自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

請問沙田邊度有太歳廟?依家仲可唔可以攝太歲?今年犯正太歲,呢個月經歷左人生最黑仔的事唔到我唔!唔該!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

車公廟有。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔係要年頭攝既咩?

珍珠宮

攝下無防 求個安心

wcpcelia    發表於 19-7-16 09:17

男爵府

畀面勳章

vivibabyvivi 發表於 19-7-15 19:16
唔係要年頭攝既咩?

我之前都唔係好信,最近發生左件令我後悔一世的事 想試下攝太歲睇下件事可唔可以補救

男爵府

畀面勳章

my005 發表於 19-7-15 19:06
車公廟有。

請問要幾錢到架?thx!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fatfat919 發表於 19-7-15 19:37
請問要幾錢到架?thx!

咁我唔清楚呀,因多係新年頭拜架。

而我就多請親友去粉嶺火車站鄰既蓬瀛仙館度拜。

只要去衣紙舖同佢講話拜太歲,咁佢地會幫你執齊野架喇,記得好似十幾蚊上下。
同埋要帶尐糖仔去架。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

畀面勳章

my005 發表於 19-7-15 19:43

唔該,請問係咪要帶埋水果去?車公廟隔離係咪有衣紙賣架,因為之前未攝過 咩都唔識,thx!

珊瑚宮

fatfat919 發表於 19-7-15 19:58
唔該,請問係咪要帶埋水果去?車公廟隔離係咪有衣紙賣架,因為之前未攝過 咩都唔識,thx!
...

車公廟裡面好似有,不過可能貴少少。

我記得早幾年新年我去過車公廟,見人拜太歲,當時係唔可以自己去攝架,係要畀錢員工,佢幫你攝,當時記得係過百蚊一位。(實際幾錢我就唔記得。)

男爵府

畀面勳章

my005 發表於 19-7-15 20:03
車公廟裡面好似有,不過可能貴少少。

我記得早幾年新年我去過車公廟,見人拜太歲,當時係唔可以自己去攝 ...

唔該曬

男爵府

fatfat919 發表於 19-7-15 19:36
我之前都唔係好信,最近發生左件令我後悔一世的事 想試下攝太歲睇下件事可唔可以補救
...

我都做咗一個令自己十分後悔的決定!依家日日都好sad 加自責,到了情緒新低點,我的事是與工作有關的,希望可以有方法化解

男爵府

畀面勳章

momoo 發表於 19-7-15 20:19
我都做咗一個令自己十分後悔的決定!依家日日都好sad 加自責,到了情緒新低點,我的事是與工作有關的,希 ...

果件事我好似迷迷糊糊,到塵埃落定後,我先識得後悔,可惜已經返唔到轉頭,我真係超黑仔

公爵府

fatfat919 發表於 19-7-15 17:55
請問沙田邊度有太歳廟?依家仲可唔可以攝太歲?今年犯正太歲,呢個月經歷左人生最黑仔的事唔到我唔! ...

上年去過車公廟攝太歲,我係係屋企附近衣紙鋪買攝太歲包,比車公廟買平一半有多,車公廟附近都有衣紙鋪,但貴,我係新年年十幾去,好多人,只可裝香,不可以放其他供品,車公廟係唔比自己化攝太歲包,將攝太歲包放在一個似垃圾桶收集箱到,你可以問入面啲職員,唔洗比錢職員幫化攝太歲包

男爵府

畀面勳章

Mnbvcxdsa 發表於 19-7-15 20:51
上年去過車公廟攝太歲,我係係屋企附近紙紮鋪買攝太歲包,比車公廟買平一半有多,車公廟附近都有紙紮鋪, ...

唔該曬呀除左衣紙同糖之外,仲洗唔洗帶其它野?

公爵府

fatfat919 發表於 19-7-15 21:09
唔該曬呀除左衣紙同糖之外,仲洗唔洗帶其它野?

仲有香,車公廟係唔比放任何供品,你入到車公廟問職員教你點做攝太歲,係有程序

公爵府

my005 發表於 19-7-15 19:43

請問帶糖去拜是怎麼意思?

珊瑚宮

Mnbvcxdsa 發表於 19-7-15 22:01
請問帶糖去拜是怎麼意思?

去蓬瀛仙館拜時學既,因而家係親友代拜,我就唔好記得係點解,大約係門口裝香先,六十甲子每個都拜,放糖仔一粒(以前好似可裝香,其後好似禁左左),最後拜自己既太歲,放幾粒糖咁。(亦有人只放糖於自己太歲面前)

好似係話太歲鍾意甜食,就似灶君咁,中國人思想係投其所好,希望得到特別對待卦。(記錯唔好打頭)

就因要咁做,所以我地鍾意去粉嶺拜喇。

公爵府

my005 發表於 19-7-16 07:01
去蓬瀛仙館拜時學既,因而家係親友代拜,我就唔好記得係點解,大約係門口裝香先,六十甲子每個都拜,放糖 ...
多謝詳細解答

子爵府

我都是在粉嶺拜,5、6年前在車公廟拜過一次,我覺得好貴又好商業咁,拜完當年也非常黑,無幫助!

大宅

祝福

首頁

尾頁

跳至