自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

香港人真係好肉酸,一落機拎行李就成家圍住條行李帶

公爵府

vvbyy 發表於 19-1-11 12:12
其實係日本同係香港外国人,好多時不會控關門制,因為佢地跟本唔明有乜咁趕
...
我而家係日本公司做, d日本同事都會入lift撳關門掣

我淨係見過韓國人唔會撳, 有次係韓國我見成lift人都無人撳, 之後有人話因為部lift會自己關門, 所以無人會撳關門掣

珍珠宮

goo_littlebb 發表於 19-1-11 11:37
起飛果陣, 搭過其他airline叫人飛行模式就得, 但又搭過express叫人直情要熄機.所以我都唔知邊個啱.
...

跟廣播

我係一上機就會關機,唔好影響飛機運作

男爵府

Happybabyhbb 發表於 19-1-11 10:39
唔係開airplane mode就OK嗎? 我唔識,我問下咋... 因為我一向係飛機唔會用電話,但唔turn off嘅只轉airpl ...

有啲飛機只需較飛行,有啲就要關機,我都係聽廣播

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

人貴自知

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Cathy1121 發表於 19-1-11 11:25
我都覺得之前兩大post 好值得大家反思! 沒有話許可或不許可!
你有權挨後 .....(但會令後面的人空間少左 ...

我都係70後, 細過屋企有電話響即刻會去聽電話, 雖然九成唔係搵我. 屋企人瞓咗會細力關力, 細力做其他野, 推商場門會留意後面有冇人跟住, 幫人HOLD一HOLD, 基本上唔特別, 但係這一代好像不懂這些待人的態度.

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

newcomer550 發表於 19-1-11 14:05
我都係70後, 細過屋企有電話響即刻會去聽電話, 雖然九成唔係搵我. 屋企人瞓咗會細力關力, 細力做其他野, ...

同感,顧己及人之心要時時有! 吾好時時話現代人未又係上一代人教!其實好多事情、由𢦓長階段...靠有冇心去觀察,有人有禮貌,如何做到有禮貌,未去學!你有冇心去學啫!

其實之前兩大post 真的好小事,但小事之中,也有人持不同意見,大家包容多D,學祖藍同劇說:和諧、和諧.....
我媽媽住那處,還會和對面屋的太太互相交換弄的餸菜,如她弄的包糭丶餃子(好味),又會按門鈴拿過來比我們分享⋯⋯有時我媽又會包水餃又回禮返對面屋阿姨,尼D未叫做(舊一派的)人情世故......現在的人做咩事也起哂綱,你搵我笨呀⋯⋯我投訴下你先,等你冇份工等,屢見不鮮.....

珍珠宮

只可以說有一部分人比較自我中心,唔理其他人架。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

係,我都唔明點解d人唔熄機
安全問題點都着緊d好
叫得你熄實有原因
衰d講你條命唔值錢都唔好要全機人陪你

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

TJ040 發表於 19-1-11 12:22
好憎d人捱黎後, 應該所有坐位都改做冇得捱後

好建議,等啲人無藉口

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

Cathy1121 發表於 19-1-10 22:25
我都覺得之前兩大post 好值得大家反思! 沒有話許可或不許可!
同意~ 自己做好本份
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

伯爵府

其實如果只要講有權就做,就算明知會影響別人下都照做,呢個世界會變成點?屋企係私人地方,無論你點食煙都冇人阻止你,但你屋企唔食煙嘅家人就吸哂你呼出嘅二手煙,如果有認真考慮家人健康就唔會食,同樣道理,有認真考慮別人其實好多野都做唔出。

公爵府

ava_va 發表於 19-1-11 15:34
係,我都唔明點解d人唔熄機
安全問題點都着緊d好
叫得你熄實有原因
我知道時代唔同左, 而家開手機唔一定危害到架機嘅起飛降落. 當我8, 有時坐機去台灣, 有d人好頑強, 空姐唔走埋去同佢講, 佢都唔熄. 之後又靜靜雞裝吓裝吓咁開番. 睇到佢d message其實只係傾閒計. 其實真係有無咁大癮? 唔開1個鐘手機都生存唔到?

子爵府

搭過香港往返國內嘅航線
係要熄手提電話
開飛行模式都唔得

公爵府

ANNAFRIEND 發表於 19-1-11 15:58
其實如果只要講有權就做,就算明知會影響別人下都照做,呢個世界會變成點?屋企係私人地方,無論你點食煙都 ...
確實而家好多人都係呢個心態

伯爵府

Cathy1121 發表於 19-1-11 11:25

其實係 courtesy。我覺得係公民教育的一種。 香港真係越來越少見。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

1mocha 發表於 19-1-11 17:41
其實係 courtesy。我覺得係公民教育的一種。 香港真係越來越少見。

係呀!你明我講甚麼!這年代,甚麼也投訴!
幾年前,看單聞,巴士司機叔叔去了洗手間延遲了開車,乘客又走去投訴司機,繼而口角,最後司機冇左份工!幾無奈!!
科技進步,人人有手機在旁,便可以作謢身符保護自己,以前的香港,人情味較濃!
吾知點解,是否今時今日,大部分人有點錢,富裕左,眼角向上了⋯⋯媽媽爸爸年代的人著重美德多D,見到隔離鄰居叫早晨,點頭也要!冇鼔油可以借....出街真的電話冇電,問人借電話想打比老公,我都怕人地"以為"我呃佢電話⋯唉

伯爵府

回覆樓主:

搭飛機全程扣安全帶,熄電話,只用機上提供娛樂,唔熄電話,呢吓真係驚會影響飛機運作,唔係 100% 安全即都有機會影響到,呢 d 講緊條命仔,唔係講笑。所以相對座椅挨唔挨後呢 d 真無乜大不了,但見 d 人講到挨後就係死罪咁!

水晶宮

mrstangdorothy 發表於 19-1-11 10:51
我每次都見到起飛前,空姐已經要叫人拉返直椅背。而我曾經都比人: 佢上機放好行李後,坐低就一嘢完全挨後椅 ...

有次未食完野前面個人大力i後,我差d倒瀉野飲

水晶宮

ANNAFRIEND 發表於 19-1-11 15:58
其實如果只要講有權就做,就算明知會影響別人下都照做,呢個世界會變成點?屋企係私人地方,無論你點食煙都 ...

仲要唔比人有唔同感受,人地發表唔同意就不停發大黎鬧。

首頁

尾頁

跳至