自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

自己會帶布袋去街市,但都無乜用,豬,牛,魚,菜,各最少各用1個膠袋,1日買2歺餸最少已取3至4個袋!!
其實真想用少d膠袋,唔通帶個膠盒去買魚??
大家有無橋呀??

大宅

菜可以直接放入布袋,肉類可以用之前既膠袋(洗淨),不過,我有個朋友真係帶膠盒買肉。

禁止訪問

水晶宮

我都係帶2個膠盒去買魚同肉。重好想搵個好似裝籃球果d繩袋去買菜,不過搵唔到。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

菜可以直接放入布袋,肉類可以用之前既膠袋(洗淨)

大宅

幾好! 但去 supermarket買餸的, 可唔可以自己帶膠盒, barcode點過機呢? 有冇媽咪可提議吓?

裝過肉, 魚d膠袋又唔用得番, 好浪費!!

原帖由 jk923 於 09-5-8 13:23 發表
我都係帶2個膠盒去買魚同肉。重好想搵個好似裝籃球果d繩袋去買菜,不過搵唔到。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 bmimi 於 09-5-8 13:09 發表
自己會帶布袋去街市,但都無乜用,豬,牛,魚,菜,各最少各用1個膠袋,1日買2歺餸最少已取3至4個袋!!
其實真想用少d膠袋,唔通帶個膠盒去買魚??
大家有無橋呀?? ...

我真係帶食物盒去買餸架喎..豬牛凍肉,雞蛋,豆腐同魚..我都係請d阿姐幫我放入食物盒...
我重係一個week先買一次餸..20蚊牛肉會叫佢幫我分盒放添 雖然係麻煩d...但係佢地都冇所為..有時我雞手鴨腳..佢地重叫我唔好急..慢慢黎
魚我特登買左d長少少既食物盒...阿姐幫我劏好晒就放入盒比我囉..

不過菜呢..我就會照拎膠袋..因為d袋大d又clean d可以做垃圾袋...而且我一次買好多唔同既菜..如果放布袋我返到home都要搵保鮮袋入住先放入雪櫃,我就直接係用番菜檔既袋,一袋袋唔同菜咁放番入雪櫃..食先拎出黎洗..個膠袋就做垃圾袋..
我去超市都係自己帶環保袋的..所以平日屋企既垃圾袋都係用買菜果d膠袋

珊瑚宮

原帖由 milkmilk071213 於 09-5-8 13:34 發表
幾好! 但去 supermarket買餸的, 可唔可以自己帶膠盒, barcode點過機呢? 有冇媽咪可提議吓?

裝過肉, 魚d膠袋又唔用得番, 好浪費!!

我以前..裝過肉同魚既細膠袋..會當晚用黎裝食物殘渣,包好再放入垃圾埇...咁樣就算唔係日日倒垃圾,都唔會有太勁既垃圾味

大宅

原帖由 月希 於 09-5-8 13:38 發表

我真係帶食物盒去買餸架喎..豬牛凍肉,雞蛋,豆腐同魚..我都係請d阿姐幫我放入食物盒...
我重係一個week先買一次餸..20蚊牛肉會叫佢幫我分盒放添 雖然係麻煩d...但係佢地都冇所為..有時我雞手鴨腳..佢地重叫 ...

大宅

咁個布袋咪要日日洗,d菜有泥又濕麻??

原帖由 mooncyn 於 09-5-8 13:17 發表
菜可以直接放入布袋,肉類可以用之前既膠袋(洗淨),不過,我有個朋友真係帶膠盒買肉。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

因為舊同事影響, 我而家都好乖咁帶環保袋
我舊同事每日都有環保袋, 袋又面又有幾個reused膠袋, 總之re得就用多次, 唔re得(eg裝完魚)就返去載垃圾, 一個袋重覆用下, 慳得就慳
(佢話日日都檢查老公"書包", 幫佢塞定d袋入去 )
我都影響左我老公, 而家佢shopping前都會先預備袋, 又環保又好拎

大宅

畀面勳章

我很"初級班",只係識拎一個環保袋出街。不過我家買餸果個唔係我。

唔知係咪有樣學樣,阿仔同我去超市/百貨公司買東西,成日都搶住大大聲講"唔要袋,唔該!" 都幾招積嫁!

子爵府

BK Milk勳章

我手袋入面有2個細膠袋,2個環保袋,買完野就唔使要膠袋。
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

複式洋房

我有環保袋跟身的。

珊瑚宮

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-8 14:57 發表
因為舊同事影響, 我而家都好乖咁帶環保袋
我舊同事每日都有環保袋, 袋又面又有幾個reused膠袋, 總之re得就用多次, 唔re得(eg裝完魚)就返去載垃圾, 一個袋重覆用下, 慳得就慳
(佢話日日都檢查老公"書包", 幫佢塞定d袋 ...

我老公從來唔會自己去shopping的 同我出街..我一定拎定環保袋..之後迫佢拎
初初佢唔like架..又話我個袋大..又e又lu...後來佢又覺得好喎..一袋過...有時我唔預買好多野..拎個細d既..唔夠裝..佢重會問我..做乜唔拎最大個果個

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我同妳一樣咁買餸法,真係志同道合。

我重係一個week先買一次餸..20蚊牛肉會叫佢幫我分盒放添 雖然係麻煩d...但係佢地都冇所為..有時我雞手鴨腳..佢地重叫 ...

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

伯爵府

好媽媽勳章

我重係一個week先買一次餸..20蚊牛肉會叫佢幫我分盒 ...

日日買會唔會新鮮 d?
咁你會買新鮮肉 or 雪藏肉 ?

珊瑚宮

原帖由 olimo 於 09-5-8 16:33 發表

日日買會唔會新鮮 d?
咁你會買新鮮肉 or 雪藏肉 ?

日日買係會新鮮d..
不過我去街市好煩架..要渣車..(屋企附近得一千零一個巴士站,去邊都要轉車,call的士,丟爛個電話都未有的士覆..因為我住澳門)...10分鐘先到街市附近有位泊車既地方..重要通常都要兜好幾個圈先搵到位...泊好車..重要行5-10分鐘斜路..先去到街市mouth: 其實買餸只要20分鐘左右..但係我來回就要一小時(包搵位泊車,行去街市,行番去車位)....日日係咁...又曬又熱..我會死架

牛肉,豬肉,豬骨,肉排,我會買新鮮肉囉..返到home即放入雪格..雞翼同豬扒我會係凍肉店度買

首頁

尾頁

跳至