懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

講得好啱,唔明D人一聽到你生的係女的時後,便覺得有D可惜咁,有人真係中意生女加嗎 !!

原帖由 277177 於 09-5-7 12:36 發表
佗第一胎時照到係女, 老公第一個反應係 "哦, 是但啦", 佢都有少少唔開心. 點知個女出左世之後, 錫到個女不得了. 到佗第二個時, 老公知道又係女都好開心, 一味話女好呀, 好鍾意係女呀. 反而d 親戚朋友煩d, 一知係 ...

別墅

我有大女時,老公真係開心,到見到個個朋友都追第2 個,我地都諗住生多個,因為老公呢邊兩兄弟都係生個女,老爺一定想追個仔啦!又咁啱幾個朋友都係上年生到仔,點知呢次又係照到女,開頭老公都話仔女都要,但佢知到後就勁唔開心,仲講左d令我唔開心既野.....
我依家仲未生已經感覺到生仔生女既待遇好唔同,呢次老爺奶奶真係無幫過我咩!我就算病都要自己湊住個大女,仲要洗衫煮飯一腳踢.....
總之一句講曬,生仔女係為左自己生,但生個仔就真係係屋企可以講句野都大聲d!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我第一胎都想生仔先.因為老公鐘意.但生咗嗰女.個女出細老公超錫佢.出街又要咩住佢.要我拎袋:;pppp:

大宅

老公把口就話冇所謂,但佢其實恨仔恨到發燒,我覺得好在阿女生得同佢老豆一個餅印咁,所以佢哋全家都好錫阿女而家我陀住第二個,我一心係生多個陪大女,咁呢個梗係生女好D啦, 但老公又响度發仔寒咁款,成日搵D同上胎唔同的跡象,假設呢胎係仔囉咁湊個好字又好似都幾好咁,我而家心情好矛盾,如果下個星期照唔到,過幾個星期檢查就一定照到,但我都未搞清自己想生仔定生女

大宅

醒目開學勳章

原帖由 LLwhite 於 09-5-7 14:31 發表
講得好啱,唔明D人一聽到你生的係女的時後,便覺得有D可惜咁,有人真係中意生女加嗎 !!

絕對同意

雖然未照結構, 但前幾天照出來我肚子內應該是囡囡. 其實我老公好鐘意女, 所以今次就如佢所願. 至於我, 我一直都覺得我陀的是女, 腦海都是想著一些女仔名...但始終到了照U/S之前, 內心都會想: BB會唔會有啫啫仔呢?

那一刻, 發現自己其實都係想要仔多D...雖然出來的結果都好大機會是女. 但都好呀, 女仔我都好鐘意, 可以同佢扮靚靚.

同了一位朋友說了, 她的反應就如一般人一樣:

朋友: 你知唔知係仔定女?
我: 知呀, 係女呀, 我老公好開心, 佢最鐘意女呀. 我都鐘意.
朋友: 女都唔緊要啦...

唉! 這句是什麼意思?

可能係我過敏啦, 唔係好鐘意聽到佢呢句囉, 我不是說我地都鐘意女咩, 正如以上的mama所說 "唔明D人一聽到你生的係女的時後,便覺得有D可惜咁,有人真係中意生女加嗎 !!"

算了, 所以決定暫時唔講俾其他人聽, 費時煩. 等到下個月做完結構先算. 而家只會去諗買什麼給囡囡, 唔會理其他人的想法, 因為最緊要我知道我和老公都會好錫呢個bb.

禁止訪問

複式洋房

我打算生兩個,今胎就好想生個仔先,因為我老公同62都係獨子,唔生個仔都唔知會唔會俾面色我睇
而我就仔女都好鍾意,只要佢健健康康就得喇

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

第一胎...想要個女女...16週時醫生話應該係仔
不過當時又唔冇好失望/唔開心, 仔咪仔囉, 最緊要健康

到第二胎, 我想要仔仔, 因為覺得兩個同性別小朋友一齊大開心d, 岩玩d...點知又係16週醫生話多數係女...不過都係冇唔開心感覺喎

生仔/生女都係自己小朋友...唔洗因為佢o既性別而唔開心

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

開頭我兩公婆都鐘意女, 第一胎知道係仔都有d失望, 但當佢出左世之後, 發覺原來仔仔都可以好可愛同會嗲你的時候, 就已經覺得仔女都無所謂, 當有左第二胎, 我地反而希望又係生仔, 因為同性始終好d. 結果我地如願以償
,

男爵府

好媽媽勳章

未有之前我會鍾意女多d,但係有左之後,作小產,就會覺得有bb,生bb唔係必然,只要佢健健康康,老土d講,仔女都係自己,冇所謂,因為有bb已經係福氣
(依家我都未知係仔定女)
奀b仔9月16日出世啦~

大宅

畀面勳章

我生仔仔架﹗其實一直好想生女,因為鐘意女多d,又可以扮靚。不過當我知道係仔仔時,都好失望仲幾唔開心…回家後都有喊﹗不過維持左一陣咋,時間耐左,bb一日一日在肚內長大,開始feel到bb存在,就冇再唔開心啦﹗雖然…我宜家見到bb女的衫仔都仲係好想生個女,不過係想下一胎囉﹗
仔仔出世到宜家差唔多一個月啦﹗老實講,只要係自己生的,係仔係女都咁鐘意架啦﹗就算我開頭知道係仔仔時,有幾失望都好,宜家見到仔仔就忍唔住想鍚下想佢攬實佢架啦﹗跟本唔會再為佢唔係女女而唔開心﹗
我覺得就算唔開心,都係過渡期,好快就忘記唔開心架啦﹗只要係自己仔女都無所謂架啦﹗

原帖由 LLwhite 於 09-5-5 00:30 發表
雖然係最緊要健康,但剛知道那種事與願遺的感覺唔知大家有冇呢

複式洋房

原帖由 karih 於 09-5-8 08:12 發表

絕對同意

雖然未照結構, 但前幾天照出來我肚子內應該是囡囡. 其實我老公好鐘意女, 所以今次就如佢所願. 至於我, 我一直都覺得我陀的是女, 腦海都是想著一些女仔名...但始終到了照U/S之前, 內心都會想: BB會唔會有 ...

真係好鬼同意 我又係照到係女呀 但係d人一問or一知道就會有咁既反應 一聽到個刻真係好火滾 好想講你唔係女人咩 咁睇小人地生女 生女有幾可惜 人言可畏真係冇講錯架

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我自己都鍾意女,開頭陀細b成日都想快d照,後來醫生同我講係仔既時候都失望,但到細b出世既時候,姑娘抱比我老公,我望到細b一d都唔失望,重好開心,因為我見到我老公開心

casllsac 該用戶已被刪除

大宅

醒目開學勳章

原帖由 plusskin 於 09-5-8 13:29 發表

真係好鬼同意 我又係照到係女呀 但係d人一問or一知道就會有咁既反應 一聽到個刻真係好火滾 好想講你唔係女人咩 咁睇小人地生女 生女有幾可惜 人言可畏真係冇講錯架 ...

哈哈, 我都係咁諗呀, 真係好想話番佢, 你唔係女人咩, 你唔諗下你媽咪陀住你的時候係點.

民房

聽到以下的心得,我林可以安慰倒暫時末能接受事與願遺的父母, 多謝分享.

"...我覺得就算唔開心,都係過渡期,好快就忘記唔開心架啦﹗只要係自己仔女都無所謂架啦﹗"

原帖由 juliodon 於 09-5-8 12:28 發表
我生仔仔架﹗其實一直好想生女,因為鐘意女多d,又可以扮靚。不過當我知道係仔仔時,都好失望仲幾唔開心…回家後都有喊﹗不過維持左一陣咋,時間耐左,bb一日一日在肚內長大,開始feel到bb存在,就冇再唔開心啦﹗雖然…我宜家見到bb女的 ...

男爵府

好媽媽勳章

我一直都想要女, 而家係女好開心!
但有d擔心6299想我生多個仔

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我第一胎想生女
點知係個仔
不過冇所謂啦
唔係女就係仔啦
生出黎覺得仔都好得意
第2胎想生多個仔
兩兄弟第日有商有量感情好d
點知生左個女
不過又是旦啦
都係果句唔係仔就係女
唔好唔男唔女完完整整健康就得

大宅

原帖由 merrykiss 於 09-5-7 15:00 發表
我有大女時,老公真係開心,到見到個個朋友都追第2 個,我地都諗住生多個,因為老公呢邊兩兄弟都係生個女,老爺一定想追個仔啦!又咁啱幾個朋友都係上年生到仔,點知呢次又係照到女,開頭老公都話仔女都要,但佢知到後就勁唔 ...

I really agreed with your point la. Because I have the same feeling as you.

大宅

陀第一個時我冇去照仔定女﹔因為想保持神秘﹔最後生女﹔陀第2個時好心急去照仔定女﹔因為生多個只係想阿女有個伴然後收工﹔並唔係傳宗接代﹔所以希望生女﹔照到係女我勁開心﹔講真6299自己都有一仔(我C6)一女﹔邊個顧家﹔邊個錫佢地多啲佢地自己心知﹔我地做身抱嘅只係会做番自己本份﹔就算幾好都唔及自己女好﹔好彩我6299好開通﹔唔会俾任何壓力我﹔有時仲会叫我對自己媽媽好啲!

首頁

尾頁

跳至