自由報料

跳至

首頁

尾頁

民房

呼籲幼稚園家長帶同子女 參加5月24日幼教界大請願

政府推出學券制,表明可減輕家長學費負擔,但事實不是如此。我們要向政府反映:

學費減免設立上限 低收入家庭百上加斤

學券制推行後,政府為學費減免增設了上限,上限以外的學費由家長承擔。而學費減免上限鎖定5年不變,不按每年物價指數上調,結果,無論半日制或全日制幼稚園的家長,都可能要補貼學費差額,令低收入家庭百上加斤!我們反對剝削基層家庭的政策,要求政府撤銷學費減免上限,恢復以物價指數調整學費減免,確保有需要的家庭獲得適切援助。

爭取公平資助 還我子女優質教育的權利

政府推行學券,同時也取消了幼師的薪級表,幼師薪酬失去保障,隨時流失人才,影響教學質素。本校響應教協會的呼籲,參加5月24日的幼教界大請願,提出我們的訴求。懇請家長支持,帶同子女自願參加,團結爭取公平資助,讓子女獲得優質的幼兒教育!
幼教界大請願
日期:2009年5月24日(星期日)
時間:下午3時
地點:中環遮打道行人專用區集會,遊行至中環政府總部

水晶宮

好媽媽勳章

我同學校報左名喇~~~

原帖由 wawa121 於 09-5-5 23:59 發表
呼籲幼稚園家長帶同子女 參加5月24日幼教界大請願

政府推出學券制,表明可減輕家長學費負擔,但事實不是如此。我們要向政府反映:

學費減免設立上限 低收入家庭百上加斤

學券制推行後,政府為學費減免增設了上限,上限以 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

乜學券+埋學學費減免真係唔夠cover實際學費咩?

睇左學生資助辨事處既資料,(http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/kinder.htm#4)
每年學券($11000)+全年最高總資助額($25400),有成$36400,
即每個月可cover$3033既學費,
而家普遍幼稚園學費都只係二千幾,
其實都夠cover。

而且個網頁仲寫明"最高學費減免額/最高資助額會每年予以調整。",
情況未至於咁嚴重。

其實呼籲上街既人會唔會係幼稚園業界人士,
佢地想加學費又怕無客,
所以想利用家長去迫政府加津貼?

洋房

原帖由 winwinlam 於 09-5-6 09:17 發表

睇左學生資助辨事處既資料,(http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/kinder.htm#4)
每年學券($11000)+全年最高總資助額($25400),有成$36400,
而家 ...

I agree with you(winwinlam)

侯爵府

早前呀女學校有封信叫我哋家長簽名支持,主要係講緊幼師的薪酬問題,因為推行學劵關係,五年內不得調整,校長話對啲幼師唔公平,呢點我都好讚同,五年都唔會有人工加,比你都唔開心喇﹗但你話學費資助唔夠,我就唔讚同,每月學費兩千多己經足夠啦﹗
原帖由 winwinlam 於 09-5-6 09:17 發表

而家 ...

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

我囡扣埋學券後只要俾100蚊到。
點會唔夠COVER?

大宅

我想, 你要讀名校(學費一定貴, 如迦南), 但你又話cover唔到, 咁梗係la.
名校, 需有學卷制, 但一定都cover唔到的. 有時係咪要量力而為呢??
純粹個人意見, 不喜勿插.

洋房

做人係應該要懂得感恩和知足, 香港還有很多有需要的人需要資助, 你們又後生又有手有腳, 為何貪得無厭?你們生小朋友那時唔係其實預備小朋友上幼稚園要學費的嗎?我真的很擔心我們的下一代, 整天只懂爭取權利, 不懂自己要有基本責任。多多得罪!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

講得啱
原帖由 vanessa.mom 於 09-5-6 10:43 發表
做人係應該要懂得感恩和知足, 香港還有很多有需要的人需要資助, 你們又後生又有手有腳, 為何貪得無厭?你們生小朋友那時唔係其實預備小朋友上幼稚園要學費的嗎?我真的很擔心我們的下一代, 整天只懂爭取權利, 不懂自己要有基本責任。多多得罪!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

男爵府

Vanessa.mom 講得好 做人要知足常樂 不可貪得無厭
原帖由 vanessa.mom 於 09-5-6 10:43 發表
做人係應該要懂得感恩和知足, 香港還有很多有需要的人需要資助, 你們又後生又有手有腳, 為何貪得無厭?你們生小朋友那時唔係其實預備小朋友上幼稚園要學費的嗎?我真的很擔心我們的下一代, 整天只懂爭取權利, 不懂自己 ...

大宅

回覆 6# yuyumon 的文章

唔好意思, 路過想搭下嘴問下

yuyumon:

我bb 遲兩年先讀 k1, 但想順便請問一下, 你係點計, 最後只交 一百元學費。係咪即係, 如 winwinlam 所講每月有$3033 學卷津貼, 而假設要交學費只係 $3000 蚊, 咁係咪一毫子學費都唔使交?

大宅

原帖由 patwong 於 09-5-6 09:54 發表
早前呀女學校有封信叫我哋家長簽名支持,主要係講緊幼師的薪酬問題,因為推行學劵關係,五年內不得調整,校長話對啲幼師唔公平,呢點我都好讚同,五年都唔會有人工加,比你都唔開心喇﹗但你話學費資助唔夠,我就唔讚同,每月學費兩千多己 ...

其實在這個時勢,唔調整都未嘗唔係一件好事。

複式洋房

學卷制推行同時,政府有撥款給幼稚園教師做培訓,哩筆支出都唔少架。

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

請問你係邊個團体?
點解要帶埋子女?
有無買遊行保險?
有無E療輔助隊在場?
有無同警察科申請?
有事邊個負責?
有幾多人數cfm會去?
只係為咗學券同老師薪金就叫家長帶同子女上街遊行?
我好知足,唔想子女下下淨係識遊行好似D大陸人咁

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

請問你係邊個團体?
點解要帶埋子女?
有無買遊行保險?
有無E療輔助隊在場?
有無同警察科申請?
有事邊個負責?
有幾多人數cfm會去?

王國長老

請問你係邊個團体?
點解要帶埋子女?
有無買遊行保險?
有無E療輔助隊在場?
有無同警察科申請?
有事邊個負責?
有幾多人數cfm會去?

王國長老

請問你係邊個團体?
點解要帶埋子女?
有無買遊行保險?
有無E療輔助隊在場?
有無同警察科申請?
有事邊個負責?
有幾多人數cfm會去?

大宅

好媽媽勳章

絕對同意﹗ 同小朋友報讀幼稚園或者中小學﹐都應該量力而為。好像我囡囡間學校﹐從來不接受學卷制﹐我地D家長因為喜歡這所學校﹐都欣然接受﹐唯有其他地方慳D囉。

其實我地細個既時候﹐個個都窮加啦。我地媽咪都係死慳死抵供我地讀幼稚園﹐要上到小學先有九年免費教育之麻。

依家D人﹐點解樣樣嘢都政府資助﹐自己就一個仙都唔想比﹖你地知唔知﹐如果政府D資源用左係你地到﹐即係同時剝削了其他有需要既人既權利。

好同意呢句話﹕做人係應該要懂得感恩和知足。

做人係應該要懂得感恩和知足, 香港還有很多有需要的人需要資助, 你們又後生又有手有腳, 為何貪得無厭?你們生小朋友那時唔係其實預備小朋友上幼稚園要學費的嗎?我真的很擔心我們的下一代, 整天只懂爭取權利, 不懂自己 ...

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

條數唔係咁計......
唔係將呢2個數加埋o架.每年學券($11000)+全年最高總資助額($25400)

以我大仔為例.
佢k1時未有學劵,果時學校每月學費$16xx,半日制
我地可以申請到減免,一個月交$3xx
到佢k2時,學劵推行左,學校加價去到$19xx,半日制
扣左學劵同學費減免後反而要交$9xx一個月.

2008/09學年每名學童的學券資助額為全年11,000元。在一般情況下,扣減學券資助後,2008/09學年半日制及全日制各減免幅度的全年最高學費減免額詳列如下:
 半日制學費減免

減免幅度
(A)
全年最高總資助
(B = 16,000元 x A )
2008/09學年學券資助
(C)
全年最高學費減免額
(B – C)
全免
(100%)
16,000元11,000元5,000元
3/4免
(75%)
12,000元11,000元1,000元
半免
(50%)
8,000元11,000元0元*

如果係2個數加埋就唔會有人出聲啦.

已經係d平民平價學校.......

而家 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至