自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日中午見亞女(4歲)隻腳紅紅腫腫咁,應該係比野咬(有水出)印乾後搽宝宝金水,但直至現在仍不停出水,都唔知做乜,現己試過搽宝宝金水/之前醫生比蚊咬葯膏(含濾固醇)/消毒葯水/紅葯水!通通都唔work!
而我唔贊成出水傷口貼膠布,但c6就話試下,而家亞女就再搽紅葯水(20分鍾前先搽完)後貼膠布。
各位有咩好辦法呢?
想一陣去買碘酒&雲南白葯試下!!

伯爵府

有無用手抓過呢?怕個蚊咬位置發炎,不如去睇下醫生。

原帖由 bmimi 於 09-5-14 14:14 發表
尋日中午見亞女(4歲)隻腳紅紅腫腫咁,應該係比野咬(有水出)印乾後搽宝宝金水,但直至現在仍不停出水,都唔知做乜,現己試過搽宝宝金水/之前醫生比蚊咬葯膏(含濾固醇)/消毒葯水/紅葯水!通通都唔work!
而我唔贊成出水傷口 ...
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

伯爵府

我覺得比蟻咬先會出水。
我之前都試過等巴士比蟻咬,癢到死,
之後傷口轉硬出水。
我採蛾x油。。。

珍珠宮

醒目開學勳章

係呀! 發炎呀! 又紅又腫又出水,查果d野無用架,要搵醫生同佢洗左傷口,清左d菌先得架! 我以前試過,攪到隻腳爛左一個窿呀....唔係嚇你架,快d帶亞女去睇醫生 la!

原帖由 bmimi 於 09-5-14 14:14 發表
而我唔贊成出水傷口 ...

大宅

咁大獲呀,比蚊咬都要睇醫生呀!

大宅

請問係蛾咩油呢??可否說清楚呢?

原帖由 dder 於 09-5-14 14:22 發表
我覺得比蟻咬先會出水。
我之前都試過等巴士比蟻咬,癢到死,
之後傷口轉硬出水。
我採蛾x油。。。

珍珠宮

原帖由 bmimi 於 09-5-14 14:36 發表
請問係蛾咩油呢??可否說清楚呢?

應該係莪朮油!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

應該係小朋友對蚊毒比較敏感姐,唔洗睇醫生既,我個仔(2.5歲)次次比蚊咬都會起水泡 出晒水,去睇醫生話係敏感,好小事
你試下買VENDIOME隻蚊膏試下丫,我個仔用過幾個醫生比既藥膏都唔得,但呢隻就真係完全唔起水泡仲要好快唔紅唔痕

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

而家係傷口發炎, 處理唔好咪仲大獲, 睇醫生穩陣D好
原帖由 bmimi 於 09-5-14 14:34 發表
咁大獲呀,比蚊咬都要睇醫生呀!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

公爵府

畀面勳章

我個女早兩日都係咁,我幫佢貼左膠布,而家已經結左焦

大宅

你話好似比蚊咬, 其實可能是食物敏感, 你留意下你個囡有冇食芒果之類食物, 我個囡食得芒果多皮膚就會紅紅腫腫又出水, 最近先至出完,我會搽lotion, 因為可舒緩痕癢.你可試下.

大宅

試下搽獅子油丫~
我個女之前又係咁, 比蚊咬到佢隻腳腫晒又係有水流, 驚驚地帶佢去睇醫生, 比d藥膏都無料到既, 反而之後我同佢搽獅子油, 搽左2-3日就無晒事啦~ 所以我都覺得唔駛睇醫生呀~

公爵府

去藥房買一盒兜安氏白藥膏 (Doan's Ointment), 大約$15-18 左右. 清潔好傷口後厚厚地搽一達, 再貼上膠布, 重覆一天換二至三次. 包保傷口三天後埋口, 之後一路搽至退印為止.

它的主要成份係 zinc oxide, 好安全的! 我用咗超過三十年啦, 係屋企守門口必備嘅藥物. 去傷口和暗瘡印都勁 work!

大宅

thanks 各位,亞女而家好好多啦!我主力吱佢d水出黎之後再full雲南白葯,都o.k.喎!

大宅

有呀有呀!前1日食過芒果呀!

原帖由 ukiuki 於 09-5-14 15:17 發表
你話好似比蚊咬, 其實可能是食物敏感, 你留意下你個囡有冇食芒果之類食物, 我個囡食得芒果多皮膚就會紅紅腫腫又出水, 最近先至出完,我會搽lotion, 因為可舒緩痕癢.你可試下. ...

首頁

尾頁

跳至