自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

我覺得最緊要係教識個小朋友記住爸爸媽媽既手機號碼, 萬一真係走失左,個小朋友都可以搵路人幫忙打電話通知你位置響邊.

早兩個星期日響旺角就發生左同類事件. 有個
3-1/2歲半既男仔同爸爸響旺角行街,點知走失左,個小朋友只係識響度喊, 於是我問佢知唔知爸爸手機幾號,點知個小朋友好醒,話知爸爸個手機幾號, 就係咁至幫佢揾番爸爸.嗰刻佢爸爸原來已經走離現場有成4條有多咁遠搵仔,我陪住個小朋友響到等,大大話話都等左超過5分鐘至等到佢爸爸番來接佢.

所以話, 帶小朋友出街真係要打醒12分精神.

珍珠宮

畀面勳章

真係好彩搵番~

試過同阿女去萬0, 佢跟住我去比錢, 但我比緊錢時突然唔見左佢, 即刻周圍搵, 點知佢去左睇唇膏 果次都嚇屎我, 之後出街我都人釘人...我都要開始教阿女記我手提先.

珍珠宮

3歲仲好細乍

我個仔要到 3歲半先識驚"唔見左媽咪"
佢3歲半有一次周圍望見唔到媽咪 (其實我企左係佢後面), 佢驚到大喊.
之前佢係一 d 都唔識驚架 ~

男爵府

舊年的母親節我個仔都送咗份大禮比我,個日我同99帶住個仔在新都城二期間冒險樂園玩,個日勁多人,我仲大住個肚,睇住佢走去入邊,我都跟住後邊,但一轉眼都唔見咗佢,成個冒險樂園翻過曬唔見佢,跟住成個商場都睇過都唔見,最後都報咗警,幾分鍾D差人來到,七八個到,仲有便衣嘅,佢地都走來走去抄過曬成個商場,都系唔見,搞咗一大輪,終於有個人打電話來講我個仔響佢度,叫我去,我當時太緊張聽得唔清楚個人講響邊,仲以為系服務台打來的,因為我都有同服務台講咗,點知去服務台D人話冇打過比我,仲話仲未揾到我個仔,個一下我已經驚到喴到成個人抽筋,又唔知邊個打來,打返轉頭個電話系冇人聽嘅,我真系好驚呀!有個女差人一直陪住我安慰我,真系好多謝佢吖,最後都見返個仔,個衰仔系冒險樂園跟住兩個小朋友走,個兩個小朋友見佢一個人跟住咁耐又帶返佢返來樂園,D職員見到打比我,但我又聽唔清楚,我見到個仔時我喴得仲勁,完全失控,個仔唔見咗我佢仲唔識驚,喴都冇喴到,見到我喴得咁勁時佢先驚到喴姐,當時佢兩歲半,呢次之後真系出街都有陰影

大宅

所以我成日都問個女"記唔記得爸爸同mami個手提電話呀?"試吓佢記唔記得.

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

出路預貴人

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果係我我都會呀
如果係我唔見左個仔一定發顛咁搵呀
搵返佢一定喊到

原帖由 tupytupy 於 09-5-9 21:42 發表
我自己搵緊仔果下就未識得喊,因為太多野要諗睇下點樣搵返佢;但到我一見返佢就真係忍唔住,係大哭果種呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔好話真係走失...有時同小朋友行街..佢忽然由左邊行去右邊..真係個心都凸一凸...小朋友行動快.真係唔知佢會走左去邊架嘛mouth:

不過唔見左小朋友..真係要冷靜囉...

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我細妹試過一次由屋企行出去吉之島,由屋企樓下行過去,係要經過幾條馬路,但係無人發現呢個小朋友係無大人睇住,我地搵返佢個時嚇到死死下呀,佢見返我地個時,佢都唔知咩事,但係我地個個都驚到咩咁呀,個次真係嚇到我地個個驚,經過呢次之後,我阿姨同阿媽湊佢出街,一定要用BB車或者學行帶捉實佢,如果唔係佢又偷走唔知去邊,佢地同我出街就最開心,因為我細妹唔知點解由歲幾開始就好驚我,所以每次同我一齊出街,佢都唔敢偷走......
個次嚇到我阿媽同阿姨怕怕,因為佢3歲人仔,自己走左去,仲要去玩水,你話死未

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都試過有一次差d係太古城中心唔見左個表妹,我個表妹三歲時好鍾意搭,我們正在二樓行,差不多行到口,她突然一個人跑左入架度仲關埋門,嚇到我地全部五個人一齊跑扶手電梯落一樓,好彩有人係一樓禁左,我地先至係一樓截到佢,如果唔係就會唔見左佢, 真係好彩。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

睇到你揾到佢你喊嗰度,我都感動到有滴眼淚

公爵府

走咁遠实嚇死,我仔4歲半仲係同你仔一样

侯爵府

無錯

原帖由 玉桂貓 於 09-5-9 23:55 發表
ya~可以的話,送返d禮物仔比你感謝的人,會令世界更美。

侯爵府

其實呢句係我老公o既口頭禪來呢

原帖由 Leomummy 於 09-5-10 00:06 發表

唔好意思我睇到呢句忍唔住笑咗出黎 不過你老公又講得好岩,佢真係了解小朋友

侯爵府

唉!! 最弊我仔自識講佢自己&父母o既名,電話號碼佢就未得喇,even叫廣播佢都係明d唔明d,只知有人嗌佢,嗌佢做咩就唔知囉,所以我先至咁驚囉。

原帖由 bellelui 於 09-5-10 00:09 發表
我覺得最緊要係教識個小朋友記住爸爸媽媽既手機號碼, 萬一真係走失左,個小朋友都可以搵路人幫忙打電話通知你位置響邊.

早兩個星期日響旺角就發生左同類事件. 有個
3-1/2歲半既男仔同爸爸響旺角行街,點知走失左,個小 ...

侯爵府

真係呀,所以我好感恩,感謝神的眷顧

原帖由 BLouie 於 09-5-10 06:39 發表
出路預貴人

侯爵府

佢地d動作實在快得驚人,我終於明白點解當年有單新聞話有個阿媽要用條鎖鍊拖住個仔出街喇

原帖由 月希 於 09-5-10 22:06 發表
唔好話真係走失...有時同小朋友行街..佢忽然由左邊行去右邊..真係個心都凸一凸...小朋友行動快.真係唔知佢會走左去邊架嘛mouth:mouth:" />

不過唔見左小朋友..真係要冷靜囉... ...

別墅

真係嚇都嚇餐死,好彩咋,睇到睇到個心離左。

侯爵府

唉!!你個仔識講都好o丫,我個唔驚之餘仲以為好好玩......

原帖由 胡太得叻 於 09-5-10 22:07 發表
我個仔依家四歲,我成日都同佢講話如果唔見左媽咪就要企番o係原位等我或大叫媽咪,我就會搵到佢,不過唔知係咪佢太細都係唔明,好多時佢行得慢左或掛住睇野,轉頭唔見左我都係周圍跑,邊跑邊大叫媽咪!(有次仲講「死勒!唔見左媽咪添( ...

首頁

尾頁

跳至