自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我都唔明⋯咁樣個官仲要幫嗰個阿媽(emoji)(emoji)‍♀️?咩法例嚟?

個未來老婆究竟係嬲個男嘅講大話定擔心之後「債務」呢?

點解個女人唔搵自己另一對仔女?個男仔真慘

===========

台灣一名男子自小父母離異,母親離家再嫁,負責照顧他的父親未幾離世,其後他便如人球般被親戚輪流收留。雖然曾一度沉淪,但他最終想通發奮向上,讀完大學後找到理想工作,早前更與女友買樓結婚。然而,其20多年沒見的母親,近日竟因患病而突然想起他,因遍尋不獲而向法院入稟,要求他支付扶養費。由於妻子不諒解,最終男子因此事而離婚,而已落訂的新樓更因供不起而需「撻訂」。

水晶宮

母離婚後再組家庭

當地傳媒報道,男子的母親現年50多歲,因第一任前夫酗酒而離婚,遺下年幼的他;其母後來再嫁,育有一對子女,但其後又離異。由於父親在離婚不久後離世,男子便由伯父或叔父兩家人輪流收容。

男子被當人球一度沉淪

當時,他感到宛如被「放生」,他更在庭上向法官形容自己「像皮球一樣,被踢來踢去」,讓他產生很強的叛逆、反社會性格,更一度沉淪混入黑幫,幫人追債,成為法院、警察機構的常客。但他當兵退伍後不斷反思自己想要的未來,終決定重新出發,苦讀取得大學學位,畢業後更到一間大公司工作。隨後,他更和公司女同事相戀、結婚,更落訂買樓築愛巢。

水晶宮

妻子不諒解致離婚

可惜好景不常,其母因患病而想念他這位兒子,因不知其下落,竟到法院聲請要求兒子支付扶養費。法院傳訊男子到案,他結婚兩個多月的妻子聞訊,質問他:「你不是說已沒有父母了嗎?」他雖然當下解釋,父母離異後他便與母親失聯,也不知對方下落,以為對方永遠不再回來,才會稱自己「已沒有父母」。然而,其妻並不諒解,兩人更辦理離婚手續。至於已落訂的新樓,也因他一人無法負擔供款而需「撻訂」。

水晶宮

回覆樓主:

男子最終接受支付扶養費

雖然法官多次協調充當「和事佬」,欲替男子和其母「和解」,但他仍無法放下成長過程遇到的苦痛;加上母親突然出現令其幸福婚姻告吹,其心結更是難解,兩人多次淚灑調解室。法官最後判男子,每月要支付母親4000元新台幣(約1,032港元)扶養費;由於親情始終難以割捨,男子最終仍然接受。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2336643/%E7%88%B6%E6%AD%BB%E6%AF%8D%E9%9B%A2%E5%AE%B6%E5%A4%9A%E5%B9%B4%E3%80%80%E8%8B%A6%E5%91%BD%E7%94%B7%E5%A5%AE%E9%AC%A520%E5%B9%B4%E6%88%90%E5%AE%B6%E7%AB%8B%E5%AE%A4%E3%80%80%E6%AF%8D%E6%82%A3%E7%97%85%E7%AA%81%E5%85%A5%E7%A8%9F%E7%B4%A2%E9%8C%A2%E8%87%B4%E9%9B%A2%E5%A9%9A

男爵府

回覆樓主:

個阿媽都唔慌好人

男爵府

回覆樓主:

我覺得個男人最無辜同無奈,阿媽一早離開了,之後揾佢,老婆又話要離婚

ying_mail    發表於 19-4-28 11:06

大宅

事主既太太咁絕

水晶宮

geekgeek 發表於 19-4-28 11:00
事主既太太咁絕

可能見個奶奶太恐怖、個老公又護短、你知有d人因為得唔到母愛就加倍愚孝、長痛不如短痛

水晶宮

geekgeek 發表於 19-4-28 11:00
事主既太太咁絕

係囉,個太太點解接受唔到? 個阿母咁多年無見, 真係覺得同無父無母無分別。 除非個老公吹水講到自己身世天花龍鳳, 覺得呃佢

琥珀宮

milky_red 發表於 19-4-28 10:16
我都唔明⋯咁樣個官仲要幫嗰個阿媽(emoji)(emoji)‍♀️?咩法例嚟?

個未來老婆究竟係嬲個男嘅講大話定擔 ...

呢個未婚妻不要也罷,有咩理由人地阿媽出現係分手理由?個官又係傻,個媽冇理個仔咁多年,點解要個仔養返,痴痴地,台灣法律得啖笑

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

個呀媽自私得緊要,個仔比左錢你分分鐘都唔會睇你啦,只有怨恨

大宅

回覆樓主:

每個月千幾蚊啫,當做善事囉,個未婚妻咁唔體諒分開都係好事,希望男事主早日搵到個更好老婆,有個幸福家庭啦

水晶宮

~SumSumi~ 發表於 19-4-28 11:17
每個月千幾蚊啫,當做善事囉,個未婚妻咁唔體諒分開都係好事,希望男事主早日搵到個更好老婆,有個幸福家庭 ...

病母唔知咩病、又搞到打官司、點會為千幾蚊、阿媽應該諗住靠個仔過世

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

男方阿媽係搵法院幫助先搵番自己個仔,可見佢地幾生疏,個新婚太太點解走?男方生母患重病喎,醫病既錢唔知幾多,而且可能以後會逼個仔同住,仲要照顧個重病99一世呢!台灣社會同香港唔同,多數係搵番有血緣關係既人照顧番病患,唔似得香港咁,可以簽衰仔紙之後有政府養。

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

milky_red 發表於 19-4-28 10:16
你要留意, o個度係台灣
台灣o既法制水平係點, 相信各位都心中有數喇

伯爵府

~SumSumi~ 發表於 19-4-28 11:17
每個月千幾蚊啫,當做善事囉,個未婚妻咁唔體諒分開都係好事,希望男事主早日搵到個更好老婆,有個幸福家庭 ...
千幾唔少$啦,我朋友嫁左去台南,佢話兩夫妻一個月駛二千幾咋

珍珠宮

畀面勳章

我係阿女既會同男朋友講唔結婚
法律上保護大家

台灣結左婚尼家野好頭痕
個阿媽咁冷血嫁入去有排受
台灣既婚姻要結可以話好易希
要離真係過五關斬六將,再挑機木人行,跟住18銅人

大宅

4千? 唔係化,官判咁多
好多人都係2萬2-2萬4一個月,6份1人工
無咗老婆又無咗D人工,個仔真慘

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

個男人好慘,需要阿媽養嘅時候無人理,法律又俾;到自立喇法律就要佢養個生理上嘅阿媽,家庭愛情乜都無曬。諗唔開嘅,死鬼咗算

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

milky_red 發表於 19-4-28 10:18
法官最後判男子,每月要支付母親4000元新台幣(約1,032港元)扶養費;由於親情始終難以割捨,男子最終仍然接受。
法庭判o左, 其實有得唔接受咩?

如果真係唔接受, 係咪一係上訴去打贏, 一係玩老破?
(台灣o個面唔知點喇)

首頁

尾頁

跳至