跳至

首頁

尾頁

大宅

你地bb有無咩壞習慣?? 你地會點幫佢地改?

我個女的壞習慣真係超多:

掉哂d玩具落地下,引人注意時又掉玩具
橫掃枱面的用品
扯人頭髮(暫有改善)
盲鐘鐘周圍扯野
鐘意入廚房,洗手間
爬高開電視
大叫
無禮貌(睇電視時間,眼眉都唔望你一眼)
拍窗
執垃圾放入口
換片好似處理掙扎
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

複式洋房

我bb都有呀
掉哂d玩具落地下, 又會執番一部份
橫掃枱面的用品
打人心口
訓覺前揸住您件衫嶺或奶咀蓋
訓覺要有好琳既枕頭
開櫃
鐘意入廚房開洗衣機
鐘意入洗手間開櫃望鏡
爬高開電視
大叫
無禮貌(睇電視時間,眼眉都唔望你一眼)
拍窗及咀鋁窗架
執玩具放入口
換片好似處理打架禁

複式洋房

回覆 1# sze0203 的文章

真係激c 呀!我個b同你個囡一模一樣呀!究竟係唔係個個b都係咁

複式洋房

呢D唔算壞習慣, 只係BB比較好奇

別墅

哈哈... 其實大部份都唔係壞習慣. 只係bb去到呢個stage開始會從生活經驗中學習.

好似掉哂d玩具落地下噤或橫掃枱面的用品, 係他們發現噤做有野會跌落地, 可能有大人跟住就會去執, 或者d野跌落地會有聲, 他們就學細緊因果關係(causal relationship).

望鏡都係好常見架, 他們開始要認識自己.

睇電視時間,眼眉都唔望你一眼 - 唔係無禮貌, 而係bb集中看緊一樣野, 噤係好事呀 (不過當然唔好看太耐啦)

執玩具放入口 - 一路到兩歲都會有噤既情況架, oral stage嘛. bb覺得自己個口可以做好多野架!

不過有d危險野就要小心d, 例如盡量唔好比BB開櫃, 入廚房開洗衣機(好危呀!), 爬高....

民房

我個仔都係全部有呢啲行為呀, 我唸應該係每個BB必經的階段, 但見到佢呢啲行為, 有時都幾好笑架!

大宅

sze0203,哈哈!妳個女嘅壞習慣同我個仔一樣!所以,我諗應該係所有BB必經階段啩,大個左就會改變!

其實佢地咁細個,未識分好壞,有時唔太離譜,唔影響安全嘅,我都會俾佢試!

等待驗證會員

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 sze0203 於 09-5-7 16:22 發表
你地bb有無咩壞習慣?? 你地會點幫佢地改?

我個女的壞習慣真係超多:

掉哂d玩具落地下,引人注意時又掉玩具
橫掃枱面的用品
扯人頭髮(暫有改善)
盲鐘鐘周圍扯野
鐘意入廚房,洗手間
爬高開電視
大叫
無禮貌(睇電視時間,眼 ...

我囝囝都有以上既情況,

所以每日都好似看牛仔咁看住佢.

侯爵府

醒目開學勳章

除左以上各項,仲有伸手指入鼻哥窿....

大宅

哈, 手指入鼻哥窿???好搞笑喎, 有無映低佢:p

原帖由 mamibbchu 於 09-5-11 17:33 發表
除左以上各項,仲有伸手指入鼻哥窿....
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

侯爵府

醒目開學勳章

無呀,係wor,要影低佢罪證
叫佢唔好,話佢醜樣,佢會由鼻哥窿轉伸入口

子爵府

掉哂d玩具落地下,引人注意時又掉玩具--->間中有,但明知我地得閒先會咁做
橫掃枱面的用品--->暫時唔會,但會逐樣拎起研究,然後又亂擺!
扯人頭髮(暫有改善)---->勁少
盲鐘鐘周圍扯野---->唔會
鐘意入廚房,洗手間---->超鍾意,好彩有門欄啫!
爬高開電視----->日日都開,宜家已經識得用Remote開,仲識得較大細聲!
大叫---->從來都唔會
無禮貌(睇電視時間,眼眉都唔望你一眼)----->haha,仲會用手拉走擋住佢既人或換個角度睇,不過都係唔理我地既
拍窗----->暫時都唔會
執垃圾放入口----->至憎!但係都要咁做,我見到嗌佢,就懶醒咁擺過黎俾我,好似自己好叻咁!如果見唔到就已經趙緊好耐啦!!
換片好似處理掙扎---->yup,好似行刑咁!俾任何嘢佢玩都唔得,一換片就轉身走!

另外,佢仲有其他壞行為!
1. 唔肯食固體食物(糊仔粥粉麵飯...)
2. 了鼻!
3. 夜晚瞓覺係要醒幾次,每次一抱返又瞓返,隔多陣又醒!
4. 一見老公開電腦就發癲,死都要爭住玩埋一份,同埋最討厭既係佢最鍾意Click delete / backspace & power 掣!
5. 將紙巾逐張拔出黎,搞到成地都係,然後就響度奸笑!!

大宅

將紙巾逐張拔出黎,搞到成地都係,然後就響度奸笑!!<<我個女係拎紙巾出唻就放入口, 佢最鐘意食紙巾@@

我發覺大叫好似係女仔專利@@

執垃圾放入口<<我個女好唔鐘意個頭有任何束縛, 我試過幫佢帶頭夾, 佢竟然扯出唻放入口不停咬,我問佢食緊咩,佢又點都唔肯開口~~跟住帶佢行街約十五分鐘,佢個口就好似食緊香口膠咁@@直至回到家,佢竟然自動開口我才發現佢咬緊個夾@@

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

sze 0203,

你講既壞習慣同我個女不相伯仲.

掉哂d玩具落地下, 執完又掉, 執起佢仲要笑你個下先激死

橫掃枱面用品不止, 上次佢坐喺擺喺餐枱隔離張 high chair 度, 枱面有枱墊, 枱墊上本身有杯水, 行開 3 秒佢一手扯走張枱墊成杯水倒瀉晒周圍都係, 手多得好緊

行超級巿場一定要俾 D 個度既野佢渣手先肯坐定定係 shopping cart 度, 唔係實要爬出黎

扯人頭髮就冇, 但無那那會一把星埋你塊面度, 避都避唔切

盲鐘鐘周圍扯野, 最鐘意去開柜桶

時不時大叫, 俾佢拎到搖控或者手提電話之類既野我拎番佢就會尖叫發脾氣

拍窗, 拍門, 拍玻璃, 已經搵個欄欄住呢 D 地方, 佢都有本事推郁走

電視暫時都仲未吸引到佢, 因為一路都好少開俾佢睇

執垃圾放入口, 明明日日都吸塵佢都可以搵到垃圾, 其實唔止垃圾, 係乜鬼佢拎到既都擺入口

鐘意玩廁紙, 撕到一條一條咁, 有時仲會掉落地, 越撕越開心, 我就執餐死

有時俾 D 玩具佢玩諗住等佢有野做下唔好周圍搞搞震, 佢唔鐘意就掉開或者推開, 最憎佢呢樣

人地食飯佢又要食埋一份, 唔俾佢食又大叫, 明明已經食飽
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

大宅

明明日日都吸塵佢都可以搵到垃圾, 其實唔止垃圾, 係乜鬼佢拎到既都擺入口<<<我屋企都係, 佢地對眼睇到d好細的野都會用好快速度放入口@@

子爵府

係囉,完全唔明,點解佢都仲可以搵到垃圾!!我已經將d頭髮全部紮起,但佢都仲可以執到我d頭髮再拎過來俾我!!

阿仔出院後,我發現佢既脾氣大左!唔明點解以前咁溫馴,突然間變得咁大脾氣,有咩方法可以令佢變返以前咁呢?

原帖由 sze0203 於 09-5-14 10:17 發表
明明日日都吸塵佢都可以搵到垃圾, 其實唔止垃圾, 係乜鬼佢拎到既都擺入口

大宅

原帖由 Ann0805 於 09-5-8 16:45 發表
哈哈... 其實大部份都唔係壞習慣. 只係bb去到呢個stage開始會從生活經驗中學習.

好似掉哂d玩具落地下噤或橫掃枱面的用品, 係他們發現噤做有野會跌落地, 可能有大人跟住就會去執, 或者d野跌落地會有聲, 他們就學細 ...

物原來口腔期係至到兩歲架...咁都幾煩!

首頁

尾頁

跳至