自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

我尋日差d無左個仔呀,嚇死我呀!!!! 都係自己衰,我以後真係要吋步不離睇實佢先得喇!!!!!!!!!!!!

成件事係咁o既:

本應尋日要同個仔返塗鴉班,但前日我同個仔睇左醫生唔記得拎收據,所以我咪早d出門諗住去拎左收據先返塗鴉班啦。

由於我地一向都係晨早睇醫生,而地點係葵涌廣場,所以尋日我下午過去,我個仔就未見過下午咁墟堪o既場面,最大鑊係診所轉角有間勁大扭蛋舖頭,扭蛋機擺滿門口出面,我地離開診所我個仔就已經黐實間扭蛋舖,我都比佢睇左一大輪,叫左佢好多次話要走佢都唔肯走,於是我就同佢講話:"媽咪走喇,快d跟住我走啦"跟住轉身就走,我慢行左5,6步左右擰返轉頭,竟然唔見左個仔........

我第1時間諗,死啦,咁快唔見左佢,實係比人捉左.......

衰在我尋日又無帶電話出街,我左望右望,入埋間扭蛋舖都唔見喎,我當時唔知保安部o係邊,但我就9秒9走返入診所麻煩姑娘幫我call比保安部,我自己就飆返出去搵仔,後來因為醫生聽到咩事就主動同其中一個姑娘都走埋出來幫我搵仔。

如果去過葵涌廣場o既都知啦,果度又亂又4通8達,我搵左果層唔見個仔,我都估佢係唔知從邊個通道走左去,因為我地睇o既醫生佢係o係最多通道果一層架。 咁我直覺覺得我個仔應該有機會走左去新都會廣場果邊,因為我同佢次次都係o係果度通過去醫務所o既。

過到新都會廣場我就問個最近o既保安員,佢就叫我落樓下同customer services講,我話:"我無時間再走上走落,請問你可唔可以幫我通知佢地?"咁o岩就有另一個女顧客服務員行埋黎,個保安同佢講話要廣播,個女仔一聽就話佢地已經知道,仲問我係咪有個3歲左右男仔,著白色線衫........(原來葵涌廣場果邊通知埋新都會廣場,真係唔該晒葵涌廣場班醒目"實Q"呀。)

我話係,佢就同我落樓下,原來佢地剛剛搵到我個仔,我同個女客務員一轉彎正想落電梯就見另一面上電梯有另一個男客務員抱住我個仔上來。 果隻湊豬竟然好happy咁,完全無喊過o既跡象,仲唔知係邊度呃左包朱古力餅添,反而我一見到佢我就喊到哇哇聲,嚇死我啦!!

跟住我咪同所有幫過手o既人say sorry同唔該囉,最後一站就返診所通知姑娘,陰功,原來個醫生同另一個姑娘都仲搵緊,咁診所姑娘即刻call比醫生話搵返喇,我就等埋佢地返左診所,多謝左佢地先走囉。 呢個醫生真係唔話得呀,症都唔睇,幫我搵仔,我入返診所見到一個病人等緊,好彩當時未係peak hour,如果唔係d病人實有排等添呀。 我真係好唔好意思呢!!

唉!! 我離開o既時候問返我個仔佢驚唔驚,佢竟然話:"唔驚!!"跟住望到對面mtr仲話:"搭地鐵,美孚站,返屋企"

我咪話囉:"你自己返屋企好危險架,你唔識過馬路,沿途有好多陌生人,捉左你都唔定架!!"。 但佢似乎覺得好好玩,佢真係一d都唔明白咩事!!!!!!!

我就真係嚇到而家都仲驚緊,我真係未試過驚成咁,真係好驚好驚好驚...........

好彩,我方吋大亂之時都仲記得要祈禱擺上,神都係叫我滿有信心同埋走出正確方向。所以我同酌b離開o既時候都一齊祈禱,感謝神,因為我地真心交托,神必預備。

今日.....我真真正正上左好寶貴同埋我差d承受不起的一課!!!

最後,真係要好多謝尋日幫過我搵o既所有人,包括新都會廣場同葵涌廣場o既保安員;仲有沿途有3個o係葵涌廣場o既小學生,佢地都話會幫我留意,如果見到我個仔會幫我帶佢去保安部o既;最最最多謝都係唐繼昇醫生同埋佢2位姑娘,佢地真係好好,除左唐醫生本身好有料好有醫德外佢仲真係好關心病人,佢一聽到就馬上主動幫我搵仔,佢地其實無義務咁做,但佢地真係好有心,好好人,我真係好多謝佢地!! 亦感謝神比我遇到好心同可信o既人!!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

好彩揾得返.

原帖由 tupytupy 於 09-5-9 08:27 發表
我尋日差d無左個仔呀,嚇死我呀!!!! 都係自己衰,我以後真係要吋步不離睇實佢先得喇!!!!!!!!!!!!

成件事係咁o既:

本應尋日要同個仔返塗鴉班,但前日我同個仔睇左醫生唔記得拎收據,所以我咪早d出門諗住去拎左收據先返塗鴉班 ...

子爵府

環保接龍勳章

俾我一定嚇死,好在搵得返咋~~

珍珠宮

哎呀.. 同小朋友出街唔好同佢玩鬥氣呀.. d小朋友唔知驚架..

珊瑚宮

好媽媽勳章

好彩仔仔冇事咋 , 唔好再咁大意話行就行喇

別墅

真好彩, 如果係我的話, 可能都唔知點算方寸大亂。
所以我成日都教呀女唔見左媽咪/爸爸個時一定要點要點...., 好彩至今都唔使用到呢d方法

侯爵府

我就係衰囉,下次真係唔敢同佢玩鬥氣喇,想嚇下佢點知嚇死自己,仲搞到咁大鑊添

原帖由 tkkmama 於 09-5-9 08:41 發表
哎呀.. 同小朋友出街唔好同佢玩鬥氣呀.. d小朋友唔知驚架..

男爵府

<我尋日差d就無左個仔呀>標題嚇C人, 應該改為<浪費人力的媽咪>, 商場無廣播? 你要教仔有人捉要大叫, 問人借電話打比媽媽/爸爸, 通知保安員, 警察....

侯爵府

唉!! 我諗住嚇下佢,等佢知驚,點知結果最驚果個係自己囉

原帖由 manicheung 於 09-5-9 08:43 發表
好彩仔仔冇事咋 , 唔好再咁大意話行就行喇

侯爵府

我個仔太細,佢未係太識,雖然我有同佢講過,但佢未係太明白而且周圍對佢實在太吸引

原帖由 君瑤媽 於 09-5-9 08:43 發表
真好彩, 如果係我的話, 可能都唔知點算方寸大亂。
所以我成日都教呀女唔見左媽咪/爸爸個時一定要點要點...., 好彩至今都唔使用到呢d方法

侯爵府

sorry sorry!!

有呀,有廣播,但我仔3歲都未夠,佢唔係太知咩事,佢仲覺得好好玩呢

原帖由 keroroee 於 09-5-9 08:45 發表
標題嚇C人, 應該改為, 商場無廣播? 你要教仔有人捉要大叫, 問人借電話打比媽媽/爸爸, 通知保安員, 警察....

男爵府

未夠3歲又人多, 嚇佢都要睇環境安唔安全架.....

原帖由 tupytupy 於 09-5-9 08:48 發表
sorry sorry!!

有呀,有廣播,但我仔3歲都未夠,佢唔係太知咩事,佢仲覺得好好玩呢

珊瑚宮

好媽媽勳章

佢哋唔知驚 ga , 比 d 玩具吸引住連老豆姓乜都唔知 la 嚇親大家都唔好嘛
原帖由 tupytupy 於 09-5-9 08:45 發表
唉!! 我諗住嚇下佢,等佢知驚,點知結果最驚果個係自己囉

侯爵府

我知道錯喇,我尋晚都比老公哦足我全晚。

原帖由 keroroee 於 09-5-9 08:52 發表
未夠3歲又人多, 嚇佢都要睇環境安唔安全架.....

侯爵府

唉!! 我就係而家先知真係無得嚇囉,學我老公話齋,佢地呢個時候最無人性架,人釘人,睇+拖實佢。

原帖由 manicheung 於 09-5-9 08:54 發表
佢哋唔知驚 ga , 比 d 玩具吸引住連老豆姓乜都唔知 la 嚇親大家都唔好嘛

珊瑚宮

好媽媽勳章

你 c6 講得啱 ar , 一於寸步不離釘實佢
原帖由 tupytupy 於 09-5-9 08:56 發表
唉!! 我就係而家先知真係無得嚇囉,學我老公話齋,佢地呢個時候最無人性架,人釘人,睇+拖實佢。

侯爵府

係呀,唉!! 真係好大o既教訓,我以後都唔敢再"大"個衰仔喇

原帖由 manicheung 於 09-5-9 08:58 發表
你 c6 講得啱 ar , 一於寸步不離釘實佢

男爵府

對於小朋友我係好serious, 我覺得既然唔可以全天候保護佢地, 咁我就教佢地居安思危, 首要自我保護...

原帖由 tupytupy 於 09-5-9 08:55 發表
我知道錯喇,我尋晚都比老公哦足我全晚。

侯爵府

我明白

我都有教我個仔,唔見左媽咪要企定唔好郁,唔好跟d你唔識o既人走,等等......

不過佢始終係細,未係太明白,亦以為係玩。 唉!! 所以我都會更加小心喇

原帖由 keroroee 於 09-5-9 09:06 發表
對於小朋友我係好serious, 我覺得既然唔可以全天候保護佢地, 咁我就教佢地居安思危, 首要自我保護...

男爵府

BK Milk勳章

樓主, 你唔好唔開心, 都見返囝囝啦! 講真, 我都試過唔見小朋友, 果一刻好驚.....真係怕以後見唔返. 好彩, 終於見返佢.

高度讚揚 新都會廣場同葵涌廣場o既保安員, 唐繼昇醫生, 姑娘.

首頁
12345...7

尾頁

跳至