論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢兩日心情好差 , 新姐姐黎左但係好唔掂, 安全意識低又唔識同我個囡玩 , 好多野講左N咁多次都唔記得 , 而家想搵荃灣區本地保母幫手, 你地有無熟人可以介紹比我. 十萬個唔該

大宅

你個姐姐黎左幾耐呀 出過國做野未架 如果未 你都有半年教呀 我個個都係la 頭半年日日攪到家嘈屋閉 又餵錯藥2次 比bb食 唉...依家用左第8個月 都叫ok la 我又駕御到佢 我都覺得自己教得佢唔錯 比d時間la
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

大宅

佢之前係星加坡完約, 而家黎左第3日, 安全意識好底, 成日放野係枱邊, 剛剛煮熱既餸都係放係枱邊, 今朝又係咁, 由佢黎第一日我就提佢咁耐, 我個囡得22個月大, 平時又無其他人可以幫手睇住, 佢又試過抱我囡入廚房,

佢又唔識同我個囡玩, 佢兩個溝通唔到, 個囡又唔肯比佢陪佢瞓,

總之而家好煩, 唔放心比佢兩個人係屋企, 怕個囡好危險, 我同老公都打定輸數.

原帖由 味兒 於 09-5-11 00:54 發表
你個姐姐黎左幾耐呀 出過國做野未架 如果未 你都有半年教呀 我個個都係la 頭半年日日攪到家嘈屋閉 又餵錯藥2次 比bb食 唉...依家用左第8個月 都叫ok la 我又駕御到佢 我都覺得自己教得佢唔錯 比d時間la ...

大宅

佢啱啱又攞把刀出廳cut 麵包

大宅

原帖由 catandpig 於 09-5-11 08:40 發表

全部野要係 kitchen room 做, 果到出廳時係一件完成品

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁你見佢係廚房切啦 如果佢聽的話 咁慢慢教下睇下得唔得

係廚房貼張notice 寫明唔可以 NO baby in the kitchen (如印尼人寫 印尼文)

原帖由 catandpig 於 09-5-11 08:40 發表

珍珠宮

工人唔理佢有咩工作經驗, 就算resume寫到佢識飛都好, 講真, 佢黎到, 10個有11個都係原來咩都唔識, 呢d就係[外傭]既特性~

請外傭, 真係要預半年時間去教同適應, 叻d似人既, 3個月都可以上手, 蠢D似低既, 教一年都未得! 你先得2日, 神仙咩~~

大宅

好媽媽勳章

我個姐姐都係新加坡完約, 未接觸過好似我個女咁細既小朋友(2及4years), 不過佢又好主動同佢地玩, 雖然小朋友當然會害怕...但經一個星期之後, 細女VV都會主動話比佢知...
昨天同佢地去沙灘玩, 佢地玩得好開心喎!
有時只係兩日三日, 時間又真係好短...即使本地人都要有識認期啦!

男爵府

原帖由 Siuchoi 於 09-5-11 10:03 發表
工人唔理佢有咩工作經驗, 就算resume寫到佢識飛都好, 講真, 佢黎到, 10個有11個都係原來咩都唔識, 呢d就係[外傭]既特性~

請外傭, 真係要預半年時間去教同適應, 叻d似人既, 3個月都可以上手, 蠢D似低既, 教一年都未 ...

我工人都話懂煮9個人的餸,但連怎樣整"肉餅"都不懂, 可以將"牛仔骨"斬開一粒粒.叫她"煎"魚餅, 她可變為"炸"魚餅, 足足炸了半小時. 妳話她的可信程度是什麼?

不要理她以前是否已懂. 要求她"忘記以前, 要跟妳方法去做", 否則, 不是激死, 就是嚇死妳.

不過, 妳最好由她自由發揮一星期后, 才提出要冰, 她自然會順攤跟妳方法做.

慢慢急不得的.

大宅

我都想比時間佢, 但係佢做既野我真係接受唔到, 佢仲有一樣危險動作係將剛蒸好既魚係我囡個頭頂拎過 .

我而家真係好唔開心, 好煩.

大宅

已經話左佢, 唔可以拎刀出廳, 佢成日無心裝載, 好多野由第一日開始日日都提佢, 但係日日都重複咁錯

原帖由 pinkdoll 於 09-5-11 09:55 發表
咁你見佢係廚房切啦 如果佢聽的話 咁慢慢教下睇下得唔得

係廚房貼張notice 寫明唔可以 NO baby in the kitchen (如印尼人寫 印尼文)

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

吓 ..... 真係好煩喎咁

原帖由 catandpig 於 09-5-11 11:19 發表
已經話左佢, 唔可以拎刀出廳, 佢成日無心裝載, 好多野由第一日開始日日都提佢, 但係日日都重複咁錯

大宅

有d工人性格係咁, 我個來左年幾, 我用了好多心機, 而家仲係教新人咁, 抄菜仲係糖鹽不分, 成日唔熟. 完全無用個心去聽, 次次自己叫自己比小小耐性, 咁又過左一年. 好在d細路大, 唔使佢特別照顧. 如果小朋友好細, 見唔對路, 要早d換, 唔好好似我咁! 我而家都想換人.

原帖由 catandpig 於 09-5-11 00:31 發表
呢兩日心情好差 , 新姐姐黎左但係好唔掂, 安全意識低又唔識同我個囡玩 , 好多野講左N咁多次都唔記得 , 而家想搵荃灣區本地保母幫手, 你地有無熟人可以介紹比我. 十萬個唔該 ...

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

我之前個工人夠話略懂英語/廣東話, 點知通通都唔識!
頭半年真係教到'嘔血'! 不過學嘢好醒, 好快學識駁咀, 講大話, 離家出走......

蠢又係煩, 醒又係煩!!

男爵府

好多海外工人都係咁, 如果佢係STUPID+冇記性真係冇得架, 如果一個月後既情況都冇改變, 快炒為妙, 留低都冇用.

大宅

搵到0岩就換啦. 我果個又stupid, 又lazy, 又dirty..........又選擇性無記性. 黎左兩星期已決定炒, 因為有d野係無得教.....依家要等到下個月新工人先到..............

大宅

唉...我以前個工人咪又係咁...
一樣係lazy,stupid,dirty...:;pppp:
總之樣樣衰野都有佢份...
但係駁嘴同串人就叻到不到了...
不過好在宜家換左人...
宜家個工人姐姐就好到不得了...

大宅

總結佢3日既劣行如下 :

1. 抱BB入廚房
2. 放杯碟及剛煮好餸菜在枱邊 (不是枱中間位置)
3. 剛蒸好既魚係BB頭頂拎過
4. 剛煮好熱辣辣既飯仔即刻比BB食, 唔會試下溫攤凍先
5. 開奶又係熱辣辣咁比BB飲, 唔試溫
6. 拎餐刀出廳切麵包

大宅

總結佢3日既劣行如下 :

1. 抱BB入廚房
2. 放杯碟及剛煮好餸菜在枱邊 (不是枱中間位置)
3. 剛蒸好既魚係BB頭頂拎過
4. 剛煮好熱辣辣既飯仔即刻比BB食, 唔會試下溫攤凍先
5. 開奶又係熱辣辣咁比BB飲, 唔試溫
6. 拎餐刀出廳切麵包

加多一項:
7. 幫我囡較水沖涼盤水係凍既

首頁

尾頁

跳至