懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 karih 於 09-5-8 20:28 發表

哈哈, 我都係咁諗呀, 真係好想話番佢, 你唔係女人咩, 你唔諗下你媽咪陀住你的時候係點.

哩個係你第一胎呀 知邊左係仔定女未呀??

複式洋房

原帖由 karih 於 09-5-8 20:28 發表

哈哈, 我都係咁諗呀, 真係好想話番佢, 你唔係女人咩, 你唔諗下你媽咪陀住你的時候係點.

我睇返你之前留言la 原來大家都張會生bb女---琴日我老公話比我奶奶知 佢幾鬼衰係咁話女好難湊又刁蠻 我都係第一次聽人會咁樣講d女 因為我奶奶全部生仔 所以我老公就話佢 你揍過女咩 聽完真係好唔開心 唔鍾意都唔駛講到出面 莫非你唔係女人 唔知佢係咪話緊自己既性格

大宅

醒目開學勳章

原帖由 plusskin 於 09-5-10 01:36 發表

我睇返你之前留言la 原來大家都張會生bb女---琴日我老公話比我奶奶知 佢幾鬼衰係咁話女好難湊又刁蠻 我都係第一次聽人會咁樣講d女 因為我奶奶全部生仔 所以我老公就話佢 你揍過女咩 聽完真係好唔開心 唔鍾意 ...

你唔好唔開心啦, 唔好受其他人影響. 其實我反而覺得你c6有其他兄弟, 99想要男孫就叫佢地生囉, 你應該唔好有壓力添. 呢樣你就好過我啦.

我呢個係第一胎, 前幾日照好大機會係女, 要照埋結構就confirm啦. 我老公個邊得佢一個獨仔, 而我62係潮州人, 我都知佢都想係仔既.

上星期日去飲茶(仲未照超聲波), 同佢熟悉既女侍應見到我個肚突突, 知道我有左, 就同我62講: "你睇佢個樣都無變靚到, 身型無咩點變, 呢胎一定係仔呢架...."

我打左個突, 心諗: 你做咩野係度落藥呀, 係度亂咁估, 搞到62鬼咁開心添...

事後, 我同c6講返, 如果係女, 你阿爸一定唔開心啦. 我c6話: 我一直都鐘意女, 我鐘意b女.

所以, 算啦, 我都唔理其他人的看法, 最緊要係我地兩個都鐘意, bb健健康康就好滿足啦.

伯爵府

2024年龍年勳章

我都覺得健康健全仲緊要過佢性別

我~好~幸~福~呀~

複式洋房

原帖由 karih 於 09-5-10 08:32 發表

你唔好唔開心啦, 唔好受其他人影響. 其實我反而覺得你c6有其他兄弟, 99想要男孫就叫佢地生囉, 你應該唔好有壓力添. 呢樣你就好過我啦.

我呢個係第一胎, 前幾日照好大機會係女, 要照埋結構就confirm啦. 我老公個 ...

哦----咁你壓力可能仲大左dd 因為你老公係獨子 老爺又係潮州人tim 不過學你講你兩公婆ok就得 有d老公真係好出聲講到明想要仔 攪到個女人壓力仲大仲唔開心tim
咁如果哩胎真係女 你會唔會再生呀??

大宅

講真生仔生女好講緣份,第一胎想生女,結果生仔!諗住第二胎d反應唔同,以為會生女,結果5個月照結構時知道又係仔,都有少少失望!不過最失望係我老公,因為佢勁恨女!結果細佬出世後全家都勁0錫佢!因為佢好乖,好易湊&好可愛!哥哥第日又可以同細佬一齊睇超人!最重要係身體健康!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我本身好鍾意仔.第一胎生仔....好喇!到又再有左..就好想生個女......一路都想係女...點知醫生話照到係仔..都有小小失望!
不過算啦!bb健康就得la

民房

有冇人試過跟那個' 清宮圖 '來生, 結果又準唔準呢?

大宅

I heard that a lot of BB boy will be coming this COX year.

侯爵府

好媽媽勳章

我2個都係女 真係5明 d人why仲緊急個我 知我第2個又係女時 好似好disappoint甘 講真 我自己真係仔女都冇所謂 肯生多個 已經係好 大勇氣架la 而家甘既時勢 邊有人仲會想生多個架 好多人都問我 米仲要再博 我真係想大聲講 由決定生多個刻 就冇諗個博仔定女 係我同老公商量左好耐先生 仲之個句 健康正常已經係天比我架la 仲點會諗甘多呢
原帖由 sze0203 於 09-5-5 14:17 發表
我都係覺得健康最緊要:我生第一個係女,依家佗住第二個,本來初時我都想一仔一女好似完美d,到18 wks 照時話都係女,果刻個心突然有一點點感恩,因覺得同性其實對個女係好事,湊個"好"字只係大人的諗法。

之後,總聽到好多長輩問我 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ShinTeresa 於 2009-5-19 20:35 發表
我2個都係女 真係5明 d人why仲緊急個我 知我第2個又係女時 好似好disappoint甘 講真 我自己真係仔女都冇所謂 肯生多個 已經係大勇氣架la 而家甘既時勢 邊有人仲會想生多個架 好多人都問我 米仲要再博 我真係想大 ...
無錯...

等待驗證會員

我屋企唔係喎,我成家都鍾意女!!

原帖由 merrykiss 於 09-5-7 15:00 發表
我有大女時,老公真係開心,到見到個個朋友都追第2 個,我地都諗住生多個,因為老公呢邊兩兄弟都係生個女,老爺一定想追個仔啦!又咁啱幾個朋友都係上年生到仔,點知呢次又係照到女,開頭老公都話仔女都要,但佢知到後就勁唔 ...

大宅

原帖由 ShinTeresa 於 09-5-19 20:35 發表
我2個都係女 真係5明 d人why仲緊急個我 知我第2個又係女時 好似好disappoint甘 講真 我自己真係仔女都冇所謂 肯生多個 已經係好 大勇氣架la 而家甘既時勢 邊有人仲會想生多個架 好多人都問我 米仲要再博 我真係想大 ...

You are right.

民房

通常朋友或後生D的親友聽倒人生仔或女時都會講恭喜的說話,但老一'背'的知到你生女就多數講 " 唔緊要啦,生多個囉 " 完全只係他們自己的感受.

原帖由 ShinTeresa 於 09-5-19 20:35 發表
我2個都係女 真係5明 d人why仲緊急個我 知我第2個又係女時 好似好disappoint甘 講真 我自己真係仔女都冇所謂 肯生多個 已經係好 大勇氣架la 而家甘既時勢 邊有人仲會想生多個架 好多人都問我 米仲要再博 我真係想大 ...

洋房

回覆 21# 焯賢媽咪 的文章

前日去左聯合做產檢, 問醫生BB性別, 佢話應該係女. 我聴到之後真係勁唔開心. 因為我全屋企人都鐘意仔, 包括我自己, 知道左之後個心真係酸到不得了.
尋日我老公比人炒左, 係雙重打擊之下, 我終於忍唔住係屋企喊左成個鐘, 我老公睇住我喊左成個鐘都唔收聲, 真係好尷尬, 唔知點算好.

唉! 而家唯有等自己慢慢接受呢個事實啦.

複式洋房

原帖由 johnnybb 於 09-5-20 12:53 發表
前日去左聯合做產檢, 問醫生BB性別, 佢話應該係女. 我聴到之後真係勁唔開心. 因為我全屋企人都鐘意仔, 包括我自己, 知道左之後個心真係酸到不得了.
尋日我老公比人炒左, 係雙重打擊之下, 我終於忍唔住係屋企喊左成 ...

已家bb幾多個月 醫生都話應該啫 可能唔係架---
我之前初初聽到係b女我都有唔開心 個心好似唔知點咁
又唔可以話係唔鍾意 始終係自己架麻 驚唔開心得太耐bb會發覺 咁樣咪仲唔好 哩個係咪你第一胎呀

公爵府

我自己由細到大都鍾意生仔, 但到知道陀仔時, 又有 d 想生女, 咁當然而家諗番都覺得仔女都無所謂, 總之係自己的 bb 就ok 呀

民房

請支持呀, 你的第一個打擊可以係道同大家分擔吓, 第二個打擊就要靠你鼓勵你老公找過份工啦, 希望你快D順利渡過難關 !!

原帖由 johnnybb 於 09-5-20 12:53 發表
尋日我老公比人炒左, 係雙重打擊之下, 我終於忍唔住係屋企喊左成 ...

伯爵府

我第一胎係囡囡,果陣一照到,即刻打比老公...老公已經好開心,反而我有d唔開心囉,因為果陣我鍾意仔多d...但係到阿囡出左世,我又發現原來囡囡係超級可愛..就變左好鍾意囡喇!依家岩岩bingo左,都未知性別架...不過我又恨生多個囡,又恨生返個仔囉...生多個囡就可以陪家姐!生個仔又會有個"好"字...哈~好似好貪心咁!不過最緊要都係小b身體健康囉!!!

大宅

Hi johnnybb,

I hope you will be better shortly, if this is your 1st kid, you can have 1 more time la, don't be upset.

My case was when I know my 1st kid was girl, I was feel a bit not happy (just a bit only), but after my 1st kid was born, she's really really smart and lovely, a lot of people said my daughter is pretty and cute etc, and she's now 4 years old now.

首頁

尾頁

跳至