自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

自私的人總會有,他們會想/講出各種理由支持自己的行為,當一個人的價值觀己有偏差,再同佢理論是沒用的,所以做好自己教好自己的小朋友,希望有日能感染身邊的人,亦把正確的價值觀承傳下去。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mrstangdorothy 發表於 19-1-11 10:51
我每次都見到起飛前,空姐已經要叫人拉返直椅背。而我曾經都比人: 佢上機放好行李後,坐低就一嘢完全挨後椅 ...

呢個真討厭,我見過,仲有人入緊嚟飛機,佢就要挨後,經濟艙好闊咩?人地點行入位?呢種人真係撩交哎

珍珠宮

小小馬奇朵 發表於 19-1-11 16:11
搭過香港往返國內嘅航線
係要熄手提電話
開飛行模式都唔得

CX幾年前開始已經全程只要使用飛行模式,可以不用關手機及全程可以使用。
至於國內航空公司,以前是需要全程必須關閉手機,但起飛後可以用電腦及ipad。但近半年開始,發現大部分國內航空公司開始同CX一樣,只需要改為飛行模式,也可以用手機。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

414928 發表於 19-1-11 18:29
自私的人總會有,他們會想/講出各種理由支持自己的行為,當一個人的價值觀己有偏差,再同佢理論是沒用的, ...

無錯

我覺得總有人坐飛機無改flight mode囉

男爵府

回覆樓主:

衹能講句,自私之人總有種種借口

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

TiffChan 發表於 19-1-11 10:13
自私的人,縂會有萬種理由為自己辯護。而且越來越多自私的人。

同意

伯爵府

Happybabyhbb 發表於 19-1-11 10:39
唔係開airplane mode就OK嗎? 我唔識,我問下咋... 因為我一向係飛機唔會用電話,但唔turn off嘅只轉airpl ...

我只有試過hkexpress強調關機
令人十分不安

水晶宮

我有遇過類似情況

飛機就降落時,隔離成年人睇iPad,空姐提佢要關機。佢碎碎諗咁話我開左飛行模式啦

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

TiffChan 發表於 19-1-11 12:09
其實有時係你有權力咁做,但請在不影響他人情況下運用你嘅權利。為他人著想係一種美德。
...

伯爵府

Cathy1121 發表於 19-1-11 18:01
係呀!你明我講甚麼!這年代,甚麼也投訴!
幾年前,看單聞,巴士司機叔叔去了洗手間延遲了開車,乘客又走 ...

過去的幾十年,香港經濟以火箭式的發展,目標為本的概念過渡.

當年讓不少學校,家庭錯過了德智體群美的觀念.所以現今社會難以達至有信望愛.
信任,希望,關愛在香港已很難找到。

以時間倒數計,不然想起80後的香港學生。他們迷失了!他們在感到失意、失落時,父母的親情關愛,缺失了;師長朋友的貼心幫助,缺失了!他們在失敗時,感到自卑,失去自尊和自信!他們在失眠時,感到疲憊,失去活力和動力!他們在失戀或失學或失業時,失去了人生方向!

在人生路上,有香港人真的迷失了,有部分人最後竟對自己的人生徹底失望,喪失了生的意志,也喪失了活下去的勇氣和喜樂.所以有不少人去自殺

男爵府

cindy618 發表於 19-1-11 18:33
呢個真討厭,我見過,仲有人入緊嚟飛機,佢就要挨後,經濟艙好闊咩?人地點行入位?呢種人真係撩交哎 :thi ...

咪係囉,上機都係一陣子時間,真係一分鐘都不能蝕底,轉個頭架機就飛一定要拉返直。如果真係咩腰骨脊髓問題挨遲少少都唔得,係我的話我會買商務,經濟任你挨到最後都唔會舒服得過商務。

伯爵府

回覆樓主:

現在的教育,更加是以目標為本,不是對小孩子作出全面教育。

問題比以往更嚴重。現今學生由小學已開始迷失。小學自殺個案亦有增無減。

可能,當這班學生步出校園,過後香港的情況會更差。

大宅

熱狗媽 發表於 19-1-11 10:08
係機上就算空姐廣播話要起飛/降落, 請大家熄手機手提電腦, 都一定會有人唔理. 話就嚟降落, 當feel到飛機一" ...

而家好多人喺飛機上面, 用ipad睇戲或者打機唔用耳筒, 其實非常擾人的.

伯爵府

畀面勳章

newcomer550 發表於 19-1-11 14:05
我都係70後, 細過屋企有電話響即刻會去聽電話, 雖然九成唔係搵我. 屋企人瞓咗會細力關力, 細力做其他野, ...

我媽6X,一直都唔會......
電話響即刻會去聽電話, 雖然九成唔係搵佢;
屋企人無論係唔係瞓咗,都唔會細力關閂門, 細力做其他野;
推商場門會企喺原地等人開

但我沒有遺傳佢以上有的基因

伯爵府

終極熊貓 發表於 19-1-11 11:42

視乎航空公司,機型,同所行嘅航道

無错!

伯爵府

1314625 發表於 19-1-11 20:43
我有遇過類似情況

飛機就降落時,隔離成年人睇iPad,空姐提佢要關機。佢碎碎諗咁話我開左飛行模式啦

這些人最討厭!難道不懂聽廣東話 有$請坐可以用飛行模式的機!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

人!應該有自覺性既,要人話就唔好啦!所有野都適用!

公爵府

angelmame 發表於 19-1-11 22:43
而家好多人喺飛機上面, 用ipad睇戲或者打機唔用耳筒, 其實非常擾人的.
搭巴士都係, 成日遇到無啦啦響起d大陸劇果d鬼哭神嚎, 真係心都離一離

唔好問我係咪影響到我, 我會答"係!"

公爵府

1314625 發表於 19-1-11 20:43
我有遇過類似情況

呢d人中晒電子產品毒, 睇少陣會死

珍珠宮

熱狗媽 發表於 19-1-11 10:08
係機上就算空姐廣播話要起飛/降落, 請大家熄手機手提電腦, 都一定會有人唔理. 話就嚟降落, 當feel到飛機一" ...

連規舉也不懂跟的人,肯定有問題啦!
其實我成日見啲人一停機立即起身取行李,好似好心急回家咁,其實唔去旅行留在家咪唔洗急囉!

首頁

尾頁

跳至