時政擂台

跳至

首頁
12345...45

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

orangeca 發表於 19-5-21 10:21
同意, 科技先係國家的核心實力。 見到BK 的C9 係到笑美國貨, 我真係笑了, 點解咁多香港人咁無知:nothi ...

我上次睇節目講D農民支持侵侵,係因為中國成日HOLD 起佢地D貨,到時到侯又唔要,結果D農物要平價趕住賣出去,果時中國又會入貨。 其實係咪真,如果中國咁做生意有真係好衰。

男爵府

超級特務 發表於 19-5-21 10:19
台灣科技產業宜家係豐收期

台積電已經可以量產7nm的芯片, 大陸現在只可以量產12nm芯片, 差距唔係2-3年, 起碼5-10年以上

如果台積電唔幫華爲代工麒麟芯片, 華爲即刻跪低。

仲有, 世界上設計芯片的軟件都係美國公司開發的, 如果這些軟件唔比華爲用會點呢?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

同意, 科技先係國家的核心實力。 見到BK 的C9 係到笑美國貨, 我真係笑了, 點解咁多香港人咁無知:nothi ...

金融地位更加唔使講
全世界仲係用美元結算
惠譽評級AAA
聽到叫中國拋售美債,都唔知講咩好。
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

講開農業,之前大陸係成架貨船買美國大豆,其實佢哋班無知亞毛都係吹下水啫,有錢有得揀會揀國貨? 笑下算

男爵府

littlecar 發表於 19-5-21 10:26
我上次睇節目講D農民支持侵侵,係因為中國成日HOLD 起佢地D貨,到時到侯又唔要,結果D農物要平價趕住賣出 ...

我估計應該唔會, 訂農產品係長期合同, 美國農民可以收信用證(letter of credit), 銀行可以保障買賣雙方利益。

水晶宮

choc_choc 發表於 19-5-21 10:28

講開農業,之前大陸係成架貨船買美國大豆,其實佢哋班無 ...

我上次聽有個教授講, 中國入美加大豆係簽訂合約時局入, 好多大豆都去左餵豬

侯爵府

超級特務 發表於 19-5-21 10:27
金融地位更加唔使講
全世界仲係用美元結算
惠譽評級AAA

聽到有人嗌中國 call loan, 笑到抖唔到氣!

男爵府

choc_choc 發表於 19-5-21 10:28

講開農業,之前大陸係成架貨船買美國大豆,其實佢哋班無 ...

美國大豆平過大陸大豆, 美國農業高度機械化, 中國農民無法同美國農民競爭。

珍珠宮

orangeca 發表於 19-5-21 10:27
台積電已經可以量產7nm的芯片, 大陸現在只可以量產12nm芯片, 差距唔係2-3年, 起碼5-10年以上 ...

又話唔講政治
講起科技,如想去外國留學,目標係讀理工科,一定係美國優先考慮(當然唔係講緊野雞),大陸學生/家長其實好清楚個形勢

翡翠宮

orangeca 發表於 19-5-21 10:29
我估計應該唔會, 訂農產品係長期合同, 美國農民可以收信用證(letter of credit), 銀行可以保障買賣雙 ...

係啦,個節目講得太簡單,想知多D都唔得

男爵府

小肥兔 發表於 19-5-21 10:24
其實你笑人既時候, 知唔知你都好無知? 單單講醫藥, 西藥真係醫好人? 還是軟性慢性殺人? 你可以分辨嗎?

...

你唔信西藥可以唔用, 但我知道香港或大陸或臺灣成績頂尖的學生如果學醫的話都會首先選讀西醫而唔係中醫。

男爵府

全世界嘅農業就系比孟山都害死, 美國孟山都公司改農業嘅基因去害人 ....全世界幾多農民因佢地而死。

bufferzone    發表於 19-5-21 16:29

珍珠宮

你指呢間孟山都?

公審孟山都 判決四項有罪!生態屠殺、危害環境、健康與食物權,威脅科學獨立性

如果敘利亞政府確實動用化學武器,導致成千上百的平民與幼童傷亡,即使是在戰亂中,都要面臨傷及無辜的戰爭罪指控。若在承平時期使用農藥破壞了環境,危及千百萬人的健康以及未來世代的生存,又該當何罪?

由公民團體發起的「孟山都法庭」(Monsanto Tribunal)判決出爐,根據現有的國際法,在危害環境、健康、食物權以及威脅科學研究獨立性等四項指控中,孟山都通通有罪。

https://www.newsmarket.com.tw/blog/94359/

bufferzone    發表於 19-5-21 16:28

男爵府

goat 發表於 19-5-21 10:31
又話唔講政治
講起科技,如想去外國留學,目標係讀理工科,一定係美國優先考慮(當然唔係講緊野雞), ...

當然, 美國係教育和科技大國, 又係科技公司的基地, 發展機會多。

翡翠宮

orangeca 發表於 19-5-21 10:30
美國大豆平過大陸大豆, 美國農業高度機械化, 中國農民無法同美國農民競爭。

所以美國農民唔係黑實實好老好瘦果D,都好多後生既開農場

琥珀宮

orangeca 發表於 19-5-21 10:32
你唔信西藥可以唔用, 但我知道香港或大陸或臺灣成績頂尖的學生如果學醫的話都會首先選讀西醫而唔係中醫 ...

固本培元,中醫的確好。
如緊急病,始終都係西醫快速見效。
古代皇帝多數唔長命,可能欠缺個西醫。
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

scheong 發表於 19-5-21 10:33
你指呢間孟山都?

佢做衰野同佢是否有科技實力係兩件事。

正如美國, 英國, 德國,日本都做唔少衰野, 但人地是否科技強國?

ANNAFRIEND    發表於 19-5-21 21:51
Nico_Robin    發表於 19-5-21 13:26

珍珠宮

orangeca 發表於 19-5-21 10:29
我估計應該唔會, 訂農產品係長期合同, 美國農民可以收信用證(letter of credit), 銀行可以保障買賣雙 ...

其實好無耐,中國以農立國,偏偏而家係全球最大糧食入口國。
美國做農民可以有錢到送個仔入私立大學(政府農業補貼係另一個問題),中國農民卻拼命脫貧

男爵府

超級特務 發表於 19-5-21 10:35
固本培元,中醫的確好。
如緊急病,始終都係西醫快速見效。
古代皇帝多數唔長命,可能欠缺個西醫。

同意。

琥珀宮

littlecar 發表於 19-5-21 10:34
所以美國農民唔係黑實實好老好瘦果D,都好多後生既開農場

地方大,機械操作。
種過大豆的地好似也不適合種其他農作物,要幾年時間養返。
你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁
12345...45

尾頁

跳至