自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

今日去MxL買戲飛,嘟左八達通,部機響左,但職員話hang機,比唔到錢,咁我就比左現金買飛
買完飛去左拜山,跟住買野發覺八達通餘額得返幾十蚊,咁我係地鐵站check係戲院扣左錢,去戲院交涉,佢職員都記得今朝hang過機,但話八達通要星期一先check到,叫我等回覆,根本就係拖

對電子支付真係無乜信心,所以一直無join,自動增值,加咭個d
八達通/商舖互相推卸,損失只會係顧客,如果支付寶微訊係咁,去邊度追!

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果你無發現,咁現金佢咪袋袋平安囉!

wcpcelia    發表於 19-4-6 09:55

男爵府

babynetnet 發表於 19-4-5 18:12
如果你無發現,咁現金佢咪袋袋平安囉!

係,如果幾十蚊真係唔覺,不過買復聯飛要$2xx,先比較易發覺到

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

vinyasa 發表於 19-4-5 18:11
今日去MxL買戲飛,嘟左八達通,部機響左,但職員話hang機,比唔到錢,咁我就比左現金買飛
買完飛去左拜山, ...

支付寶/wechat商戶係即時知收唔收到錢!

放下自在

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

支付寶有無過數係即時睇到架....

我都試過去買野支付寶顯示收左,但職員話未有。我等左陣佢部機load多一陣就睇到收左。

八達通ios 睇唔到,呢個就真係比較難check....唔放心就唯有用現金增值了,自己評估左風險先好用

男爵府

cattz288 發表於 19-4-5 18:18

部機係有嘟一聲,不過職員話hang左,應該唔得,咁所以我用現金比

侯爵府

cattz288 發表於 19-4-5 18:18

係,之前話支付寶收錯錢單嘢都好快查到同refund
八達通就無影了

男爵府

YuYuMother 發表於 19-4-5 18:18
支付寶有無過數係即時睇到架....

我都試過去買野支付寶顯示收左,但職員話未有。我等左陣佢部機load多一陣 ...

我暫時都仲係選擇現金增值,唔想縛咭/戶口

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

vinyasa 發表於 19-4-5 18:20
部機係有嘟一聲,不過職員話hang左,應該唔得,咁所以我用現金比

理論上佢cashier應該係收多左錢, 因為無出到飛!
如果你有8達通app就可以即時show返過數資料

象牙宮

青青河邊草 發表於 19-4-5 18:22
八達通就無影了

8達通都可以! 只限個人8達通/自動增值果d, 我之前都收到佢地寄返黎既refund支票
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 19-4-5 18:24

佢話要check,要等回覆, 拖到星期一

戲院出錯,我只係想攞返收多左嘅錢,戲院退款就拖拖拉拉

男爵府

cattz288 發表於 19-4-5 18:24

我有影底地鐵站部機顯示戲院已扣錢比院方睇,有埋時間

男爵府

回覆樓主:

我之前都試過係惠康差不多case,佢地揾個經理出黎check我張八達通同部收銀機,的確扣左錢,就退返現金比我

係商戶問題,咁收左八達通錢,佢可以唔認數,食左現金個部份袋裝平安都得

總之有損失嘅唔會係商戶/八達通,一定係顧客

伯爵府

牛年勳章

我試過係百佳用支付實,明明收到銀行短信已扣錢,支付實的記錄亦顯示已扣錢,但收銀員話交易取消,叫我再掃過,我話已扣錢,她說會退錢。

我半信半疑,但因為排了隊好耐,所以再掃碼,再收到銀行短信已扣錢。

我再CHECK支付寶,有2個扣錢記錄,和1個退款記錄。回家再上網查信用卡戶口,真的已退款。

所有交易,支付寶都有記錄。

瑪瑙宮

青青河邊草 發表於 19-4-5 18:22
八達通就無影了

幾時收錯哦

珍珠宮

要查好正常,銀行都係電子化,d 錢放床下底最安全?

搭車都可以俾 cash 架 個人選擇啫

象牙宮

tictactoe 發表於 19-4-5 18:40
我試過係百佳用支付實,明明收到銀行短信已扣錢,支付實的記錄亦顯示已扣錢,但收銀員話交易取消,叫我再掃 ...

係!佢地每項交易都有晒記錄, 無得收多 呢頭void單, 即收refund

子爵府

vinyasa 發表於 19-4-5 18:30
佢話要check,要等回覆, 拖到星期一

戲院出錯,我只係想攞返收多左嘅錢,戲院退款就拖拖拉拉

咁都要查同對數! 香港人, 俾的耐性吧!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

之前有蒲講過係通櫃桶手法

水晶宮

回覆樓主:

八達通冇得即時睇到比人扣咗幾多錢,其他電子支付都有得即時睇到扣咗未,有冇扣多,出錯機會少好多

wcpcelia    發表於 19-4-6 09:56

首頁

尾頁

跳至