自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

下載個8達通app,登記埋8達通可以查到最近3個月的交易紀錄。我用8達通比完錢,有時自己都會查有冇扣多咗。朋友買8蚊野,扣咗80蚊,直至去搭港鐵唔夠錢才知道。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

vinyasa 發表於 19-4-5 18:11
今日去MxL買戲飛,嘟左八達通,部機響左,但職員話hang機,比唔到錢,咁我就比左現金買飛
買完飛去左拜山, ...

八達通app(要有NFC)同MTR 可CHECK

琥珀宮

回覆樓主:

珍珠宮

babynetnet 發表於 19-4-5 18:12
如果你無發現,咁現金佢咪袋袋平安囉!

我十年前試過類似樓主的hang機問題,扣了兩次錢,不過在大快活發生,之後同八達通投訴,佢寄回一張退款支票給我。
另一次大達6-7年前,有一天突然收到八達通的幾蚊退款支票,話有一次坐小巴扣錯錢,現在自動退回。

珍珠宮

vinyasa 發表於 19-4-5 18:30
佢話要check,要等回覆, 拖到星期一

戲院出錯,我只係想攞返收多左嘅錢,戲院退款就拖拖拉拉

其實你可以放心,全部過帳也有記錄,一定可以查到,只是碰上假期要等一等。
大公司在手續上係麻煩啲。

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

youhello507 發表於 19-4-5 18:43
要查好正常,銀行都係電子化,d 錢放床下底最安全?

搭車都可以俾 cash 架 個人選擇啫

唔係要放錢係床下底

電子支付發展傾斜,一直以銀行商戶利益先行
消費者其實無保夠保障,有問題就叫人放錢係床下底!我頭腦守舊真係跟唔到!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cattz288 發表於 19-4-5 18:18
支付寶/wechat商戶係即時知收唔收到錢!

x 2

應該是個别事件,我用支付寶/微訊支付,應該有幾百萬,從未試過出問題~

複式洋房

回覆樓主:

反而我覺得有保障,乜都有紀錄,人地查完一定會退番比你

現金收多左反而口同鼻拗,有cctv影到就好啲,影唔到就硬食

admiral2525    發表於 19-4-6 09:34

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

Siuobe 發表於 19-4-5 19:56

現金收多左反而口同鼻拗,有cctv影到就好啲,影唔 ...

認同,用現金無記錄,好似仲無乜保障。

子爵府

vinyasa 發表於 19-4-5 18:30
佢話要check,要等回覆, 拖到星期一

戲院出錯,我只係想攞返收多左嘅錢,戲院退款就拖拖拉拉

因為商戶要清機對數,才可以確實,紅日唔當工作天,所以,最快星期一打後先check倒都唔出奇。
我哋有時喺櫃員機襟錢、過數等等,出了問題打上熱線,都要等若干時間。

瑪瑙宮

大廚勳章

cattz288 發表於 19-4-5 18:18
支付寶/wechat商戶係即時知收唔收到錢!

所以我鍾意支付寶或者微信。。。佢一收到錢就會即刻有提示。。。

大陸用微信消費仲好。。。你一俾錢自己個大陸電話手機就收到短訊。。連自己戶口餘額都顯示到
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

回覆樓主:

反而現金先唔安全,收錯錢邊有得追. 電子支付全部有晒紀錄, 一定追到.

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有懷疑,我會用app自己查數

侯爵府

vinyasa 發表於 19-4-5 18:11
今日去MxL買戲飛,嘟左八達通,部機響左,但職員話hang機,比唔到錢,咁我就比左現金買飛
買完飛去左拜山, ...

我可以很負責任的向你証實,八達通, 微信支付,及支付寶都可以即時用app查詢消費記錄的

至於你有沒有下載app, 識唔識用個app去查詢 是另一回事

珍珠宮

Siuobe 發表於 19-4-5 19:56

現金收多左反而口同鼻拗,有cctv影到就好啲,影唔 ...

有道理

珍珠宮

vinyasa 發表於 19-4-5 19:41
唔係要放錢係床下底

電子支付發展傾斜,一直以銀行商戶利益先行

咁銀行都係電子化一種嘛,如果比起人手 cash, 出錯機會係極低。

你睇正苦 $4000 兩個月都未有 sms 就知

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

人地都要時間查!!!

珍珠宮

vinyasa 發表於 19-4-5 18:24
我暫時都仲係選擇現金增值,唔想縛咭/戶口

唔係試過上到巴士無錢比, 要比張$20大元

我係唔會綁, 所以支付寶we 呎我都唔綁

一陣有咩系統問題, 好易比人順騰摸瓜, 咩都巢晒出黎

有d 野斬開獨立係好d

水晶宮

其實八達通唔算係「電子支付」佢只係一張可付款的咭,同信用咭的分別只是有得預先增值而已。不過八達通真係非現金支付上最不穩妥,Apple 機裝左App都無得check

我試過支付寶付款hang 機,已可即check 同退款。

首頁

尾頁

跳至