自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱狗媽 發表於 19-1-11 10:08
係機上就算空姐廣播話要起飛/降落, 請大家熄手機手提電腦, 都一定會有人唔理. 話就嚟降落, 當feel到飛機一" ...

你所舉的兩件事,其實係違反左乘機守則,因此乘客/公司有責任停止做這些行為,即是我見到我是有權利強制stop這些人咁做。
而挨後是沒有違反乘機守則,所以我沒並有權利強制stop這些人咁做,能做的只有協商或包容。

事件的性質是不同的。

補充一下: 乘機守則有說明起飛降落時坐位要企直(安全理由),所以如果起飛降落時挨後是有權利要求強制企直。至於用餐,正常情況下為對方着想要企直,但沒有明確守則強制不能挨,所以只好協商。對方不願,可以話自私,但不能強制要求對方點樣。

伯爵府

親子王國15週年勳章

我好守法
如果開咪叫熄電話,扣安全帶,用餐時調好坐位,我全部做
至於挨後,我唔同事將心比已,既然張椅可以調較,又要投訴人地冇禮貌
我最多向後望下,唔會椅背掂到人就向後
如果唔大問題,呢個feature 一早就冇咗,上機又會開咪叫大家唔好用啦
如果前面向後咁影響你,可以坐第一行,絕對冇理由去怪前面
而家d電視已經可以調角度,唔會睇唔到

子爵府

係機上就算空姐廣播話要起飛/降落, 請大家熄手機手提電腦, 都一定會有人唔理. 話就嚟降落, 當feel到飛機一" ...

另講起飛機未停定未除得安全帶拿行李這件事,其實可不可以設計未允許拿行李前,行李架的門是lock死的,咁D人就算想快都沒法攞到。按道理技術上應該可行,是什麼原因沒有這樣做呢﹖還是大航空公司已這樣做﹖

子爵府

Cathy1121 發表於 19-1-11 11:25
我都覺得之前兩大post 好值得大家反思! 沒有話許可或不許可!
你有權挨後 .....(但會令後面的人空間少左 ...

我是好欣賞那些父母教導仔女凡事為他人設想的行為,只是現在的香港人越來越人呈兩極性思想:
1. 自私自利,乜都係自己攞着數,自我為上
2. 道德判官,覺得自己道德好高,從而以目中無人的方式教訓別人

其實兩者的性格上都有好大問題

翡翠宮

熱狗媽 發表於 19-1-11 16:02
我知道時代唔同左, 而家開手機唔一定危害到架機嘅起飛降落. 當我8, 有時坐機去台灣, 有d人好頑強, 空姐唔走 ...

有D 人真係冇左手機,直情會即刻死亡果隻。
如果唔係,我理解唔到點解要在咁繁忙既番工時間,要誇張到一路行一路玩手機,完全唔覺得會阻住人地 ,唔好講阻唔阻人先,安全第一啦,唔怕仆死

翡翠宮

熱狗媽 發表於 19-1-14 10:16
呢d人中晒電子產品毒, 睇少陣會死

我自問,手機有時冇電,我唔會好緊張,又帶尿袋又即刻話我手機唔可以冇電架
痴線,講緊放假咋喎,冇電咪冇電囉,傾少陣計,玩少陣面書,好好享受與「人」相處既時間啦

公爵府

Smallraindrop 發表於 19-1-14 12:05
有D 人真係冇左手機,直情會即刻死亡果隻。
如果唔係,我理解唔到點解要在咁繁忙既番工時間,要誇張到一路 ...
係架. 有時都好服果d人, 番工時間係條街一路行一路煲劇, 真係唔驚仆C

水晶宮

我都係老土人, 到而家都習慣熄電話, 倚背亦從來唔會挨后, 因為唔想影響別人。 搭lift亦會順手按關門制, 由細已經習慣左, 到而家亦都係咁教我既小朋友。 但人地點做控制唔到囉~

首頁

尾頁

跳至