時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

政府最近幾壇嘢,例如所謂派4000,土地供應不足,醫療人手短缺,提高老年綜援年紀,正正就係遷就得班刁民反對派傳媒太多,而家派4000壇嘢就係政府太心軟俾人嘈兩嘈話嗰班 N無人士冇得益,結果整呢單嘢出嚟。反對派報紙佬見機不可失仲唔乘機發圍有咁大煲咁大咩。

人就係咁賤格,越就佢反而越得戚。以前英國佬年代推政策話之你死,邊有反對派?傳媒邊夠膽鬧政府(少少嘈下係可以,好似今日咁日日頭版大駡根本冇可能)?起衛星城市邊度有得不遷不拆?填海邊度有得司法覆核?你估港英年代真係人人魚翅撈飯,安居樂業,滿地黃金,生活無問題? 祇不過係人心變咗,以前有問題自己硬食,諗辦法解決。而家係嘈嘈嘈,鬧政府無能,權貴失職。政府又真係見人嘈就跪低,而家見好多政府搞出嚟嘅四不像政策,根本唔係政府本身嘅plan 或意願,係被人嘈得多情況底下,呢邊嘈就妥協一啲,嗰邊嘈又妥協一啲而搞出嚟,結果就搞到半桶水四不像,反而面面都討好唔到。計我話實實際際,學返英國佬咁,政府認為最好嘅政策就推出嚟,唔好理班刁民反對派報紙佬,結果做出來嘅效果仲好。不過到時唔知縱慣咗嘅香港人接唔接受到嗻?

chloepapa  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-1-28 19:29
學會放下    發表於 19-1-28 16:59

禁止訪問

男爵府

Hk123hk 發表於 19-1-28 11:16
回覆 jonwu 的帖子

香港人最懷緬嘅九七之前嘅英國佬政府就係唔會理民意,就係最獨裁,你講意見啱聽嘅就採用,唔啱聽嘅就睬你都傻。施政最有效率,認為係對社會最好嘅就馬上做,唔會有拉布,唔會有司法覆核。另一方面有政治部打壓班反對派(現實上根本嗰時冇反對派存在,記唔記得以前有"壓力團體"呢個 term?就係嗰時根本冇反對派),做傳媒審查。根本唔到啲報紙都日日大罵。結果造就香港人最懷念嘅年代。

公爵府

係, 我覺得而家政府太偏重民意, 導致無效率, 其實這是兩極, 一定要中間取捨, 太重效率, 就變極權, 太重民意, 就無效率, 咩都做唔到, 而家個政府就係無效率, 咩都做唔到, 到頭來受苦的都係市民, 無地起樓, 樓價天價

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

禁止訪問

珍珠宮

不評論!

*97年港英政府已經埋左好多炸彈比特區政府嘆(包括突然放寬自由,設垃圾會等,重有西媒)拆到2049都拆唔完。

BBJOJO    發表於 19-1-28 19:04

珍珠宮

shareholder 發表於 19-1-28 11:23
係, 我覺得而家政府太偏重民意, 導致無效率, 其實這是兩極, 一定要中間取捨, 太重效率, 就變極權, 太重民意 ...

Agree

香港冇進步,不進則退,就係太重所謂民意,而香港所謂民意,根本就是傳媒操控,所以我寧願放手一博,仲可能有轉機

男爵府

ddzq89 發表於 19-1-28 11:24
都係架,睇下北韓幾太平,冇人反對

事實係香港人最懷緬嘅97 前港英政府,就係冇民主,就係冇得選特首,就係冇得選立法會議員,就係最獨裁,就係最唔理民意。

禁止訪問

男爵府

ddzq89 發表於 19-1-28 11:33
咁咪搵返啲英國鬼佬返嚟管囉,中國人識鬼管理

其實唔係人唔識管,而係英國人留低太多管治炸彈,快速搞民主,政府透明化,解散政治部,反共/民主/透明思想植入教育界傳媒界, 香港政府要行高質英國人管治嗰套都唔容易。

伯爵府

好多人就係得一想二永遠唔會知足唔會讓步。所以我都讚成有時真係需要強制性企硬

BBJOJO    發表於 19-1-28 19:05

珍珠宮

jonwu 發表於 19-1-28 11:06
政府最近幾壇嘢,例如所謂派4000,土地供應不足,醫療人手短缺,提高老年綜援年紀,正正就係遷就得班刁民反 ...

我覺得應該取個平行,應做就要做,我覺得65歲個壇野系好事,六十歲都系後生,健健康康就業都吾系壞事,可釋放勞力又吾洗洗生納稅人甘重負擔,我覺得最最應該檢討移民政策,新來港真系吾應該有任何褔利

珍珠宮

jonwu 發表於 19-1-28 11:38
其實唔係人唔識管,而係英國人留低太多管治炸彈,快速搞民主,政府透明化,解散政治部,反共/民主/透明思 ...

最近電視睇到英國國會(有錯請指正)開果個關脫歐會,真係大開眼界,同香港垃圾會有得比(亂&嘈)好鬼高質

子爵府

好同意。個個都可以belibala. 樣樣事大家都係専家。每個特首都好淒涼,做的好與唔好都俾人鬧到隻狗咁。個結果其實係自己受返。冇進步,只有退步。

男爵府

angiehouse 發表於 19-1-28 11:43
我覺得應該取個平行,應做就要做,我覺得65歲個壇野系好事,六十歲都系後生,健健康康就業都吾系壞事,可 ...

香港政府本身政策係新移民來港七年之後先有福利,多謝公民黨老友陳文敏教授,打官司打贏咗政府,所以而家咪一落嚟就有福利囉。

大宅

回覆樓主:

贊成,向前行3步,俾人拉番轉頭2步

有幾多噪音係有益有建設性。。。

禁止訪問

伯爵府

jonwu 發表於 19-1-28 11:30
事實係香港人最懷緬嘅97 前港英政府,就係冇民主,就係冇得選特首,就係冇得選立法會議員,就係最獨裁,就 ...

直情係啦,你唔覺得香港大部份人都比泛民同埋傳媒操控

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

jonwu 發表於 19-1-28 11:06
政府最近幾壇嘢,例如所謂派4000,土地供應不足,醫療人手短缺,提高老年綜援年紀,正正就係遷就得班刁民反 ...

子爵府

ddzq89 發表於 19-1-28 11:33
咁咪搵返啲英國鬼佬返嚟管囉,中國人識鬼管理

你叫英國佬返黎管理, 一陣衝隊兵出黎話你係漢奸, 賣國賊.
連去日本, 食日本野都要鬧, 最好就係北上, 住大灣區, 然後換班人黎香港, 聽教聽話.
叫佢地行就行, 企就企, 反正領導人都話俾你溫飽己經係最有人權. 一定容易管理

首頁
12345...6

尾頁

跳至