嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

MsCherryMAMA 發表於 20-9-28 18:17
睇左一次無再睇啦,電話同張醫生傾過,覆診都好大機會唔轉藥,睇黎無咩意思,所以醫生都係叫勤力保濕同用 ...

咁又係, 既然覆診都未必轉藥, 暫時都係聽返醫生建議先,

始終呢排D天氣唔穩定, 的確好易令到濕疹皮膚反反覆覆.

~開開心心過每一天~

大宅

MsCherryMAMA 發表於 20-9-26 11:29
都係今日發下聽日好下咁,總之日日好似坐過山車咁,都唔知可以點幫佢

濕疹主要原因都有好多, 主要由天氣轉變, 高蛋白食物, 身體抵抗力差或有致敏源引起.

之前張傑醫生都同我傾左好耐, 好細心同我講左好多家長都好擔心小朋友濕疹既問題,

如擔心用藥, 其實醫生都係會睇返濕疹情況而開藥, 一般查類固醇藥膏2-3日濕疹情況會有所改善.

濕疹嚴重既可能要查5-7日, 醫生處方的藥膏一般都係作短時期既治療.

你要留意返每次小朋友出現濕疹或過敏時係咩情況, 沖涼唔好沖咁耐, 水溫唔好太熱, 同埋一定要查多D保濕.

如果係好輕微既濕疹, 勤力D查保濕, 有機會自然改善同好返.

紫淇    發表於 21-7-6 21:18
ada0708    發表於 20-11-12 19:07
~開開心心過每一天~

別墅

Yuk_Lam 發表於 20-9-30 15:39
濕疹主要原因都有好多, 主要由天氣轉變, 高蛋白食物, 身體抵抗力差或有致敏源引起.

之前張傑醫生都同我傾 ...

係呀,張醫生好好,我打返去佢好細心同我傾左好耐,無話係唔係都叫返去覆診,所以我都無再返,只係自己注意多d同搽多d保濕去盡量控制住咋

大宅

MsCherryMAMA 發表於 20-9-30 16:21
係呀,張醫生好好,我打返去佢好細心同我傾左好耐,無話係唔係都叫返去覆診,所以我都無再返,只係自己注 ...

我都覺得張醫生超級好人, 同埋好細心有耐性, 而且都幾靚仔.

有D醫生連電話都唔會同你講, 淨係叫你返去覆診睇下咩情況.

~開開心心過每一天~

別墅

Yuk_Lam 發表於 20-9-30 16:24
我都覺得張醫生超級好人, 同埋好細心有耐性, 而且都幾靚仔.

有D醫生連電話都唔會同你講, 淨係叫 ...

妳小朋友都係睇張醫生好返的嗎?有無翻發 ?

大宅

MsCherryMAMA 發表於 20-9-30 16:38
妳小朋友都係睇張醫生好返的嗎?有無翻發 ?

係呀, 暫時都好少返發, 基本上都好返曬, 只要平時多D留意.

只係有時接觸到D刺激物都會有少少紅, 如酒精潔手液, 我盡量都會同佢用皂洗手多.

~開開心心過每一天~

別墅

Yuk_Lam 發表於 20-9-30 16:52
係呀, 暫時都好少返發, 基本上都好返曬, 只要平時多D留意.

只係有時接觸到D刺激物都會有少少紅, 如酒精潔 ...

本身嚴重嗎?睇幾多次好返呀 ?
我仔情況仲係好反覆,成日突然紅左好痕,都係靠保濕控制

大宅

MsCherryMAMA 發表於 20-9-30 17:56
本身嚴重嗎?睇幾多次好返呀 ?
我仔情況仲係好反覆,成日突然紅左好痕,都係靠保濕控制
...

我唔知我小朋友D濕疹算唔算嚴重, 因為我有朋友個BB既濕疹仲勁.

之前我小朋友濕疹方面睇左2次, 其實睇完第一次醫生查左幾日藥都已經改善左好多.

我有跟足醫生建議查左一星期藥之後先停, 之後主要就係勤力查Lotion/Cream.

呢排天氣開始乾燥, 要勤力查多D潤膚先得, 濕疹一發作就好麻煩.
~開開心心過每一天~

侯爵府

jojolion 發表於 20-3-2 10:03
想問下張傑醫生開嘅藥會唔會有類固醇,謝謝

我相信都係睇返濕疹情況, 一般都會開類固醇藥膏, 我個陣小朋友D濕疹都算嚴重, 都要查一個星期藥膏.

侯爵府

Yuk_Lam 發表於 20-8-31 17:14
都好少返發了, 皮膚穩定左好多, 不過有時天氣熱出汗條頸都會有少少濕疹.
或者有時食得太重味/味精都會有少 ...

我小朋友本身都有濕疹皮膚, 之前都睇過幾個醫生都睇唔好.

後尾有朋友介紹去中環睇張傑兒科醫生睇好左, 而家暫時都無再返發.

侯爵府

MsCherryMAMA 發表於 20-9-4 12:16
我都剛睇左,係搽藥膏好返,但一停左2日就有少少紅返,我都唔知點好。
妳就好啦,小朋友睇完真係無翻返, ...

你平時用咩沖涼液? 留意下濕疹/敏感皮膚唔好用咁多泡泡既沖涼液, 同埋留意水溫.

之前天氣熱我轉左用D手工皂同小朋友沖涼, 覺得都幾好, 而家天氣開始乾燥, 黎緊買返舒特膚既沖涼液.

侯爵府

我愛我的家 發表於 20-9-28 18:30
我都覺得如果濕疹已經有改善, 皮膚唔穩定仲有少少紅, 醫生都有同你傾過.

始終濕疹引誘太多, 天氣轉變, 抵 ...

我都有試過用金銀花沖涼, 查椰子油, 蛋黃油, 浸海鹽等等, 不過唔係樣樣都有用.

好似我小朋友咁, 佢查椰子油無用, 浸海鹽又那又紅.....

大宅

ada0708 發表於 20-11-12 18:41
我相信都係睇返濕疹情況, 一般都會開類固醇藥膏, 我個陣小朋友D濕疹都算嚴重, 都要查一個星期藥膏.
...

我都覺得好多家長好擔心用類固醇藥膏, 不過我覺得只要跟足醫生指示用既話問題不大,

好返之後要注意返有咩野會令到小朋友濕疹發作, 平時多做保濕多飲水, 皮膚應該會穩定返濕疹都會好返.
~開開心心過每一天~

大宅

ada0708 發表於 20-11-12 19:06
我都有試過用金銀花沖涼, 查椰子油, 蛋黃油, 浸海鹽等等, 不過唔係樣樣都有用.

好似我小朋友咁, 佢查椰 ...

我都有試過唔同方法, 之前都有試過用蛋黃油, 如果濕疹範圍細都OK既.

另外我覺得用金銀花沖涼都可以舒緩濕疹等皮膚無咁痕.

~開開心心過每一天~

複式洋房

桃花島 發表於 19-12-19 15:01
係呀~有個徐傑醫生架,我覺得張傑貴咗d,徐傑就700至1000左右,5日藥,一次過就攪掂喇,所以我一直都係睇 ...

請問是用類固醇嗎?

複式洋房

ada0708 發表於 20-11-12 18:54
我小朋友本身都有濕疹皮膚, 之前都睇過幾個醫生都睇唔好.

後尾有朋友介紹去中環睇張傑兒科醫生睇好左, 而 ...

.

別墅

BK Milk勳章

桃花島 發表於 19-11-20 19:47
係呀,銅鑼灣嗰個,診金450,藥費另計,但多數下午先翻診所

請問診金+藥費, 一般要多少? 多數會開幾多日藥?

別墅

BK Milk勳章

hachan 發表於 19-12-6 22:10
BB好可愛呀.

我小朋友之前濕疹皮膚都係張傑醫生睇好架, 佢真係好細心, 問症好詳細.

你小朋友D濕疹都好嚴重, 而家仲有無濕疹? 查左幾多日藥好返曬?

我小朋友呢幾日D濕疹都好勁, 成塊面又紅又敏感, 除左塊面之外, 手手腳腳都有濕疹.
已經同佢勁查保濕同埋少少藥膏, 但都好似無咩用咁, 成晚都周身R, 想帶佢睇醫生.

紫淇    發表於 21-7-6 21:27

別墅

BK Milk勳章

納蘭小主 發表於 19-12-16 20:53
謝謝分享~

你小朋友D濕疹都好勁, 而家好返曬啦?

如果父母有濕疹, BB真係好大機會都有濕疹.

別墅

BK Milk勳章

Yuk_Lam 發表於 19-12-19 14:48
記得要預約, 一般都係等一陣就可以入去見醫生, 一般都係$1000有三日藥.

如果Walk-in上去睇要唔要等好耐? 平時多唔多人睇?

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊