自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ivycwl 發表於 19-2-28 22:13
食飯冇啦啦講,搵得3,4萬完全係低下階層,唔知點生活。你會點答佢?

原來而家做茶餐廳待應,做保安,做清 ...

唔會理佢。佢用肺講嘢
我亦都唔會比屋企人知我搵幾多
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chloelic 發表於 19-3-1 10:54
我都唔中意比屋企人知。但我啊媽成日問, 我是旦作個數又會比佢話少。啊邊個邊個個月都搵 4 5 萬啦~ 真系 ...

我成日作細數,同佢講我好窮。由得佢信就信,唔信就算
啲家人親戚太鍾意比較。細個比學業、比身高。大個又人工比較、幸唔幸福、另一半家族背景。

寶石宮

Poyau 發表於 19-3-1 11:52
沒完沒了

冇辦法
拜年或見面好多嘢都唔講得

寶石宮

Thelittlepingu 發表於 19-3-2 07:08
同意。由細比到大, 再比到老。 好冇癮。

所以有時啲親戚問我,有時扮聽唔到,唔答。多少都有人話。
人哋搵幾多根本就唔關其他人事。總之搞得掂,冇借貸,冇欠街數。
其實睇一個人衣著/行為,唔多唔少都大概知人哋 人工係多定少

寶石宮

maymay220hk 發表於 19-3-2 13:11
答:系揾得系好小錢、但我心靈富足
問返佢你懂嗎?

神回

寶石宮

good_pig 發表於 19-3-2 14:00
我成日著u記....我d下屬光鮮過我

除咗衣著,睇買嘢疏唔疏爽……
有啲人衣著簡樸,不過有好多錢。有乜所謂最緊要唔呃、唔借、唔偷、唔搶
自己鍾意點就點

寶石宮

good_pig 發表於 19-3-2 14:05
全公司都知我孤寒,連公司budget我都好慳

知慳識儉
搵得多冇用。之前有人分享搵十萬蚊,但開支大儲唔到錢。我寧願節儉d。早d退休

寶石宮

good_pig 發表於 19-3-2 14:40
揾得多點會冇用呢.. 揾得多先有慳,揾得少就慳無可慳

唔記得咗邊個。
之前搵十萬蚊個月,但係四大長老家、買保險、兩個小朋友讀書、補習、工人、買車……都去咗成七萬、八萬
華每個月根本好少儲到錢

首頁

尾頁

跳至