興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 chinghomama 於 09-5-13 08:04 PM 發表
我都知自己影得5係太好.....因為我係超新手, 真係未摸熟部机架....而且只係用kit支鏡影架咋....
至於影5影到我要既效果, 坦白講, 我係按simar教既方法咁試, 但都做5到景深既效果....
而且我都知無構圖, 感覺上真係差 ...
睇唔到你張相既info , 唔知你點影.
你最遠係55 定105 mm? 咩mode, 光圈幾多 ?
唔明就先睇下manual, 唔係真係我地講完都唔明, 有大光圈鏡你都未必識用.

男爵府

支kit 都唔錯嫁, 不如報nikon school D90班黎玩下, 起碼會清楚D部機個操控

D90 18-105VR

原帖由 chinghomama 於 09-5-13 20:04 發表
我都知自己影得5係太好.....因為我係超新手, 真係未摸熟部机架....而且只係用kit支鏡影架咋....
至於影5影到我要既效果, 坦白講, 我係按simar教既方法咁試, 但都做5到景深既效果....

大宅

我都係新手,新左年幾都仲係新。
 我覺得抄多啲人地影既相,
可以慢慢摸清構圖,亦會逼自己學好啲技術。大家一齊研究啦!

子爵府

原帖由 eva1320 於 09-5-13 21:08 發表
支kit 都唔錯嫁, 不如報nikon school D90班黎玩下, 起碼會清楚D部機個操控

http://farm4.static.flickr.com/3302/3509466704_e07b9 ...

咦, 相中人我識喎.....
我當初見到第一張相, 我已經覺得好正啦, 係咪你影架....
啲水點好正呀....
我都有用fb架....得閒多啲指正下我....希望有問題可以再請教你啦....

子爵府

原帖由 madmaclau 於 09-5-13 21:19 發表
我都係新手,新左年幾都仲係新。
 我覺得抄多啲人地影既相,
可以慢慢摸清構圖,亦會逼自己學好啲技術。大家一齊研究啦!

嘻嘻, 其實部d90我都係買左幾日咋, 而且之前從未玩过鏡机架....
好呀, 我地可以一齊研究下.....
我都知d90有course架, 不过湊住個b, 又要返工, 無可能抽到時間啦....

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

基本上你影小朋友果幾幅都係"太貪心", 影左好多無謂嘢,
下次影時儘量cut 左啲同主題冇關既嘢, 強調主體, 咁會乾淨利落.

試吓用唔同角度去影, 唔好做"影后"(影人後面, 成個背脊DUCK 住你).

食物用斜面去影, 由上而下會冇乜立體感.

初學影相, 總有一段時間會係咁, 多留意人哋既相, 用既角度, 自己檢討吓.

原帖由 chinghomama 於 09-5-13 20:04 發表

子爵府

原帖由 KnN 於 09-5-13 20:50 發表
睇唔到你張相既info , 唔知你點影.
你最遠係55 定105 mm? 咩mode, 光圈幾多 ?
唔明就先睇下manual, 唔係真係我地講完都唔明, 有大光圈鏡你都未必識用.

我係用105mm, f5.6影架....咩mode都有試过....

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 chinghomama 於 09-5-13 09:33 PM 發表

我係用105mm, f5.6影架....咩mode都有試过....
afs or afc? 512 果d 唔係好睇到你對焦對邊到, 而且張相好多野, 你行埋多幾步同最近既對焦距離影下.
試淺景深, 不如只係影一件物件先, 搵到最近件物件既位置, zoom到最埋, a mode 最大光圈, 應該會睇到個效果, 加油!

子爵府

原帖由 KnN 於 09-5-13 21:40 發表
afs or afc? 512 果d 唔係好睇到你對焦對邊到, 而且張相好多野, 你行埋多幾步同最近既對焦距離影下.
試淺景深, 不如只係影一件物件先, 搵到最近件物件既位置, zoom到最埋, a mode 最大光圈, 應該會睇到個效果, 加油 ...

sorry, 咩叫afs同afc ?
咩512 ?
你講既方法我會試試, anyway, 多謝晒你指點.....

男爵府

我用D300嫁, D相係一個朋友影既, 佢都係啱啱買左D90KIT無耐咋, 你可以CLICK入去張相度望下個EXIF參考下
我PM你我FACEBOOK ACCOUNT 丫, 大家交流交流

支18-105VR我都有, 好鍾意佢嫁, 輕便色水靚

D300 18-105 直出

<我囡囡>

原帖由 chinghomama 於 09-5-13 21:21 發表

咦, 相中人我識喎.....
我當初見到第一張相, 我已經覺得好正啦, 係咪你影架....
啲水點好正呀....
我都有用fb架....得閒多啲指正下我....希望有問題可以再請教你啦.... ...

男爵府

SORRY 呢張唔係用18-105, POST 錯

大宅

想問點post d 相比你們睇ar?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 tsingmao 於 09-5-13 23:28 發表
想問點post d 相比你們睇ar?

將d 相upload 去一d 存相的網站
在出post 時click 打字位置左上角第二個icon "插入圖片", post 張相條link 出來就ok

別墅

Wor!!! So Beautiful !!!! I also want to take like these photos for my daugther. But I (beginner )use 500D ar, can it take these photos or not. If yes, which mode I have to use? and how setting?

Tks

原帖由 eva1320 於 09-5-13 21:08 發表

http://farm4.static.flickr.com/3302/3509466704_e07b9 ...

子爵府

呢張係c fu教路架.....

侯爵府

嘩卡卡卡...我個仔上左黎呢到既....

不過我都勁鍾意呢張相

大宅

Ronica,

估唔到係呢版都有你D腳毛~~ 哈哈....

我都好鐘意你個仔張相~~~~

原帖由 RonicaKwok 於 09-5-15 22:47 發表

不過我都勁鍾意呢張相

男爵府

反野下話, hoba咪問左你介唔介意囉

(丫......不過好似無話你知會post係邊樹就真)

原帖由 RonicaKwok 於 09-5-15 22:47 發表

不過我都勁鍾意呢張相

侯爵府

我知我知...

張相拱令~ 無所謂啦... 呵呵呵~
原帖由 eva1320 於 09-5-16 00:16 發表
反野下話, hoba咪問左你介唔介意囉

(丫......不過好似無話你知會post係邊樹就真)

侯爵府

BK...... 我無所不在麻...

wakakakakakaka
原帖由 EMILYCHAN825 於 09-5-15 23:32 發表
Ronica,

估唔到係呢版都有你D腳毛~~ 哈哈....

我都好鐘意你個仔張相~~~~

首頁

尾頁

跳至