想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一個不用2個月時間便bingo,一心以為好容易,依家想要多一個,但已經試了年半都未bingo,有沒有都好似我咁?我駛唔駛去睇不育科?

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 爸B勳章

你真係好好好LUCKY啊,
我一個都未有, 不過已經試左半年了,
今個月都仲等緊bingo

不過我認為, 你已經生左一胎,
即係無問題啦,
你一定得既,
只係你之前太lucky, 以為一定會好快有啫, relax丫

男爵府

有時好難講, 都試咗年半了, 最好雙方睇下醫生, 尋找原因, 免得拖拖下年紀大機會就下降了
原帖由 peggyau 於 2-5-2009 14:29 發表
第一個不用2個月時間便bingo,一心以為好容易,依家想要多一個,但已經試了年半都未bingo,有沒有都好似我咁?我駛唔駛去睇不育科?

大宅

Same for me ah

I think there might be many reasons like stress, age... After having one child, life turns different. many friends share the same problem

I did 4 iuis and failed. Now waiting bingo this cycle (should be within these few days). If fail, will go see doctor again this week.

But whenever I look at my first child, I am thankful :)

Hmmm I think if you have already tried 1.5 yrs, you can go see a doctor.
原帖由 peggyau 於 09-5-2 14:29 發表

子爵府

我都努力左半年, 間中唔舒服食藥又間段左, 慢慢黎啦!唔好太緊張.

複式洋房

我本身是好難有BB的人,天已比了一個我,低我都係等想生第二個,不過我明白是急不來的,個心要同自己講孺緣啦,平常心對待.....

男爵府

不要灰心!我都努力緊!

伯爵府

你唔好放棄呀!!!我已經有個囡囡2歲幾..一路都冇避...試左2年幾...咁我3月返新工,都放棄左生b計劃..可能個人relax左...上個星期發現自己bingo左~真係要放鬆心情架!!!祝你快d bingo啦~~~

複式洋房

我都係.......越想要bb,就越難有......
都是放鬆心情.....可能會易中d~加油

男爵府

我都係,醫生話如果下個月都未得就要當不育咁睇,今個月第八個cycle,希望下個月bingo la!

我建議你都睇下醫生啦!

等待驗證會員

原帖由 MusicTV 於 09-5-3 12:07 發表
我都係,醫生話如果下個月都未得就要當不育咁睇,今個月第八個cycle,希望下個月bingo la!

我建議你都睇下醫生啦!

喂,你睇緊邊個醫生呢?可否pm小小資料比我?

男爵府

吾使灰, 你都自己生得出第一個囉, 點會叫不育呢?
我有個朋友等了5年(無揾過醫生幫手)才有第二胎.
你都好呀! 起碼有一個在手, 再要多個, 係錦上添花!
好似我咁, 年紀不小, 連第一個都未......
從0到1, 肯定比從1到2難!
唉! 我都只係想要一個嗟......

男爵府

現在我只是睇婦科,唔係不育科,下個月如果未有就返去睇佢有乜野建議.

如果你要我婦科醫生資料再話我知喇。

原帖由 deku 於 09-5-3 12:21 發表

喂,你睇緊邊個醫生呢?可否pm小小資料比我?

大宅

if you tried 1.5 years already, i think you may see dr. to have simple check up.

maybe you have health problem or you're getting old lah.

男爵府

我本身已經有個女, 由佢3歲果時想有多個, 試咗3年, 舊年去咗仁安睇不育科, 經過3次IUI都失敗, 睇緊中醫, 我第一個都係自然好快有, 而今次我哋驗哂, 2公婆要驗嘅都無問題, 而家返威院做私家IVF, 自己RELAX番2個月先

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 BabyDim 於 09-5-3 12:24 發表
從0到1, 肯定 ...

都唔一定架, 有人生左第1胎, 之後想生第2胎, 果醫生都話如果試左 1年半都未有, 就算之前生左第1胎, 都算不育.

子爵府

BabyDim:

你要努力D,你有無搵醫生幫下手.

原帖由 BabyDim 於 09-5-3 12:24 發表
從0到1, 肯定 ...

男爵府

原來係咁!
Thanks you for your information !:D

原帖由 miffymiffy 於 09-5-3 20:57 發表

都唔一定架, 有人生左第1胎, 之後想生第2胎, 果醫生都話如果試左 1年半都未有, 就算之前生左第1胎, 都算不育.

男爵府

我現在有努力啊!
但我的case 係自己抵死!
結了婚7年才搞掂do do...... (我有障礙!)
現在已約了醫生準備iui.
見到呢度咁多人咁努力做過咁多野,
自己浪費左好多時間......

謝謝你的鼓勵!

原帖由 mrs雨過天x 於 09-5-3 21:12 發表
BabyDim:

你要努力D,你有無搵醫生幫下手.

別墅

我同你一樣呀!我生第一胎時,一個月就有了,現在想生第二個,試了大半年都未有,現在食緊排卵藥

首頁

尾頁

跳至