自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

在公司巳工作了七年,但因生病了所以轉做半日兼職,初初以為幾好但過了差不多一年,感覺由以前被重用到現在好像可有可冇咁!所以今天終於鼓起勇氣辭職,想休息一陣……想問下各位有冇sis和我一樣,沒工作、没小朋友?平時大家有什麼活動呢? 會不會覺得悶呢 ?因工作多年都没好好享受人生 想開心地去過每一天……

子爵府

虎到金來勳章

770217 發表於 19-2-15 21:30
在公司巳工作了七年,但因生病了所以轉做半日兼職,初初以為幾好但過了差不多一年,感覺由以前被重用到現在 ...

唔悶。休息夠先再做野。
成世人流流長(120歲 ),有排做。唔駛强迫自己。

大宅

畀面勳章

princessgw 發表於 19-2-15 21:47
唔悶。休息夠先再做野。
成世人流流長(120歲 ),有排做。唔駛强迫自己。
...

四十幾歲人做左廿幾年野,由其經過一次大病,真系感到工作得很累……由其每當要用擦鞋方式才能换得重用,如果唔系就像異類一般…… 又唔系冇錢開飯,希望退下來享受一下先

wcpcelia    發表於 19-2-17 10:36

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

在公司巳工作了七年,但因生病了所以轉做半日兼職,初初以為幾好但過了差不多一年,感覺由以前被重用到現在 ...

身體要緊..

不過我又唔係太憎返工...搵份有滿足感的工作就OK

珍珠宮

王國教室勳章

我未結婚前,因為意外受傷,要停工好長,所以我quit 左份工。
唔悶㗎,我行得走得時就去同朋友同事食lunch ,未得時就睇書睇電視,整食物,佈置屋企,種下花,畫畫,時間好快過。

男爵府

回覆樓主:

我現在都有尼個疑問,在職場工作了廿多年,見盡職場生態好倦,加上工人姐姐又不再續約,老公話,不如我直頭做全職家庭主婦,打理屋企啦!但仔女已分別小/中學,平時佢地返咗學,我怕會好靜!

大宅

畀面勳章

good_pig 發表於 19-2-15 23:21
身體要緊..

不過我又唔係太憎返工...搵份有滿足感的工作就OK

工作有工作嘅好

大宅

畀面勳章

Ashleycorina 發表於 19-2-15 23:27
我未結婚前,因為意外受傷,要停工好長,所以我quit 左份工。
唔悶㗎,我行得走得時就去同朋友同事食lunch ...

我都係諗住有咁上下嘅生活, 因為自己比較肥胖所以希望喺呢段時間能夠做多些運動減肥 我已報咗康文署 的跳舞班,又平又可以識多D人,仲有瑜珈班同埋器械班,希望能夠成功減肥

大宅

畀面勳章

mkmama21 發表於 19-2-15 23:44
我現在都有尼個疑問,在職場工作了廿多年,見盡職場生態好倦,加上工人姐姐又不再續約,老公話,不如我直頭 ...

以前就可能會悶一些, 依家多左人不需工作,大家都有不同的活動, 加上系網上都有可以掘到好多樂趣, 所以希望大家研究一下有啲乜嘢可以喺不需上班嘅時間做, 令自己可以享受人生

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

770217 發表於 19-2-15 22:21
四十幾歲人做左廿幾年野,由其經過一次大病,真系感到工作得很累……由其每當要用擦鞋方式才能换得重用, ...

有健康有精神,去旅行充電,慢慢找份好工作

子爵府

學習新野充實自己

子爵府

熱血金章

睇心態,同自己點安排。我老公反工,仔全日班,整個早上中午會睇下書,上網,清潔家具,整定晚上餸菜。
有d日子不留在家,會去商場行下入定d家品,食物,或去圖書館逛下。

大宅

畀面勳章

1928mickey 發表於 19-2-15 23:50
有健康有精神,去旅行充電,慢慢找份好工作

冇錯! 只要肯做其實大把工可以選擇, 不過首要條件就係要好好保養自己身體, 因為工作上常常都要帶著假面具做人, 希望趁住啲時間可以好好休息同埋放鬆

大宅

畀面勳章

newc9 發表於 19-2-15 23:52
學習新野充實自己

大宅

畀面勳章

鍾太2009 發表於 19-2-15 23:52
睇心態,同自己點安排。我老公反工,仔全日班,整個早上中午會睇下書,上網,清潔家具,整定晚上餸菜。
有d ...

其實休閒嘅生活真係好快過到一日

首頁

尾頁

跳至