自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

無話可說 發表於 19-8-9 12:43
香港2個,大陸1個!方便消費同儲錢

仲未有打算走上去開戶, 你開黎用wechat pay果D?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

小紅梅 發表於 19-8-9 10:23
請問如果轉銀行100萬-300萬是否用本票提走好些?我要調走資金

本票要收費
開戶時開埋支票戶口
開票俾自己
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

Happybabyhbb 發表於 19-8-9 11:33
1個only!錢都無,要咁多戶口搞到每個戶口都得雞碎咁多,見到d數字好憂鬱
...

唔好憂鬱, 生活仲有好多野值得開心既. 錢可以慢慢搵慢慢儲.

象牙宮

chun703 發表於 19-8-9 12:45
仲未有打算走上去開戶, 你開黎用wechat pay果D?

係呀!之前搞黎係幫阿哥整大陸車牌用,而家變左北上消費用,方便左d咁啦,唔使袋咁多人仔

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

only2間

子爵府

chun703 發表於 19-8-9 08:59
我有1個出糧, 1個儲蓄, 仲有1個係以前投資時開左. 3間唔同既銀行

有時要將錢調黎調去都幾煩(例如搬人仔去 ...
四間銀行

珍珠宮

chun703 發表於 19-8-9 12:42
唔同銀行喎!!! 勁!!

渣打 匯豐 大眾 大新 富邦 中銀 花旗 永亨。。。。。。。。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小紅梅 發表於 19-8-9 11:27
有幾張咭冇簽過咭都未開啟,佢比信我再唔簽取消,我不知幾開心,唔駛我自己搞
...

係呀~我都清理左d
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小紅梅 發表於 19-8-9 11:25
這間銀行冇開支票戶口,本票即時有不過要$50唔抵

所以通常開戶都開埋支票戶口 方便轉大舊錢!
放下自在

珍珠宮

chun703 發表於 19-8-9 12:44
早排先開完支票唔記得過$去支票戶口, 彈票又扣手續費......慘

我習慣入咗錢先開票

伯爵府

回覆樓主:

匯豐,中銀,中信,南洋,東亞,工商,集友,花旗係儲蓄戶口,有啲戶口入邊得最低存款額養住 。渣打,建行,DBS,恆生淨係得信用咭戶口。真係唔計唔知我開咗咁多戶口 ,真係要cut減啲。

珍珠宮

cattz288 發表於 19-8-9 13:01
所以通常開戶都開埋支票戶口 方便轉大舊錢!

因為我常用銀行已有支票戶口,這個戶口不用的,現在要轉走資金又煩去搞,睇嚟要去開埋呢間銀行支票簿

珍珠宮

回覆樓主:

一個出糧,一個儲蓄,一出糧就轉要儲嘅錢去儲蓄戶口,唔會洗突

伯爵府

小紅梅 發表於 19-8-9 13:43
因為我常用銀行已有支票戶口,這個戶口不用的,現在要轉走資金又煩去搞,睇嚟要去開埋呢間銀行支票簿
...

每開一間銀行有儲蓄戶口,我都順便攞埋支票簿,真係方便好多呀!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我有1個出糧, 1個儲蓄, 仲有1個係以前投資時開左. 3間唔同既銀行

四個
有兩三個主要用嚟做投資,好似你咁講定期轉嚟轉去做新資金
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

小紅梅 發表於 19-8-9 10:23
請問如果轉銀行100萬-300萬是否用本票提走好些?我要調走資金
自己轉錢比自己唔使開本票吧,用個人支票咪得囉

子爵府

每個bank有冇做on line banking?
點樣記住唔同log in 及password ?會不會寫底?
因為每間bank嘅login/passwod既字數,英文夾數字又可能不同,大家未必用得番一樣。

男爵府

youhello507 發表於 19-8-9 12:55
渣打 匯豐 大眾 大新 富邦 中銀 花旗 永亨。。。。。。。。
...

要搵齊佢地既分行都幾係.....

男爵府

yeemeif 發表於 19-8-9 13:58
一個出糧,一個儲蓄,一出糧就轉要儲嘅錢去儲蓄戶口,唔會洗突

我都係咁架!!

象牙宮

youhello507 發表於 19-8-9 12:55
...

我有渣打, hsbc, boc, hangseng, citic, 中信 大6 icbc
放下自在

首頁

尾頁

跳至