時政擂台

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

油麥麥 發表於 19-8-19 21:38
$4仟蚊我無份,今次多謝曬有$2仟蚊減電費

路過,同呢個post 有咩關係

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

最支持暴徒攬炒咪係果D鐵飯碗囉,佢地希望香港去返沙士景況,出街食飯唔洗等位仲餐牌八折,有平樓𢴇又無晒自由行,條街鬆晒,反正佢地鐵飯碗無影響,我聽D政府工同醫護咁講。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

LeeLiLi 發表於 19-8-19 20:03
我朋友老公係做消防,朋友近日在Face Book不停send好多訊息,要求消防加人工,另從朋友對話中發現有好多消 ...

懷咩疑?香港有言論自由,個個人都係一個個體,人人都有自己做法。即使警察,都唔係個個暴力熊。

係咪要攬抄晒所有紀律部隊同警隊一樣才安樂?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

fatbabyloveu 發表於 19-8-19 21:36
警察專登掉個催淚彈去消防車旁,消防員因爲安全關係先踢走佢,消防係去警察宿舍救火,你唔好係度危言聳聽 ...

消防踢入宿舍喎, 警察做乜要掟催淚彈去消防車? 你在現場? 佢個位置係可以踢去其他地方囉

珍珠宮

toyocat 發表於 19-8-19 20:46
呢啲時勢,寧願做消防、救護都唔做警察,就算少啲錢又點話,而家做警察隨時受重傷,可見將來有可能出現斷層 ...

絕對認同
而家做警察甘卑微仲要比人咀咒
做其他紀律部隊好過啦。

公爵府

2018復活節勳章

blackberry 發表於 19-8-19 21:41
消防踢入宿舍喎, 警察做乜要掟催淚彈去消防車? 你在現場? 佢個位置係可以踢去其他地方囉

你又喺現場咩?

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我以前舊公司就有一個消防員做兼職,佢係老闆既朋友,一個星期返工一兩日!

水晶宮

ChingYee123 發表於 19-8-19 21:31
消防或警察都係有風險既工種,人工高都係應該,本身亦無需要互相排斥!

問題係,面對現在既香港亂局,身為 ...

係,其實消防同警察,2者風險都好高,危險起上黎都係會死人!
我見我fb有個做紀律部隊嘅所謂朋友(我唔記得佢係海關定入境),狂插警察乜乜物物,我覺得,雖然唔同部門,但大家都是under政府,攪乜要仇視警察,好恐怖!

珍珠宮

ChingYee123 發表於 19-8-19 21:43
我以前舊公司就有一個消防員做兼職,佢係老闆既朋友,一個星期返工一兩日! ...

原來消防都有兼職?

男爵府

LeeLiLi 發表於 19-8-19 21:10
請問一下,警察做某啲工種都係搵命博姐!佢哋仲要每日定時行必,大家都係搵命博,大家都係為兩餐,點解淨 ...

你眼中對其他行業都唔了解。你憑咩話警察應該高薪個消防?

水晶宮

2024年龍年勳章

cyyiu 發表於 19-8-19 21:44
係,其實消防同警察,2者風險都好高,危險起上黎都係會死人!
我見我fb有個做紀律部隊嘅所謂朋友(我唔記 ...

同意
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

mctl1995 發表於 19-8-19 21:39
撐警唔緊要,唔該唔好抵毀消防員!

Agree !! 呢個post 真係為左撐警,而抵毀消防及救護!

公爵府

2018復活節勳章

ChingYee123 發表於 19-8-19 21:40
你有無發覺,當你指住人地危言聳聽時,你自己都係係度危言聳聽呀?睇下自己講咩先啦!
...

睇下邊個危言聳聽先啦,你有證據證明有消防黑衣口罩衫人,又係靠估呀

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

Acaciacacia 發表於 19-8-19 21:44
原來消防都有兼職?
係老細朋友,每個星期返工一兩日!無所謂既!

依家唔知點啦!好多年前啦!我都唔係果度做了!

大宅

超級特務 發表於 19-8-19 21:37
諗清楚d, 道聽途說定親身聽見?
好混亂

師姐你冷靜啲
唔好不停為咗示威者就響到盯住我,
一開始我已經講咗係朋友同我講關於佢老公嘅嘢, 對唔住我學識淺薄, 朋友同我講佢先生嘅嘢, 請問咁樣算唔算係道聽途說, 我唔會因為你嘅激動, 而去支持示威者的

我重新申, 我支持和平表達所有訴求,
最緊要唔好有任何暴力 , 另外 ;唔好再用 5毛去形容任何人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Yuki_Yeung 發表於 19-8-19 21:43
你又喺現場咩?

係呀, 我住對面樓架, 仲睇住隻曱甴自己倒完偈油自己跣返落地添
隻8婆議員開閘俾曱甴入樓添

複式洋房

blackberry 發表於 19-8-19 21:41

你又係現場?睇段片就看圖作故事。新聞有報導架,睇清楚下圖,係咪係架消防車前呀?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

blackberry    發表於 19-8-19 21:51

珍珠宮

Yuki_Yeung 發表於 19-8-19 21:48
睇下邊個危言聳聽先啦,你有證據證明有消防黑衣口罩衫人,又係靠估呀

...
我係估呀!我唔係一口咬定既!如果,大家認為唔可以估既話,咁我收返,不過大家都要以身作則,唔係一隻手指指人,四隻手指指自己喎!

男爵府

回覆 超級特務 的帖子

男爵府

fatbabyloveu 發表於 19-8-19 21:38
真心唔明今時今日咁既亂局,仲有人開咁既post,係想幫警察定係想令到全香港所有人都要與警察為敵。
...

開post 人,可能搵唔到什麼理由支持警察。咪求其搵消防救護出嚟,講到警察工種10分危險。所以咪可以亂打人做黑警!

唔明點解呢啲人,層次可以咁低。

首頁
34567...11

尾頁

跳至