自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

howmuch 發表於 19-9-13 12:30
其實 所有notebook 帶出帶入, 係好易壞, 所以大學機加長保養, 係好值錢, 過3年換機都好正常.
...

咁又係既,我都明白。

不過,但在比較下,我個大女以前入大學買嗰部日本做既fujitsu,到而家有7、8年喇,個外殼都仲好靚仔,中間除只整過一次,跟住未壞過,用到而家。

而細女買既thinkpad個外殼唔多耐用,易爆,所以壞後都係跟家姐咁,買返日本做既FUJITSU喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

BenBBall 發表於 19-9-13 11:53
去豐x 睇睇,佢地嘅機都性價比高,sales 都專業

如果自己完全唔曉,only靠個Sales⋯⋯就冇眼睇

珍珠宮

tracy668899 發表於 19-9-13 11:41
請問大家,想買本notebook 比阿仔用(今年year 1)自己對電腦冇乜認識,但佢話想要細部的,請推介,麻煩大家 ...

你個仔都year 1,比錢佢自己去買,佢需求係點只有佢自己先知,你買唔岩心水就唔好啦!

大宅

睇讀咩科, MEDIA 設計,簡單做paperwork之類 MACKBOOK系列, 工科理科,需要用到專業軟件類都係用翻WIN系統就好D, 推薦surface pro, 但要睇距使用的軟件需要咩配置
SURFACE夠輕,MON夠靚, touchscreen 鍵盤仲可以分離, 不過聽聞質量唔可靠

伯爵府

畀面勳章

minniemouse131 發表於 19-9-13 12:13
我仔都想買,但學校只有lenvo有offer,如果買lenovo,邊款啱用?

X1 Carbon
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

侯爵府

我仔自己揀、比較(網上有好多網站會做比較,輸入 xxx Vs yyy 就出比較表),他自己揀了 Lenovo thinkpad 最貴個部(原價萬7、大學生價萬2)

子爵府

STH920 發表於 19-9-13 11:54
我仔同好多同學都買左McBook Pro, 佢話D師兄師姐推薦

請問MacBook pro 同air 有咩分別?

男爵府

TinyTomato 發表於 19-9-13 11:46
預算多少 ?!

讀什麼系 ?!

預算1萬左右, 中文系所以應該寫論文多

大宅

BenBBall 發表於 19-9-13 11:53
去豐x 睇睇,佢地嘅機都性價比高,sales 都專業

Ng Hai Ah Fa

用戶要求終止服務

牛年勳章

tracy668899 發表於 19-9-13 14:08

Mac book pro
未經許可,請勿轉載

男爵府

我買咗Microsoft Surface Pro 6

用戶要求終止服務

牛年勳章

金三珣 發表於 19-9-13 12:06
其實我覺得macbook係炫耀多過實際

而家 MacBook 唔算貴,質量好 d 嘅日本機或者 Lenovo think 高階機都唔會平過佢,以一般notebook 唔耐用嚟講,MacBook 性價比 ok 嫁,好實用。
未經許可,請勿轉載

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我女買左Mac Book Air, 大學生有優惠又多野送, 但要下個月頭先有.

大宅

回覆 howmuch 的帖子

我都比較過, 但sorry, 價錢離地囉...

大宅

再補充下.....價錢離地至少對LENOVONO是如此.

大宅

買Macbook Pro啦

男爵府

tracy668899 發表於 19-9-13 11:41
請問大家,想買本notebook 比阿仔用(今年year 1)自己對電腦冇乜認識,但佢話想要細部的,請推介,麻煩大家 ...

學生多數Lenovo
我自己同阿女(中學)share 用Microsoft surface pro

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

macbook係炫耀多過實際, 同意的

公爵府

tracy668899 發表於 19-9-13 14:08

如果讀大學,
真係睇返學生會嘅notebook ownership program,
真係平過出面啲乜鬼back to school program / education offer.
仲有就係佢地買機仲送好多嘢㗎。

最重要係睇返您屋企人就讀嘅大學,
因為唔同大學係同唔同牌子攪呢的offer

https://www.lifetat.com/2019-notebook-ownership/
(搵返屋企人讀邊間,再揀notebook)
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

macbook..Air 或 Pro. 絕對不是晒命...確實是好用.

首頁

尾頁

跳至