自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

係機上就算空姐廣播話要起飛/降落, 請大家熄手機手提電腦, 都一定會有人唔理. 話就嚟降落, 當feel到飛機一"掂地", 總有人會即刻起身行出去拎行李.

今次搭機回港, 係機上遇到一位先生同一位媽咪係度嘈, 因為個媽咪由上機都準備降落都開住陪ipad比小朋友睇, 個先生就話人地講左話起飛同降落要熄電子用品, 個媽咪就話, 而家d儀器好先進, 唔熄手機都唔怕

另一件事就係, 係飛機啱啱"掂地", 有個女人即刻起身企係通道拎座位上嘅行李, 當時飛機仲未開燈, 扣安全帶signal仲著緊燈. 架機突然再駛前, 個女人成個人係通道跌低

我自己老土, 仲係果種係機上永遠唔開手機, 廣播未話除得安全帶, 我都會坐家定扣實. 我明有d人工作需要, 會係飛行中用手機.

子爵府

熱狗媽 發表於 19-1-11 10:08
係機上就算空姐廣播話要起飛/降落, 請大家熄手機手提電腦, 都一定會有人唔理. 話就嚟降落, 當feel到飛機一" ...

自私的人,縂會有萬種理由為自己辯護。而且越來越多自私的人。

日月水火    發表於 19-1-11 11:42

子爵府

熱狗媽 發表於 19-1-11 10:08
係機上就算空姐廣播話要起飛/降落, 請大家熄手機手提電腦, 都一定會有人唔理. 話就嚟降落, 當feel到飛機一" ...

唔係開airplane mode就OK嗎? 我唔識,我問下咋... 因為我一向係飛機唔會用電話,但唔turn off嘅只轉airplane mode... 其實得唔得呢?

珍珠宮

回覆樓主:

有些人的性格係心急型, 點講都唔會聽, 就算明知都係諗住唔會咁唔好彩嘅!就好似我阿爸, 明知有段路唔可以照踩單車過, 要落車推的。 同佢講過n次唔好咁做, 但是就係唔聽。 終於有日比警察捉到, 罰款先知驚。

男爵府

我每次都見到起飛前,空姐已經要叫人拉返直椅背。而我曾經都比人: 佢上機放好行李後,坐低就一嘢完全挨後椅背。唔講應唔應該挨後、挨幾後,我明你有你權利用,只不過心諗: 其實係咪挨遲一陣都唔得,明知一陣都要起飛

公爵府

mrstangdorothy 發表於 19-1-11 10:51
我每次都見到起飛前,空姐已經要叫人拉返直椅背。而我曾經都比人: 佢上機放好行李後,坐低就一嘢完全挨後椅 ...
點坐係個人選擇, 有時候前面果個"捱後", 都會心入面覺得唔好彩.

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

我都覺得之前兩大post 好值得大家反思! 沒有話許可或不許可!
你有權挨後 .....(但會令後面的人空間少左)
你有權不㩒掣(因為覺得自己不是做揸lift 或點解要serve 全lift人)但每入一層,全lift 人在等多好幾分鐘.....

自細父母已教做人的禮貌、不要以己度人...做任何事,有冇影響人.....幫到就幫…應有的價值觀好應該傳比下一代.....

利申:70後的本土香港人,我會hold 門、企得近lift 門會按close或按open等埋人....但人家冇這樣做,我又不會去批評他們.....(做好自己,hold 一hold門,幫到人,令到人家方便,自己都開心⋯)

寶褓保補    發表於 19-1-11 22:01
happyb_happyb    發表於 19-1-11 16:27
js1204    發表於 19-1-11 11:48

子爵府

Airplane mode係冇問題既!
廣播都有suggested 一係關機一係airplane mode.

不過總有人就算氣流都想屙尿

大宅

回覆樓主:

我係唔會理個安全帶燈著唔著,都會長扣安全帶,除左去廁所,因為有時氣流既野,會突然間出現,意外亦係,既然都坐左係位,就順倆便扣埋安全帶囉!冇壞架!而飛機起飛前,有廣播話要熄手機及電子產品,我一定照做。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

起飛果陣, 搭過其他airline叫人飛行模式就得, 但又搭過express叫人直情要熄機.所以我都唔知邊個啱.

象牙宮

2024年龍年勳章

eddieman 發表於 19-1-11 11:31
我係唔會理個安全帶燈著唔著,都會長扣安全帶,除左去廁所,因為有時氣流既野,會突然間出現,意外亦係,既 ...

我都係全程扣安全帶,為自己安全着想。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Cathy1121 發表於 19-1-11 11:25
我都覺得之前兩大post 好值得大家反思! 沒有話許可或不許可!
你有權挨後 .....(但會令後面的人空間少左 ...

你講得啱

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

唔理得人咁多,只要做好自己就可以

侯爵府

eddieman 發表於 19-1-11 11:31
我係唔會理個安全帶燈著唔著,都會長扣安全帶,除左去廁所,因為有時氣流既野,會突然間出現,意外亦係,既 ...

我都係同埋咁樣做
小朋友習慣左扣安全帶
就唔會出現嗰d 唔肯扣扭晒計既情況

珍珠宮

goo_littlebb 發表於 19-1-11 11:37
起飛果陣, 搭過其他airline叫人飛行模式就得, 但又搭過express叫人直情要熄機.所以我都唔知邊個啱.
...

視乎航空公司,機型,同所行嘅航道
兩個都啱
廣播叫做咩,跟做就ok

大宅

我都係全程扣安全帶,為自己安全着想 X 2

熱狗媽    發表於 19-1-11 11:53

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

終極熊貓 發表於 19-1-11 11:42

視乎航空公司,機型,同所行嘅航道

原來係咁
第一次搭Express, 見到空姐真係企住隔離睇住人熄機(唔係我).
所以感覺佢地好安全

翡翠宮

girlgirls 發表於 19-1-11 11:43
我都係全程扣安全帶,為自己安全着想 X 2

我都係全程扣安全帶,為自己安全着想

熱狗媽    發表於 19-1-11 11:53

琥珀宮

自私人何其多

大宅

Sumyeema1 發表於 19-1-11 11:37
我都係全程扣安全帶,為自己安全着想。

醒目

首頁

尾頁

跳至