興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

新手, 有問題想問...

想問下, 買dslr有咩要注意, 買時要點check机呢 ?
同埋边度買d90會平啲呢.....
many thanks ~~

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

一般都係 CHECK :
1. 拆包裝前睇下新唔新淨, 有無比人開過來用
2. 睇下部機同支鏡有無花痕
鏡頭, 就撥支桿去開大光圈, 向光的地方照, 睇睇多唔多塵, 有無咩問題
3. Check 下張保用證是否HK 保 (行貨), 對下Serial no. 啱唔啱
4. mount支鏡上機身,zoom 下順唔順
對焦有無問題
5. 用機身唔同mode 影相, 睇下有無問題
6. check 機身LCD mon 有無光點, 死點
(影一張全黑, 一張全白來check; 唔知點影, 叫間shop 的staff 幫你影)
7. check 下d packing 齊唔齊
8. 問下有無贈品送 (通常係咭, spare 電, 清潔set, 相機袋, 腳架)
9. 睇下有無帶 $$ / card
10. 唔好同間shop 買filter(因為作用不大, 又通常會貴d)

昨天行過旺電 dc-career, 見佢地的 D90 kit 賣八千七八, 淨機六千七左右 , 可以作為參考價
(最好行一轉旺角, 星際城市的 dcwave, dcfever, digital city, 旺電的dc-career, 西洋菜街的永成, 附近的鐳射, 百老匯check 一check, 一定搵到間平d 的)

子爵府

原帖由 chloepapa 於 09-5-8 10:40 發表
一般都係 CHECK :
1. 拆包裝前睇下新唔新淨, 有無比人開過來用
2. 睇下部機同支鏡有無花痕
鏡頭, 就撥支桿去開大光圈, 向光的地方照, 睇睇多唔多塵, 有無咩問題
3. Check 下張保用證是否HK 保 (行貨), 對下Serial no. 啱唔啱
4. mount支鏡上機身,zoom 下順唔順
對焦有無問題
5. 用機身唔同mode 影相, 睇下有無問題
6. check 機身LCD mon 有無光點, 死點
(影一張全黑, 一張全白來check; 唔知點影, 叫間shop 的staff 幫你影)
7. check 下d packing 齊唔齊
8. 問下有無贈品送 (通常係咭, spare 電, 清潔set, 相機袋, 腳架)
9. 睇下有無帶 $$ / card
10. 唔好同間shop 買filter(因為作用不大, 又通常會貴d)

昨天行過旺電 dc-career, 見佢地的 D90 kit 賣八千七八, 淨機六千七左右 , 可以作為參考價
(最好行一轉旺角, 星際城市的 dcwave, dcfever, digital city, 旺電的dc-career, 西洋菜街的永成, 附近的鐳射, 百老匯check 一check, 一定搵到間平d 的)

嘩... 你真係好pro, 原來咁多野要check架, c啦, 我一個女人仔, 真係5識喎.....
我老公都有提議我出旺角買架, 不过我好驚我咩都5識會比人搵笨咋, 你知啦, 部机成9000蚊, 陣間買左返嚟先發現有問題, 就真係肉都赤埋啦.....
btw, 我係丰澤都見到佢做緊$8980, 我唸如果差5係太遠, 我都會係丰澤或百老滙買囉, 再講下价, 應該都可以平过旺角掛....
anyway, 非常多謝你既資料, 真係好有用....

另外想再想埋filter有咩用架...
同埋有無啲網址可以學到啲攝影名詞呢, 因為我真係咩都5識架....

版主

原帖由 chinghomama 於 09-5-8 12:28 發表

嘩... 你真係好pro, 原來咁多野要check架, c啦, 我一個女人仔, 真係5識喎.....
我老公都有提議我出旺角買架, 不过我好驚我咩都5識會比人搵笨咋, 你知啦, 部机成9000蚊, 陣間買左返嚟先發現有問題, 就真 ...

買機要check 咁多野, 我講就係咁講
實際自己買機都好求其

filter, 除左特別效果個d, e.g. 星光, 漸變色, 偏光鏡
一般都係講買來保護鏡頭前面鏡片果種, 不過唔買都得, 最好就買遮光罩 (有d 係跟鏡, 有d 唔跟)

DSLR新手常見問題 :
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=321635&extra=page%3D1

Nikon 入門必讀 :
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=184050&extra=page%3D1

王國會長

王國會長

我上個月陪朋友去中"完"買 $8580 送nikon 相機袋, 可碌咭, 應該算係最平.

要點check樓上都講左, 再加少少:
機身編號/鏡頭編號要對保養證及盒.
每個mode P/A/S/M/場景影下單張/連拍, 拍video, 留意下對焦嘈唔嘈/準唔準.
回家後再係電腦度睇 CMOS 有無死點, 最簡單係在電腦zoom 大佢睇全白係咪全白, 全黑係咪全黑.

原帖由 chinghomama 於 09-5-8 10:23 發表
新手, 有問題想問...

想問下, 買dslr有咩要注意, 買時要點check机呢 ?
同埋边度買d90會平啲呢.....
many thanks ~~

王國會長

王國會長

我建議你去D 連鎖電器店或致少係nikon 特約零售商(可以去nikon.com.hk 查到).

致於filter, 我建議買塊保護filter, 不少人話"打真軍"最好, 加filter 對影像有影響, 講真, 我試過就睇唔出有乜分別. 相反, 如果不小心打左指模, 整左D 塵甚至整花左鏡頭就幾煩. 如果鋪頭sell 你買 UV 或 skylight 就唔好買, 你買返Nikon 原廠那塊 NC filter 就可以了, 大約 $250-280.

原帖由 chinghomama 於 09-5-8 12:28 發表 [url=http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=33704271&ptid=2265549]
btw, 我係丰澤都見到佢做緊$8980, 我唸如果差5係太遠, 我都會係丰澤或百老滙買囉, 再講下价, 應該都可以平过旺角掛....
anyway, 非常多謝你既資料, 真係好有用....

另外想再想埋filter有咩用架...

子爵府

多謝各位, 琴日小妹係丰澤買左啦, 之前問过价都話8980架, 點知琴日比錢 (我唸住分24期), 佢先話要9180.....
咁我都算啦, 因為琴日問左n咁多間 (包括百老滙, 中原, 鐳射同丰澤), 都話無貨, 要貨就要訂, 咁我又5想等, 所以就係丰澤買左, 我都問过, 知道中原最平架, 不过可惜佢無貨囉....
試机方面, 琴日係shop影完一輪, 都ok, 返到home都影左过百張試相 (大部份影小朋友), 我係mon睇就覺得幾ok, 啲function都ok易用, 不过再深入既未研究, 拍片都未試, cholepapa講既遮光罩應該係跟机有 (我5 sure個件野係咪叫遮光罩, but係可放係lens前面用), filter個sales無sale我, 我又無問佢幾錢......不过佢本身跟机送4gb咭, 個sales話叫我+50蚊up張8gb咭, 咁我up左, 點知後尾收左部机錢, 佢又無收我50....

版主

恭喜晒!! 影多d 靚相la

子爵府

原帖由 chloepapa 於 09-5-11 10:57 發表
恭喜晒!! 影多d 靚相la

多謝先, 我得閒會post啲相上嚟同大家分享下, 希望到時你比多啲意見我呢位新手啦.....同埋可以指正下我.....

首頁

尾頁

跳至