流唔停好似開水喉咁,我都只係不斷搵紙巾抹㗎咋!可能我唔明白鼻敏感嘅人嘅痛苦啦,不過我覺得索鼻水都好辛苦,不如諗下辦法去根治鼻敏感啦,睇吓中醫。

公爵府

missnmiss 發表於 19-1-6 11:36
在此衷心希望大家唔好有索鼻既時候,因為你地索鼻就代表被人默默既討厭、覺得嘔心、核突、乞人憎⋯
...

我細個唔識野嗰陣,傷風嘅時候流鼻水真係會係咁索鼻水,因為細個唔識得呻鼻水,,不過大個咗就唔會,就會一次過呻晒出嚟,jm如果你鼻敏感真係咁嚴重,不如試吓睇中醫睇吓有冇辦法醫好啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主

我自己氣管敏感,我一定自己帶口罩,d人著件千年冷衫,一個轉身我吸到d毛纖維,就咳到回唔到氣,所以有敏感戴口罩都係自保,樓主唔怪得其他人。

珍珠宮

missnmiss 發表於 19-1-6 09:05
搭地鐵人多有時鼻敏感發作,只不過索左2、3下鼻水,d人就立即當我有傳染病咁,有d就傳身背對著我,有d就即 ...

本末倒置,呢排流感咁勁,係人都驚架啦,你都識講香港人大多自私人有病唔帶口,人哋點知你乜事流鼻水?你忘了沙士

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

sunnygirl 發表於 19-1-6 09:18
流感高峰期又好難怪人咁敏感

珍珠宮

missnmiss 發表於 19-1-6 11:36
在此衷心希望大家唔好有索鼻既時候,因為你地索鼻就代表被人默默既討厭、覺得嘔心、核突、乞人憎⋯
...

介紹你做天灸,我兒甥千年鼻敏感攪掂咗,出街冇比人歧視

男爵府

回覆樓主:

唔係唔比你敏感唔比你病,咁咪戴返個口罩囉,流感高峰期4日已經死6個,公家醫院流感病人等30小時先有病房,3個小朋友因為中流感入病危………大家小心d敏感d好都正常,將心比己你都可能一樣架喳

珍珠宮

Del

所以我一上公共交通公具就戴口罩,大把人打噴嚏,咀鼻都唔掩,鬼知係病定敏感。
我成日出差,好怕病左在外地捱幾日,尤其咳,坐飛機咳,戴住口罩都被嫌棄,連自己都討厭自己,所以盡可能減少感染機會,地鐵人逼人,d人一咳,打噴嚏唔掩住,我真係會走開。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

有d人本身抵抗力差, 見到你索鼻自動彈開好正常, 鬼知你鼻敏感咩, 你又無貼張紙係額頭

大宅

jumphigh 發表於 19-1-6 11:46
你活係自己世界?
你欣賞自己 就要人哋欣賞你? 呢度已經好多人話你呕心,唔該你反醒下自己啦 ...

咁我希望你唔好有索鼻既時候,即使你宜家冇鼻敏感,唔代表你下一代冇囉。因為索鼻=嘔心

伯爵府

咁樓主你鼻敏感又得,人地掩口又唔得咩?咁你不如唔好搭地鐵啦!

大宅

搭地鐵人多有時鼻敏感發作,只不過索左2、3下鼻水,d人就立即當我有傳染病咁,有d就傳身背對著我,有d就即 ...

人地做咩有人地自由!有影響你咩?你有鼻水,對車上其他乘客有潛在風險,咁你都吾帶口罩咁「有品」啦!你咁驚人地「傳身背对」或「掩鼻」,你去坐的士啦!

首頁

尾頁

跳至