爸爸專區

跳至

首頁
34567...12

尾頁

男爵府

原帖由 男人四十 於 09-6-14 16:13 發表
d人又話落雨先會多魚釣..唔知係咪真

夏天可能係,起碼冇咁晒,魚都多d。

水晶宮

唔係喎..呢幾日會有大驟喎
原帖由 嘿嘿 於 09-6-16 01:46 發表

真係唔知, 各有各說法, 又或者係位置問題, 我就覺得係冇一定的...

咦, 開始好天喇喎, 睇o下今個星期六出唔出動先:lol
今夕吾軀歸故土  他朝君體也相同

水晶宮

乜d魚都怕熱既咩
原帖由 oldbean 於 09-6-17 20:28 發表

夏天可能係,起碼冇咁晒,魚都多d。

男爵府

原帖由 男人四十 於 09-6-19 00:41 發表
乜d魚都怕熱既咩

我諗應該會有影響, 有冇聽過"冬釣深, 夏釣陰"呢句口訣?:lol

男爵府

原帖由 男人四十 於 09-6-19 00:38 發表
唔係喎..呢幾日會有大驟喎

唔好呀, 我見呢兩日好天, 剛剛先洗完車, 個天唔好玩野呀

水晶宮

我以為你係樹講粗口添
我d初哥..真係未聽過
原帖由 嘿嘿 於 09-6-20 02:00 發表

我諗應該會有影響, 有冇聽過"冬釣深, 夏釣陰"呢句口訣?:lol

水晶宮

家陣一號風球...人欺未為欺..天欺無定企..今次輪到你..聽過未
原帖由 嘿嘿 於 09-6-20 02:03 發表

唔好呀, 我見呢兩日好天, 剛剛先洗完車, 個天唔好玩野呀

男爵府

原帖由 男人四十 於 09-6-21 00:22 發表
家陣一號風球...人欺未為欺..天欺無定企..今次輪到你..聽過未

嘩, 巧深奧呀, 未聽過呢...

又打風, 本來今晚去釣魚場, 最後都係要取消, 等我早兩日仲買定餅主絲諗住換添

水晶宮

釣魚場應該唔會好深水遮..使唔使咁講夠先..同埋佢唔係有魚絲供應既咩
原帖由 嘿嘿 於 09-6-21 03:43 發表

嘩, 巧深奧呀, 未聽過呢...

又打風, 本來今晚去釣魚場, 最後都係要取消, 等我早兩日仲買定餅主絲諗住換添

男爵府

原帖由 男人四十 於 09-6-22 00:16 發表
釣魚場應該唔會好深水遮..使唔使咁講夠先..同埋佢唔係有魚絲供應既咩

我去開o個邊大約有十幾尺左右啦, 而家用緊餅絲已經用左好耐啦, 淨番好小, 係時候要換喇, 釣魚場冇絲供應架, 有都未必係我想要o個d, 魚杆就有得租, 不過冇乜人租架, 入得去玩既釣友個個都立齊傢伙:lol

水晶宮

蝦..我查車經過屯門公路..近大欖海員訓練學校..間中都見到有幾個釣魚發燒友..坐係屯門公路欄杆釣魚..其實都幾危險..知唔知果樹有乜野魚釣呢..
原帖由 嘿嘿 於 09-6-22 01:59 發表

我去開o個邊大約有十幾尺左右啦, 而家用緊餅絲已經用左好耐啦, 淨番好小, 係時候要換喇, 釣魚場冇絲供應架, 有都未必係我想要o個d, 魚杆就有得租, 不過冇乜人租架, 入得去玩既釣友個個都立齊傢伙:lol ...

男爵府

原帖由 男人四十 於 09-7-5 13:24 發表
蝦..我查車經過屯門公路..近大欖海員訓練學校..間中都見到有幾個釣魚發燒友..坐係屯門公路欄杆釣魚..其實都幾危險..知唔知果樹有乜野魚釣呢.. ...

o個處我以前都釣過一排, 不過我唔係海員學校橋面釣, 我係入d釣, o個度有大量黃腳立, 我最大中過兩斤, 不過好小, 多數磅頭, 間中有鱸, 淺水位有牛鰍, 再入d有坑廉, 釘公等雜魚...

水晶宮

黃腳立都有得釣.. 唔怪得咁多人係樹釣啦..黃腳立都幾釣個喎..唔知落網得唔得呢
原帖由 嘿嘿 於 09-7-6 01:11 發表

o個處我以前都釣過一排, 不過我唔係海員學校橋面釣, 我係入d釣, o個度有大量黃腳立, 我最大中過兩斤, 不過好小, 多數磅頭, 間中有鱸, 淺水位有牛鰍, 再入d有坑廉, 釘公等雜魚... ...

大宅

男爵府

原帖由 男人四十 於 09-7-6 13:20 發表
黃腳立都有得釣.. 唔怪得咁多人係樹釣啦..黃腳立都幾釣個喎..唔知落網得唔得呢

真係好多黃腳立架, 係識遊水o個d, 唔係專抄牌o個d:lol

你得閒可以去碰o下運氣, 不過講明先, 我有兩年冇去釣過啦, 唔知而家咩環境...

以前夜晚真係成日見倒有艇落網簾魚, 即刻掉頭走

水晶宮

但係聽人講..話果頭d水唔係咁好..釣上黎既魚食落有火水味個喎..唔知真唔真呢..
曾幾何時..我都試過落網..網鰂魚..真係解到手都軟
原帖由 嘿嘿 於 09-7-8 02:37 發表

真係好多黃腳立架, 係識遊水o個d, 唔係專抄牌o個d:lol

你得閒可以去碰o下運氣, 不過講明先, 我有兩年冇去釣過啦, 唔知而家咩環境...

以前夜晚真係成日見倒有艇落網簾魚, 即刻掉頭走 ...

男爵府

原帖由 男人四十 於 09-7-8 15:22 發表
但係聽人講..話果頭d水唔係咁好..釣上黎既魚食落有火水味個喎..唔知真唔真呢..

有冇火水味我就唔太清楚喇, 我多數放生, o個次起條兩斤黃腳就有食, 冇火水味, 其實香港水域d水質...應該係得西貢o個邊叫做好小小...

男爵府

原帖由 男人四十 於 09-7-8 15:22 發表

鰂魚? 淡水喎, 你都有玩淡水?

水晶宮

以前西貢康湖居未起好..我成日都係果樹落網架啦..果樹我做係鹹淡水交界..真係網網千斤架..不過d魚好多骨..唔岩我
原帖由 嘿嘿 於 09-7-9 00:47 發表

鰂魚? 淡水喎, 你都有玩淡水?

男爵府

原帖由 男人四十 於 09-7-11 16:24 發表
以前西貢康湖居未起好..我成日都係果樹落網架啦..果樹我做係鹹淡水交界..真係網網千斤架..不過d魚好多骨..唔岩我

o個邊我未釣過呀, 唔...落網我真係未試過, 我only享受釣魚既過程, 中魚的興奮, 搏鬥的快感, 起魚的滿足..., 幣...講講o下手痕添...

首頁
34567...12

尾頁

跳至