自由講場

跳至

首頁
23456...30

尾頁

珍珠宮

sharebuy 發表於 19-3-1 20:23
日本係可以直接推BB車上巴士的,香港人可唔可以有同理心。
這張相係我去福岡旅行時見到影低
申利:我2個小 ...

你又吾比下日本乘客量,吾相信比香港高,香港人多車多,你張相重系單層,香港雙層都迫到爆,其實坐b車都系個2年,出門吾可以計劃好嗎?

珍珠宮

朱古力妹妹 發表於 19-3-1 20:39
日本人好自律,香港人好多自私精

請包括不肯收車的喎。

男爵府

朱古力妹妹 發表於 19-3-1 20:39
日本人好自律,香港人好多自私精

所以香港永遠都唔會好似台灣日本對嬰兒咁關愛。
依家又話日本點同香港比?轉頭又要用日本嘅育嬰室去比較。
其實對於一個媽咪帶住BB出街已經好辛苦,一個大袋裝Bb野,帶BB車、收車,再上巴士...
如果係一個好重肥B,相信媽咪揹佢出街都好慘。
但實有人出黎話係佢自己揀嘅,咁辛苦就唔好坐巴士,坐的士之類。

侯爵府

回覆樓主:

反對,香港太多人,唔適合

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Mackto 發表於 19-3-1 19:47
改善bb車上巴士的條例與步驟建議
呢篇文章係希望引起各位媽咪嘅關注, 聚集一啲力量促進城巴及新巴將對bb ...

我唔贊成,用揹帶仲好啦, 唔洗煩, 輪椅位得1個, 比BB車用左,輪椅人士就冇得上, 咁我覺得留比輪椅用會好d

侯爵府

畀面勳章

我反對

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Mackto 發表於 19-3-1 19:47
改善bb車上巴士的條例與步驟建議
呢篇文章係希望引起各位媽咪嘅關注, 聚集一啲力量促進城巴及新巴將對bb ...

第4點!
係車站都摺唔到bb 車,係巴士上更無可能攪得掂!地方更少,車又會郁!

BB可以用揹帶揹起或抱起!傷健人士通通也不可以。

伯爵府

畀面勳章

自己有個bb....但單拖搭巴士。。。我唔會帶車。。。因為真係唔方便

侯爵府

一架巴士得一個輪椅位,輪椅上唔到小巴,有D舊式巴士又已經上唔到,如果一人,的士亦上唔到。
我已前帶BB出街會用背包加前背BB。

伯爵府

反對。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

sharebuy 發表於 19-3-1 20:29
日本網友教媽咪點樣推BB車上巴士
https://youtu.be/s0ZAm6cgkYQ

香港人多邊有得比?
如果响香港, BB食屁都食飽

男爵府

因為有車,所以先帶咁多野,其實BB車係貨車,咁不如叫van

ccysj01    發表於 19-3-2 14:33

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我都唔贊成你既提議
帶bb出街,應該先做好準備,例如帶定咩帶,冇人叫你只可單手抱b, 整親可以怪邊個,絕對唔係其他人,而係你自己,因為你冇準備好咩帶而選擇單手抱
另外等巴士時,先收好車,準備好隨身物品,8達通掛定係頸,咁就方便自己同其他人。
我見好多推到上巴士門口先收,又趕又阻住後面d人。
其實好多司機都好好人,有時我追巴士,準備唔到,司機都比我推bb車上去先,先再摺。
申利: 我出入必須坐小巴或巴士,行唔到出市區。以前一拖二,左手拖一個,右手推一架bb車的ftm。

侯爵府

我唔明點解要堅持唔收車
其實如果得一個人揍bb
揹住唔係仲好d 咩
我覺得開住bb 車好危險

侯爵府

竇漪房 發表於 19-3-1 20:03
帶b搭巴士要帶埋揹帶,去到巴士站就揹住個b收車囉!我唔覺得好難好痛苦喎!
...

我日日都搭巴士,我湊兩個,明知要搭巴士,都係帶定揹帶,預早揹起細b,一手拖個大既,另一隻手就抽架bb車上巴士,我唔覺得有咩困難。

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sharebuy 發表於 19-3-1 20:50
依家又話日本點同香港比?轉頭又要用日本嘅育嬰室去比較。 ...

本來都唔post,見你咁堅持...
睇巴士官網吧,就算日本,泊bb車都係有條件的。香港人多車多,乘客眾多、通道被阻塞,幾乎例牌,咁點推行呀

https://www.kotsu.metro.tokyo.jp/ch_h/tips/bus_ride/babycar.html

乘車時的注意事項
以下情況請將嬰兒車折疊使用。
早晚交通尖峰、乘客眾多時
已載有兩台嬰兒車時(嬰孩乘坐的嬰兒車只限兩台同時使用)
使用輪椅的乘客搭乘時(在原本就把嬰兒車固定好的情況下,也必須先禮讓輪椅乘客優先使用)
將行李等物承載於嬰兒車上時
車內通道被阻塞、無法讓嬰兒車在車上行走時,請避免帶著嬰兒車搭乘。
(尤其是雙人嬰兒車、或是無法折疊的大型嬰兒車等情況)

翡翠宮

回覆樓主:

我果時自己帶仔出街係唔會用車,只會揹住。要拎車我會搭的士,講完。

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

平時搭巴車, 已經成日見到幾架BB車摺埋係同一架巴士上, 如果俾BB車可唔摺用輪椅位, 咁架架巴士輪椅都上唔到啦, 為左自己一時既方便, 連人地出街既途徑都要剝削埋

男爵府

有幾難呀?我以前仔仔細時,排隊時咩住收車,上車放低車仔坐好,有小朋友唔係大曬,此例一出,個個都唔收車,乘客又咁多,企都無位企呀!你唔收車,途中輪椅點上車?bb可以咩可以抱,老人家點抱?一部巴士幾部bb車又點?
呢個諗法太自私!

ccysj01    發表於 19-3-2 14:35

侯爵府

畀面勳章

sharebuy 發表於 19-3-1 20:50
依家又話日本點同香港比?轉頭又要用日本嘅育嬰室去比較。 ...

個b肥,亞媽咩佢出街叫好慘?
咁都有得可憐既咩?
覺得慘就唔好帶出街啦

首頁
23456...30

尾頁

跳至