興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

影小朋友, 試下蹲下, 同佢地同一Eye level 去影會好d

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

恭喜有新機用!!!

新手相新嘗試黎講都幾好喎, 咁你自己滿唔滿意先?

下次再影開始留意下背景構圖, 出去公園影可能多d驚喜!

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

原帖由 chloepapa 於 09-5-12 10:24 發表
影小朋友, 試下蹲下, 同佢地同一Eye level 去影會好d

chloepapa, 多謝你意見呀, 我都有蹲低影架, 不过班小朋友太大動作, 同埋不停郁, 我影左好多都好5清, 所以無要到....
貼上嚟呢啲係我個人認為比較好既.....

子爵府

原帖由 Simar 於 09-5-12 10:49 發表
恭喜有新機用!!!

新手相新嘗試黎講都幾好喎, 咁你自己滿唔滿意先?

下次再影開始留意下背景構圖, 出去公園影可能多d驚喜!

係呀, 部机剛買左2日, 都係好隨意咁影, 不过我自己睇返, 第二日影既相比第一日好好多....
呢幾張算係我最滿意既....
構圖方面, 我都想搵啲靚啲既背景架, 不过小朋友動作太多, 真係追5切呀....
不过,我會努力啲多學習架啦, 真係好多謝你地比我既意見呀.....

btw, 你個囡囡超靚女呀....

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

多謝你贊佢, 不過佢都係成日周圍走架.....

一齊努力影好d小朋友啦...

原帖由 chinghomama 於 09-5-12 10:57 發表

係呀, 部机剛買左2日, 都係好隨意咁影, 不过我自己睇返, 第二日影既相比第一日好好多....
呢幾張算係我最滿意既....
構圖方面, 我都想搵啲靚啲既背景架, 不过小朋友動作太多, 真係追5切呀....
不过,我會 ...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

原帖由 Simar 於 09-5-12 14:33 發表
多謝你贊佢, 不過佢都係成日周圍走架.....

一齊努力影好d小朋友啦...

我會架啦....hahaha
不过我想問下呢, 我琴日影既相, 見到有小小前清後濛, 但無你地果啲咁濛囉, 如果只用kit果支lens係咪做5到景深效果呢....同埋要點做先做到景深呢.....

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Zoom 到最遠 i.e. 105mm, 叫你個仔唔好貼住個背景企 (越遠越好.....)

唔係就買支大光圈鏡啦.

原帖由 chinghomama 於 09-5-12 15:30 發表

我會架啦....hahaha
不过我想問下呢, 我琴日影既相, 見到有小小前清後濛, 但無你地果啲咁濛囉, 如果只用kit果支lens係咪做5到景深效果呢....同埋要點做先做到景深呢..... ...

子爵府

原帖由 Simar 於 09-5-12 16:21 發表
Zoom 到最遠 i.e. 105mm, 叫你個仔唔好貼住個背景企 (越遠越好.....)

唔係就買支大光圈鏡啦.

thanks, 我今晚返去試試先, 希望我明你講咩啦....

子爵府

好媽媽勳章

小朋友既佢地講左. 我都係鍾意同佢地水平咁影.
food 既其實唔使影晒成隻碟, 好似蝦咁, 可以突出1.2隻, 唔使成盤影晒, 會單調小小, cake 都係一樣. 去日本城買d 布墊一墊就靚晒
大家交流一下~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你就唔止 cake 相啦... 快d share 下你d靚KnN 相先啦...

原帖由 KnN 於 09-5-12 17:12 發表
小朋友既佢地講左. 我都係鍾意同佢地水平咁影.
food 既其實唔使影晒成隻碟, 好似蝦咁, 可以突出1.2隻, 唔使成盤影晒, 會單調小小, cake 都係一樣. 去日本城買d 布墊一墊就靚晒
大家交流一下~
http://fvinyan.smugm ...

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Simar 於 09-5-12 05:15 PM 發表
你就唔止 cake 相啦... 快d share 下你d靚KnN 相先啦...
我d 相唔得嫁喎...

子爵府

5/12晚新相~~

子爵府

有無人再可以比啲評語同意見 我添呀....tks~~

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 chinghomama 於 09-5-13 03:01 PM 發表
你自己覺得點呢?係咪你想要既效果?

大宅

原帖由 KnN 於 09-5-12 20:52 發表
我d 相唔得嫁喎...

出幾張毒相黎指教下啦!唔到你謙架喇!

洋房

好似用DC影的效果.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 madmaclau 於 09-5-13 03:25 PM 發表

出幾張毒相黎指教下啦!唔到你謙架喇!
咩喎, 好既唔好既我係呢到都出唔少, 係咪先.
都要樓主講下佢想點先接到口嫁.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 chinghomama 於 09-5-13 15:01 發表

Sorry, 我覺得發揮唔到部 D90, 似用手機拍出來.

子爵府

我都知自己影得5係太好.....因為我係超新手, 真係未摸熟部机架....而且只係用kit支鏡影架咋....
至於影5影到我要既效果, 坦白講, 我係按simar教既方法咁試, 但都做5到景深既效果....
而且我都知無構圖, 感覺上真係差好遠既....

首頁

尾頁

跳至