自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

小朋友天生深散光,第一次配眼鏡,成套要千幾蚊,當時職員話,因為佢散光好深,所以普通鏡面做唔到,要貴d 鏡片先做到。當時唔知咪照整。

第二次配眼鏡(同一間鋪,不同職員),想幫小朋友加埋全視線,成套加埋都係千幾蚊,我就好奇怪,點解我上次冇全視線,都要千幾蚊,而家加左,又係千幾蚊,個職員同我講,其實小朋友只係散光,唔需要配超薄,唔駛配咁貴,咁即係上次個職員呃我。

最近,小朋友換眼鏡(另一間分店),我已經攞番上次張單,叫職員配番一樣鏡片,個職員又sale 我配個2千幾超薄鏡片,跟住我就好肯定咁話,佢只係散光,唔需要超薄,跟番上次果隻就得,個職員又想呃我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好多人係以"錢"掛帥,又幾多人係有良心架。

有良心既,可能唔敵得過租金、皮費,執左囉。

wcpcelia    發表於 19-3-14 15:23
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

my005 發表於 19-3-14 11:33
好多人係以"錢"掛帥,又幾多人係有良心架。

有良心既,可能唔敵得過租金、皮費,執左囉。:bas ...

我去果間係連鎖式,冇諗過會咁差

水晶宮

香港今時唔同往日好耐了

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

而家啲眼鏡舖好多呃人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ckfamily 發表於 19-3-14 14:47

有時買野都要講彩數。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

ckfamily 發表於 19-3-14 11:29
小朋友天生深散光,第一次配眼鏡,成套要千幾蚊,當時職員話,因為佢散光好深,所以普通鏡面做唔到,要貴d ...

散光幾度

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

去多幾間問,貨比三家,就知道個市價。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

連鎖式都咁唔老實

大宅

回覆樓主:

你講開,我都想分享下自己俾人騙的經歷。
我去粉嶺碧x花園V…配眼鏡,他們sell我burberry鏡框係冒牌的,收我成差不多2千,鏡片我要hoya全視線,他們配雜嘜順牌我,我去拿眼鏡時,他們同我講店員搞錯咗,話這隻鏡片仲靚過hoya,話係美國做,hoya 係泰國做,咁我就戴,點知係太陽下成個鐘都唔識變色,同埋個眼鏡框一洗個框邊會入水,手工又粗,我返去換,他又同我講店員搞錯,因為間鋪個黃生好好禮貌,我又受氹,以為店員搞錯,點知換返一套又係假又漏水,我就拿返去我配開連鎖店問才知係冒牌的,鏡片又係球面鏡,非防藍光,我都費事再換,成間嘢都係賣假嘢。成3900元啊,真係好肉赤。

侯爵府

sololoso 發表於 19-3-14 19:53
散光幾度

侯爵府

bbgitau 發表於 19-3-14 21:22
你講開,我都想分享下自己俾人騙的經歷。
我去粉嶺碧x花園V…配眼鏡,他們sell我burberry鏡框係冒牌的,收 ...

你呢間直頭黑店啦

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

散光度數深,係無現貨鏡,要訂做,所以貴,我去開寶血配

男爵府

回覆 ckfamily 的帖子

連鎖式集團?可唔可以開名呢?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我本身散光深,我配嘅鏡片係要加錢轉另一款,因為如果用普通果d,鏡片會好厚,個匡會包唔晒個鏡片。

珍珠宮

ckfamily 發表於 19-3-14 21:23

都深喎

侯爵府

c.vieri 發表於 19-3-14 21:29
我本身散光深,我配嘅鏡片係要加錢轉另一款,因為如果用普通果d,鏡片會好厚,個匡會包唔晒個鏡片。

你有冇近視?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

ckfamily 發表於 19-3-15 07:59
你有冇近視?

有,但唔算深

子爵府

眼鏡舖賣一千有錢賺, 賣二百又有錢賺, 間間都係咁........
細舖反而好過連鎖, 我幫襯屋村細舖, 起碼合理一點
To be or not to be  that is the question~

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

我带4歲小朋友(散光400度,冇近/遠視)去jins配,400大元

首頁

尾頁

跳至