自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

ivycwl 發表於 19-2-28 22:13
食飯冇啦啦講,搵得3,4萬完全係低下階層,唔知點生活。你會點答佢?

原來而家做茶餐廳待應,做保安,做清 ...

你咪嚇佢.......

係呀!想問你借d錢, 現在生活真係好難。借唔多, 10萬(暫時)頂住呢2個月生活費。你咁有錢, 又係親戚, 應該無問題架呵。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

回覆樓主:

使乜理佢丫,根本唔需要理佢
三,四萬一個月算多啦

水晶宮

佢自己離咗地啫,由得佢啦。

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

侍應都4 萬?

有冇好介紹?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ivycwl 發表於 19-2-28 23:35
咁佢仔女都係二十尾,但次次份工做唔長。
仲要大學留完學。

認真,你呢位親戚其實心底應該自卑,所以佢先「先發制人」去話左你先。

其實,佢心知自己子女仲冇用,又擔心席間你地會問起佢子女的工作情況,所以,一招「一鳴驚人」先話左你搵3-4萬人工都唔高。咁就將你(搵3-4萬)等同佢d子女(冇一份長工)一樣了~佢係好擔心比人問到口啞啞,才會先問到你口啞啞。

既然佢子女都令佢咁擔憂,當可憐佢,唔好駁佢了。事實你亦唔係搵得差,算比上不足 比下有餘,生活一定不成問。唔會因為佢既「批評」,就變成事實。心寬d,笑笑唔答就算吧~

你媽媽就真係有厚道,比你呢所謂位搵10萬既親戚更有修養,伯有抵讚~

伯爵府

睇下什麼工種,如果文職3、4萬算幾好
我中學同學做名牌sale,跟手升埋M grade 真係高人工

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

叫你親戚資助下!講真,其他人搵幾多,又唔係問你借,做話批評人搵多定少呢?

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你答佢:係低人工d, 但總算有工做!你d仔女仲未搵到工?搵份三/四萬都做住先嘛,當攞工作經驗,好過日日喺屋企嘛

寶石宮

2024年龍年勳章

tester5 發表於 19-2-28 22:16
你親戚平時去開邊個討論區?果邊個層次,應該高過BK好多喎~

幸福可以好簡單

男爵府

ivycwl 發表於 19-2-28 22:19
佢係高層公務員,十幾萬一個月。
但佢仔囡都係0收入。

高層大部分都係膠層,講野無腦加刻薄,大把人版你睇。唔駛理佢,自由老屎忽玩死佢。

侯爵府

回覆樓主:

好多警察都冇3/4萬蚊一個月,何況保安,佢講緊嘅係咪私家保鏢,即係有錢佬身邊跟出跟入果D。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

答佢:梗係冇啃老咁幸福啦,但自己做唔出咁不孝囉。

男爵府

ivycwl 發表於 19-2-28 22:13
食飯冇啦啦講,搵得3,4萬完全係低下階層,唔知點生活。你會點答佢?

原來而家做茶餐廳待應,做保安,做清 ...

佢吹水姐,貶低人哋黎攞優越感,唔洗理佢

大宅

笑笑口答:係呀,真係好慘架! 每個月仲要比家用孝敬下阿媽,但呢啲錢唔慳得架嘛!係呢,你啲仔女點呀?搵到工未呀?未呀?咁你都好辛苦喎……(記得露出充滿同情既樣對住佢)

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

各人頭上一片天,由得佢講

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁佢係咪會接濟吖?

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

譚仔阿姐都係搵萬五咋喎

水晶宮

ivycwl 發表於 19-2-28 22:23
冇,找不到工

因為揾唔到一份起碼三四萬嘅
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

呢D又係臭口組成員!其實佢一個高薪,仲要養兩件差不多三十歲成人,拉暈咪又係三四萬!分分鐘結婚生仔都係靠佢,到時仲慘過低收入人士呀!

珍珠宮

回覆 ivycwl 的帖子

清潔, 保安都有3,4萬? (兩個月出一次糧呀?!)佢黐你直情唔使答佢.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

首頁
34567...9

尾頁

跳至