自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Mackto 發表於 19-3-4 20:35
回覆 Onlok 的帖子

多謝你嘅細心分析, 亦都請更加細心咁諗下實際情況, 喺車外面 收好車上巴士, 上車嘅 ...

我當年都無巴士app..而家有巴士app.可預知架巴士幾時就到!

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

老老實實,要上車收bb車,的確媽媽係會有d哩hea,因為我都試過,所以之後我就會考慮好地點,有無西鐵坐先去,盡量唔簡搭巴士,如果真你要搭,其實都做到,我一帶2都係試過。
當然,我好哩hea既時候都有樓主呢個諗法,不過真的,諗深一層事實係,如果一架唔收,甘第二架呢,第三架呢,其他人會行都行唔到,甘輪椅又點呢

我都明白唔係下下有西鐵地鐵可選擇。
但係bb坐一兩年車仔吧,好快過,之後就無甘多顧慮喇

男爵府

點解成日要人就你?規矩訂立左甘耐,係咪應該要自己去做?我女女而家4歲,之前我坐巴士都係月揹帶,有咩問題?如果衡量完自己係應付唔到嘅,就用揹帶,得咪等車嗰時收起bb車,點解要世界圍住你轉?

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

Mackto 發表於 19-3-4 21:31
回覆 Jnam 的帖子

其實我係由頭 順序答, 亦都好想話畀每一個人知我嘅諗法, 所以我覆得好慢😅咁啱 ...

電動或人手操作都會阻礙行車時間。其實你有冇搭過繁忙嘅巴士,多唔多見到輪椅上落?我所指的繁忙不是繁忙時間,係多人搭又班次密。我這邊巴士係主要交通工具,最多人搭的非繁忙時間也是5-8分鐘一架,但這部車無論什麼時間也多人搭,平常時間迫滿買餸車,老人主婦靠這車去飲茶購物,亦有不少中,小學,幼稚園生靠這車返放學。這架車段段路也多人上下車。如以你的構想,BB車上車唔收車,那後上車的上因bb車佔太多位置,上不到車,而且bb車阻塞通道,對後上車的老人家造成不便,甚至危險。如如你所說拆掉下層座位,那有需要人士可坐哪裏?

用戶要求終止服務

最理想是---->巴士乘客收費價錢, 但有彷如私人飛機的服務.

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

直頭應該有BB車至可上車,不用車資,所有巴士都係關愛車箱

男爵府

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

Jnam 發表於 19-3-5 09:43
電動或人手操作都會阻礙行車時間。其實你有冇搭過繁忙嘅巴士,多唔多見到輪椅上落?我所指的繁忙不是繁忙 ...

你見過巴士下層坐了三分二有資格坐關愛座人士嗎?如拆掉前排座位有需要坐的人造成不便,亦失去關愛原意,拆掉後排座位給人放BB車,買餸車亦造成“塞車”,亦阻礙上落。而車的班次已經夠密了,再密也解決不了問題。某一班車太避通常是因為行車時間受阻,等車的乘客不能預計下一班車幾時到,多不多人,亦會受天氣影響,太熱下雨等亦令人不願等。
要世界周住自己轉就應該,損害其他人利益就叫進步

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Mackto 發表於 19-3-4 20:35
回覆 Onlok 的帖子

多謝你嘅細心分析, 亦都請更加細心咁諗下實際情況, 喺車外面 收好車上巴士, 上車嘅 ...

樓主!剛剛坐小巴!新鮮見到!即刻諗起你!
架小巴一轉出,一位推住Bb 車嘅啊媽揮手截車!小巴停低!我仲諗緊佢點上車之際,佢一手抱起啊B..一手襟個制,再拉起,BB車就摺埋咗!佢抽住咁上車,放下Bb車.do八達通,再坐底!我即刻諗起樓主你!好想幫你望下邊個牌子嘅BB 車!但我落車了,睇唔到牌子,摺埋係正方形。類似圖中咁。

睇完你個大篇文字,再見到呢位啊媽!我覺得好magic 呀!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

應該硬性規定一定要收車啦,呢d係安全問題喎,我女出世時我仔先兩歲,1拖2上車都一定有收車,事在人為,同埋一定收好車預備好晒先上車,趕唔切就最多下一班

大宅

回覆樓主:

都唔支持,如果唔摺bb車上巴士,出現嘅問題應該會更多,而媽媽可能會話:巴士公司講左冇問題,你自己問下司機。

複式洋房

好多人都話 香港人太多實行唔到, 其實好睇條款點樣寫, 之前有人po咗 日本巴士乘車注意事項 出嚟 , 佢哋嘅條例寫得 好仔細 ,日本巴士都有迫爆嘅時候啊~

"乘車時的注意事項
以下情況請將嬰兒車折疊使用。
早晚交通尖峰、乘客眾多時
已載有兩台嬰兒車時(嬰孩乘坐的嬰兒車只限兩台同時使用)
使用輪椅的乘客搭乘時(在原本就把嬰兒車固定好的情況下,也必須先禮讓輪椅乘客優先使用)
將行李等物承載於嬰兒車上時
車內通道被阻塞、無法讓嬰兒車在車上行走時,請避免帶著嬰兒車搭乘。
(尤其是雙人嬰兒車、或是無法折疊的大型嬰兒車等情況)"

香港嘅條例都可以寫得好仔細, 甚至可以寫明 星期幾某啲時段先至可以放寬。

地鐵係可以唔收車使用嘅交通工具, 地鐵都有人多逼爆嘅時候, 但係喺繁忙時間 真係好少見到會有bb車出現, 就係因為好多媽咪 知道bb車會阻到人 又或者唔想同人迫 ,所以都盡量唔會係呢啲時段 推bb車 用地鐵, 咁就證明咗就算條例準許唔收車, 大部分媽咪都會自律識得揀啲唔多人嘅時間用巴士。

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

沒錯係外國bb車上到巴士又唔駛摺車,我自己都是媽媽,阿女仲坐緊bb車,上落巴士沒揹帶一個人好難攪。但香港巴士實在太多人,一部bb車打開已經佔左好多位,比咁多人夾住仲難落車。我自己都係覺得一係用揹帶加上巴士前摺車,一係坐的士解決。

首頁

尾頁

跳至