家庭理財

跳至

首頁
12345...10

尾頁

禁止訪問

侯爵府

filicity 發表於 19-8-17 19:58
回覆 Chole 的帖子

我同老公都禽日都開咗, 好多人! 話1個星期內會收到咭喎.

請問你開邊個國家?用乜嘢理由?

用戶要求終止服務

開英國, 準備過去定居

侯爵府

filicity 發表於 19-8-17 22:38

開英國, 準備過去定居

I see! 攞定 debit card 過去,真係十級方便!

子爵府

我已有HSBC嘅英國户口,現在打算開埋美元户口,等緊HSBC國際銀行部call 我。
另外,如果Citibank offshore account, 需要親自往當地開,這是我RM昨天告訴我的。

侯爵府

bopomofo2405 發表於 19-8-17 23:22
我已有HSBC嘅英國户口,現在打算開埋美元户口,等緊HSBC國際銀行部call 我。
另外,如果Citibank offshore ...

Really? 我冇Citibank 戶口,可能佢想tum 我開個本地戶口先。

見到Citibank啲 staff 全部都好似保險sales 咁,感覺唔良好。

子爵府

Chole 發表於 19-8-17 23:38
Really? 我冇Citibank 戶口,可能佢想tum 我開個本地戶口先。

見到Citibank啲 staff 全部都好似保險sale ...
Citibank不嬲好進取。

用戶要求終止服務

用戶要求終止服務

回覆 bopomofo2405 的帖子

我個日問過, 要去英國先可以開到外幣戶口.

別墅

你們在citibank開了離岸戶口?
係咪要CITIGOLD才可以開?
有否問理由及要求證明?

用戶要求終止服務

回覆 babykidlove 的帖子

我開HSBC

子爵府

filicity 發表於 19-8-18 10:06

我個日問過, 要去英國先可以開到外幣戶口.
英國HSBC會要你出示居住地址,才能開。

用戶要求終止服務

Thanks!

子爵府

2024年龍年勳章

babykidlove 發表於 19-8-17 18:49
我日前問過HSBC國際銀行部, 佢地話要有收生入學信或買樓樓盤資料, 才會批開戶
看來越來越嚴了, 我暫無資料 ...

又唔可以講話嚴左既,就 HSBC 來講,若在港開,佢係不嬲都係要有理由先幫你搞。例如:子女在當地讀書,買左樓,有家人在個邊生活要用錢.....之類

一向都會多人開,由其呢輪係學生出國既高峰期,要預約,walk in 我未試過。同埋在港開你係佢地有職只見証你既身份再將文件寄到個邊開戶,所以搞得來起碼 3 星期(視個輪多定少人)

想快,可考慮到當地開,不需理由都得,係premier 佢就可辦到,不過外地人做野都係慢吞吞,要比些耐性

大宅

那間銀行?

用戶要求終止服務

回覆 Kelly831 的帖子

hsbc

用戶要求終止服務

請問英國戶口係唔係有利息稅?如果一轉錢過去就會計稅?
另新加坡戶口,係唔係放美金會高息D?

侯爵府

filicity 發表於 19-8-19 19:59

請問英國戶口係唔係有利息稅?如果一轉錢過去就會計稅?

Yes they have interest income tax.

https://www.gov.uk/apply-tax-free-interest-on-savings

So far my interest income is minimal. You’d better consult a tax accountant before placing large sums there. Last time I walked in a UK branch n asked for info on higher interest rate accounts but it seems like they r all for local people.

With the KYC I understand that they r not keen to get new deposits.

I haven’t opened the Singapore account yet (phone interview next week) so sorry don’t know the interest rates there. However, since Singapore does not have interest income tax it’s more likely for me to place deposits there. I have Aussie residence n hate to deal with complicated tax matters.

用戶要求終止服務

Thanks for the information!

侯爵府

filicity 發表於 19-8-19 21:01

Thanks for the information!

Sure!

首頁
12345...10

尾頁

跳至