自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

點解要巴士公司加強宣傳市民對bb車使用巴士的包容態度?
呢個係巴士公司責任嗎?
我覺得係巴士公司應加強宣傳bb車使用者在巴士上的安全意識wor

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sharebuy 發表於 19-3-1 20:50
所以香港永遠都唔會好似台灣日本對嬰兒咁關愛。
依家又話日本點同香港比?轉頭又要用日本嘅育嬰室去比較。 ...

本來都唔post,見你咁堅持...
睇巴士官網吧,就算日本,泊bb車都係有條件的。香港人多車多,乘客眾多、通道被阻塞,幾乎例牌,咁點推行呀

https://www.kotsu.metro.tokyo.jp/ch_h/tips/bus_ride/babycar.html

乘車時的注意事項
以下情況請將嬰兒車折疊使用。
早晚交通尖峰、乘客眾多時
已載有兩台嬰兒車時(嬰孩乘坐的嬰兒車只限兩台同時使用)
使用輪椅的乘客搭乘時(在原本就把嬰兒車固定好的情況下,也必須先禮讓輪椅乘客優先使用)
將行李等物承載於嬰兒車上時
車內通道被阻塞、無法讓嬰兒車在車上行走時,請避免帶著嬰兒車搭乘。
(尤其是雙人嬰兒車、或是無法折疊的大型嬰兒車等情況)

王國長老

尋日可以只填「不重要」交表
明顯好多人咁交,而家改左要迫人支持至交表
既然不記名,你自己支持幾千次咪得囉

入面條link refer去一個廿幾版唔支持自己嘅討論,唔覺得醜嘅咩!

王國長老

Mackto 發表於 19-3-2 15:16
回覆 goat 的帖子

我係"針對 一個人推住BB車,當時又必須用巴士嘅人士嘅困難", 可行情況之下我都贊成收車 ...

可行程況下贊成收車

但你由頭至尾講緊買新型巴士,所有bb車唔駛收車wor

你確定巴士公司名正言順唔駛收車後,人人都會收車,只在無得選擇下至唔收?

你自己都說服唔到自己啦!

王國長老

sinohk33 發表於 19-3-2 17:05
樓主,你不如去高登同連登度講,睇下有什麼反應。

巴士有廣大乘客,要聽多D持分者意見。

上黎一個親子網咁都俾人噴到一面屁
仲敢去連登咩

最有意思,係佢google doc擺左呢條bk link黎俾人參考,真係........勇敢

首頁

尾頁

跳至