母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

前兩日細姪女在依院生左啦,呢兩日都見姪女婿用奶樽餵BB食奶,今日見佢用杯來餵奶...好奇問點解啦.

佢話姑娘同佢講,唔好用奶樽餵奶,會食壞咀,驚混淆乳頭喎...

我就唔明啦,古老人,人人餵人奶,進步飲奶粉之後,個個都用奶樽,而家又話要推行飲人奶....奶樽最後比人講到會食壞咀?(係依利沙伯醫院姑娘講架)
<br><br>

男爵府

回覆樓主:

真。
廣華姑娘都是咁講。初生bb好易乳頭混淆。所以人奶bb頭1個月最好唔食奶咀唔用奶樽餵要杯餵。

1個月後就可以用奶樽餵泵奶。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 dreamboy_man 的帖子

我見佢今日餵到個女周圍係奶,但如果一開始唔餵人奶,會餵奶粉的話,咁就用奶樽就冇問題啦.
<br><br>

男爵府

chinatea 發表於 19-4-12 22:03

我見佢今日餵到個女周圍係奶,但如果一開始唔餵人奶,會餵奶粉的話,咁就用奶樽就 ...

會漏少少但應該唔多。可能未熟手啫。

我仔出世係兒科住個幾日,補奶粉都是用杯餵。因為埋身唔夠食。

大宅

我見佢今日餵到個女周圍係奶,但如果一開始唔餵人奶,會餵奶粉的話,咁就用奶樽就 ...

一開始就決定餵奶粉,其實可以用奶樽
埋身食既話,bb會比奶樽難啜,咁如果一開始奶樽,驚佢再埋身,食得辛苦就唔肯再埋身,要用奶樽先肯食

水晶宮

回覆 N@N@ 的帖子

明白哂,今日BB同媽媽都出院啦,佢話餵左一日對手都係有D震,不過都會練習多D.
<br><br>

大宅

係,我都係QE生餵人奶,姑娘都係咁講,出院時重比左隻杯我帶回家

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

係呀. 十年前我響QE 生已經係咁教.

珍珠宮

回覆樓主:

「古老人,人人餵人奶,進步飲奶粉之後,個個都用奶樽」

不敢苟同

人類由盤古初開就以母乳餵哺,人奶係最天然、營養最好、最優質食物
奶粉要經過好多化學工序先由液體變成粉狀
奶粉唔會代表到「進步」
用奶樽餵bb係香港大部份人選擇啫,唔代表係對bb好
當然無話一定要餵人奶,媽媽按自己需要選擇就得

細姪女想日後埋身餵bb,所以用杯餵,避免bb食慣奶樽唔肯埋身
bb出世無耐都需要時間「練習」食奶,我個bb連埋身都食到成面都係奶,更何況用杯餵奶
媽媽做咁多功夫努力為埋身做準備,多點鼓勵同支持係最好!

水晶宮

回覆 秋天與楓葉 的帖子

我果日見完新爸爸好努力細細啖用杯餵奶,見佢兩公婆好開心咁做,以為會一直用杯,第三日返左屋企,冇耐已經見佢地post用奶瓶來餵奶,我問新婆婆ㄡ用返奶瓶?佢地話餵得好耐,太眼訓,一來兩個鐘又餵,攪到兩公婆好攰。
我諗用杯真係好費時,應該唔太多人用杯啦。
<br><br>

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊