烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我成日都要蒸嘢,本身又無焗爐,所以想買個大少少嘅蒸焗爐,32L,朋友用惠而浦4S,大力推介,佢用咗2年幾,但我睇過無再新model( CS2320),但見p仔部新機有健康炸,惠而浦就無,但我一定要大,大家有咩意見?請幫忙🙁

大宅

回覆 zoechan2005 的帖子

Panasonic NU-SC300B 30L又如何?

大宅

有無人可以俾意見?
我希望可以聽日買!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

千萬唔好買XX寶, 朋友媽叉到九彩, 個半鐘先焗好一底曲奇, 已經係換過另一部新比佢了。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

andyman 發表於 19-4-21 14:27
千萬唔好買XX寶, 朋友媽叉到九彩, 個半鐘先焗好一底曲奇, 已經係換過另一部新比佢了。 ...

最後換咗邊部?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

zoechan2005 發表於 19-4-21 19:58
最後換咗邊部?
專門店都係換番同一牌子的, 無得變只是另一部同一MODEL.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

zoechan2005 發表於 19-4-21 06:21
我成日都要蒸嘢,本身又無焗爐,所以想買個大少少嘅蒸焗爐,32L,朋友用惠而浦4S,大力推介,佢用咗2年幾, ...

用左惠而浦差不多兩年,日日都用,好好用,冇左佢直頭煮唔到飯。又夠大,同時蒸幾碟餸都得。蒸糕一次蒸好好底又得。又會用佢焗麵包蛋糕。
我覺得佢有缺點既,就係爐温不太平均,焗出來一邊深色一邊淺色。其他野就冇投訴了。

大宅

lovelytwins 發表於 19-4-21 20:07
用左惠而浦差不多兩年,日日都用,好好用,冇左佢直頭煮唔到飯。又夠大,同時蒸幾碟餸都得。蒸糕一次蒸好 ...

我朋友都用咗2年幾,我睇過好多人都讚,我都多數買。但其實我無研究其他牌子,驚人哋有新嘢也好我唔知。

我宜家都蒸嘢多!

大宅

zoechan2005 發表於 19-4-21 21:01
我朋友都用咗2年幾,我睇過好多人都讚,我都多數買。但其實我無研究其他牌子,驚人哋有新嘢也好我唔知。

...

仲有要來煮慢煮鼓油雞滑到不得了,(唔駛買多枝慢煮棒阻地方)。
又做到炸效果,不用油,整無油炸豬扒卜卜脆。
爐夠大,洗完碗放入去去焗乾,唔駛抹碗。

大宅

lovelytwins 發表於 19-4-22 09:45
仲有要來煮慢煮鼓油雞滑到不得了,(唔駛買多枝慢煮棒阻地方)。
又做到炸效果,不用油,整無油炸豬扒卜卜脆 ...

勁,用咩mode 焗碗?好特別喎,無諗過!

大宅

zoechan2005 發表於 19-4-23 07:00
勁,用咩mode 焗碗?好特別喎,無諗過!

熱風對流10分鐘,再開門攤凍,就可以放翻入櫃,乾淨衛生。

大宅

回覆 lovelytwins 的帖子

多謝各位意見,我買咗嘞,收埋貨!

大宅

zoechan2005 發表於 19-4-25 16:35

Yeah!

大宅

原來4S好好用,蒸嘢唔會噴出嚟。

子爵府

PANASONIC NUSC100W 15公升有冇用?

複式洋房

請問你買幾錢? 邊度買抵?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

我都買咗4S。請問有咩菜式 / 用途介紹?

男爵府

回覆樓主:

如果你要大容量,rasonix r38w同baumatix 4001大過panasonix大p同惠記 4s
我用緊rasonix, 我參考我幅相,我試過上層放一碟排骨加一碟蒸魚(中型青斑,隻碟30×19cm),中層放1斤大蜆加半斤中蝦,下層放蒜蓉粉絲(試過放生菜,係唔好食),大約用左30分鐘
另外,用蒸爐蒸餸,要預時間比佢預熱,我依部由開機到加熱到110度噴蒸氣要3分50秒
同埋火力冇電磁爐或氣體爐咁勁,以前我蒸水蛋(5 eggs),試過蒸多過15分鐘已經老老地,但我用依部蒸爐,要用25分鐘(同其他餸一齊蒸)先蒸熟,所以時間上要自己再掌握

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問樓主買咗邊隻呀

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

Panasonic NN DS596B
有蒸,焗 ,微波。size 啱啱好,唔會太大,又唔會太細 我覺得呢部真係好正! 價錢又適中。但見唔係好多人知。我用緊。

首頁

尾頁

跳至