自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

食環署公布,明年農曆年宵市場不設乾貨攤位。署方表示,考慮到目前社會情況,有責任保障檔主和到場市民的安全。當局不排除在競投成交後基於公共安全或其他理由,暫停或取消年宵市場。

大家仲會唔會去行?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

ksliu7272 發表於 19-11-7 16:36
食環署公布,明年農曆年宵市場不設乾貨攤位。署方表示,考慮到目前社會情況,有責任保障檔主和到場市民的安 ...

會呀

水晶宮

食環署公布,明年農曆年宵市場不設乾貨攤位。署方表示,考慮到目前社會情況,有責任保障檔主和到場市民的安 ...

其實我一向行花市都係睇花(濕貨),冇乾貨對我冇影響。

男爵府

一年一度嘅年宵,如果都取消真係好失望
每年最開心,就係一家人食完飯,
喺年宵花市行過圈,
雖然我都係每年行摩士公園,
但係都會感受下年宵市場嘅氣氛

大宅

不打算去

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

咁工展會,花車巡遊,倒數呢啲係咪會取消?

珍珠宮

畀面勳章

農曆年宵市場攤位下周二開始公開競投
  食物環境衞生署(食環署)今日(十一月七日)公布,二○二○年農曆年宵市場攤位將於十一月十二日(星期二)開始進行公開競投。

年宵市場由二○二○年一月十九日至一月二十五日,一連七天在十五個地點舉行,共設有一千二百八十四個濕貨攤位、以及十八個快餐攤位供市民競投,場內不設乾貨攤位。

食環署發言人說:「由於以往年宵市場人多擠迫,當中有長者和兒童,考慮到目前的社會情況,政府作為場主及年宵市場的主辦者,有責任保障檔主和到場市民的安全。」

他說:「為保障公眾安全及公共秩序,以及更有效地實施人群管理措施,食環署決定擴大二○二○年年宵市場攤檔的面積,以配合銷售年花的運作需要,同時亦會擴闊公共通道,以紓緩擠逼情況。在整體攤檔數目減少的情況下,只能提供濕貨攤位集中銷售年花;若場地情況許可亦會提供快餐攤位。」

發言人補充說:「面對經濟下行壓力,為支援中小企業,二○二○年年宵市場攤位競投底價是去年競投底價的一半。」

濕貨攤位底價由三百二十元至五千四百四十元,而快餐攤位底價由三千八百一十元至十八萬七千四百三十元。

港島、九龍及離島區有六個年宵市場,設於銅鑼灣維多利亞公園、深水埗花墟公園、深水埗長沙灣遊樂場、黃大仙摩士公園、觀塘遊樂場及東涌達東路花園,共有五百七十三個濕貨攤位和十一個快餐攤位。

維多利亞公園年宵市場攤位的競投將於十一月十二日及十三日在九龍荔枝角荔灣道十九號荔枝角政府合署禮堂舉行。第一日(十一月十二日)會首先競投快餐攤位,然後是濕貨攤位;第二日(十一月十三日)競投餘下濕貨攤位。上午時段由九時至下午十二時三十分,下午時段則由二時直至競投結束為止。由於座位有限,有意競投維多利亞公園年宵市場攤位的人士,請按其屬意競投攤位的類別於指定攤位競投日到荔枝角政府合署參與競投。

深水埗花墟公園及觀塘區觀塘遊樂場年宵市場攤位的競投將分別在十一月十四日和十一月十五日於黃大仙牛池灣清水灣道11號牛池灣文娛中心劇院舉行。至於黃大仙摩士公園及深水埗長沙灣遊樂場年宵市場攤位的競投則分別在十一月十八日和十一月二十日在九龍荔枝角荔灣道十九號荔枝角政府合署禮堂舉行。每日競投分為上午及下午兩個時段進行,上午時段由九時三十分至下午十二時三十分,下午時段則由二時直至競投結束為止。

東涌達東路花園年宵市場的攤位競投於十一月二十二日於中環統一碼頭道三十八號海港政府大樓1403、1404及1414室舉行,由上午九時三十分直至競投結束為止。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

最近幾年,都係睇、買年花。

乾貨區冇乜野啱買。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如不能平亂,取消比較好,市民安全至上

男爵府

回覆樓主:

我唔會去 人多生亂,要走時好麻煩,又要安排交通可能無車搭番屋企,反正乾貨,大部分都重覆賣毛公仔,吹氣公仔氣球,我無興趣

子爵府

melisa 發表於 19-11-7 16:43

冇錯

象牙宮

回覆樓主:

好呀,唔賣乾貨!雖然唔係年年去行,但唔想睇到暴徒產品

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

取消算啦,無乾貨氣氛已差好遠。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

melisa 發表於 19-11-7 16:43

贊成取消!只做熟食同濕貨一樣避免不了搞事,萬一出事,乾貨仲可貯存搬走,熟食同年花就真係血本無歸!

男爵府

唔會去, 一家大細暴徒出黎搞事會好危險.....

珍珠宮

唔去了
其實我每年去都係睇推銷員示範實用家品
每次都聽到好心動
轉頭都去淘寶搵

子爵府

取消乾貨一點都不可惜
因為可以預計一定會有啲不知所謂嘅標語產品

大宅

今年度應該競投都唔會太激烈㗎啦⋯⋯就算賣花嘅店主都驚你一陣封路一陣停止 軋死晒啲貨仲驚

PS 永遠不正視問題都係解決唔到

珍珠宮

llmom 發表於 19-11-7 16:37
其實我一向行花市都係睇花(濕貨),冇乾貨對我冇影響。

珍珠宮

回覆樓主:

冇乾貨都好嘅
費事佢哋整埋啲五大訴求吹氣公仔

首頁

尾頁

跳至