時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

伯爵府

familyking 發表於 19-11-25 12:32
咦,我收返我中文吾好,原來你真係吾係香港人噃。吾係廣東話發音呀!如果係真香港人就明。原來新移民,連 ...

你唔好傻啦. '吾'就梗係'唔'同音啦. 但香港人好少會用 "吾"囉.
咁 "吳" "5"都有人用添! 88都係 bye bye.
好多國內人打"吾"字. 叫你係咪國內人呀?

伯爵府

Chaielsa 發表於 19-11-25 12:30
呢d野你恨唔到架喇!贏你地成條街喇!
返去喊喇!你仲笑得出?
...

其實冇乜好嬲,仲好期待區議員多多修橋補路.
等佢地慢慢做做足4年.
你要唔要興建一間精神病院呀?
4年好快過. 你要快快申請.

子爵府

Cankk 發表於 19-11-25 12:36
你唔好傻啦. '吾'就梗係'唔'同音啦. 但香港人好少會用 "吾"囉.
咁 "吳" "5"都有人用添! 88都係 bye bye ...

哈!我無研究呀!come on, 香港人係咁啦!貪快打姐,咁認真!算啦,吾同你傾啦,吾阻你同你班姊妹繼續北上食海底撈啦!

伯爵府

familyking 發表於 19-11-25 12:40
哈!我無研究呀!come on, 香港人係咁啦!貪快打姐,咁認真!算啦,吾同你傾啦,吾阻你同你班姊妹繼續北上 ...

你露底啦.

子爵府

christmas2288 發表於 19-11-25 12:26
做啦 ! 講 講 講, 得個講字! 癈老藍屍通病, 講多過做! 今日做左hug hug 未丫? 人地落選丫! 你唔係連咁基本 ...

姊妹算啦,吾好同佢地講啦,糾纏不清,真的影響自己智力架

大宅

cerealdrink 發表於 19-11-25 08:45
大家好!今日空氣特別好!邪不能勝正,yeah!

你地繼續搞亂香港幫自己送終啦

伯爵府

光復BK? 你打算上人哋Office裝修呀?

男爵府

Ching345 發表於 19-11-25 12:32
回覆 christmas2288 的帖子

從你的post已暴露了你們的低質,永遠只識叫人返大灣區,香港咪大灣區的一部份 ...

冇知識既人真可怕, 知唔知人類既起源黎自非洲?

男爵府

familyking 發表於 19-11-25 12:44
姊妹算啦,吾好同佢地講啦,糾纏不清,真的影響自己智力架

又係, 你岩就聽你的, 本小姐今日心情極靚, 無謂同d 儍既計較

子爵府

christmas2288 發表於 19-11-25 12:54
又係, 你岩就聽你的, 本小姐今日心情極靚, 無謂同d 儍既計較

哈,真係吾好同佢地計較咁多,佢地d新移民,文化水準同見識的確同"真"香港人係有一段距離架 都要比時間佢地慢慢溶入香港價值啦!我好同情佢地架。

伯爵府

真香港人, 你快D去準備下點幫新區議員阻止咁多新移民啦!
如果唔係你地申請公屋10年都上唔到樓呀!
個區議員你地選出嚟, 做野先有糧出. 唔係去遊行就可出糧.

珍珠宮

mrscatcat 發表於 19-11-25 12:23
香港搞成咁。一班人仲可以自high
yeah 飽佢喇。
點yeah香港永遠都是中國的!

佢地忘了照鏡

佢地父母係中國人, 生佢地個樣出黎係中國樣, 有中國姓, 當然有中國名, 佢地寫既係中文, 成日叫人死番大灣區, 仍地仲未明, 佢企緊既地咪係大灣區一部份囉...

佢個樣中國樣, 在外國人眼中大陸, 台灣香港都是CHINESE FACE, 無分別啦

唔肯面對現實成日笑人大陸, 係井底蛙, 大家睇到而家大學生係咩質素, 好快佢地都要去光復監獄啦, 笑人唔識字, 但是大家睇到中大理大及其他大學個D人識字? 只識整汽油彈咋

大陸學生識既字絕對多過佢地, 中英程度絕對高, 至少人地唔會打爛自己間學校

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

onlam2005 發表於 19-11-25 11:21
支持光復BK.
我最憎佢地成日叫人做曱X,
示威者都係人,

十分同意, SUPPORT!!!!

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我哋唔仲靠蛇齋餅糉都贏呀!証明仲有好多市民眼精係雪亮架!講到自己咁愛國又唔死返大灣區住

珍珠宮

Cankk 發表於 19-11-25 11:57
佢地真係以為乜都叫光復, 笑死人咩!
呢度咁多龜縮完既曱甴引晒出嚟了.
勁過曱甴藥餌.

係囉~之前就潛水,唔敢現身
今日見識好多真曱甴,仲要好多新用戶,又係唔敢用新身見人
曱甴果然唔見得光

hellohelloruby    發表於 19-11-25 15:11

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

anan84 發表於 19-11-25 12:12
(轉載)
用數據說話

唔係喎

https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20191125/s00001/1574649370019/%E3%80%90%E5%8D%80%E8%AD%B0%E6%9C%83%E9%81%B8%E8%88%89%E3%80%91%E5%8D%80%E9%81%B8%E5%BE%8C%E8%AD%B0%E5%B8%AD%E6%94%BF%E9%BB%A8%E5%88%86%E4%BD%88%E5%9C%96-%E6%B3%9B%E6%B0%91%E5%A4%A7%E7%BF%BB%E8%BA%AB%E4%BD%94%E9%80%BE%E4%B8%83%E6%88%90-%E5%BB%BA%E5%88%B6%E7%B4%84%E5%89%A9%E4%B8%80%E6%88%90

2019年區議會選舉投票率破紀錄達71.2%、投票人數逾294萬,全港共452個議席中,民主派大翻身,建制派重創,前者取得至少七成逾300個議席,報稱「政治聯繫」屬親政府團體的建制派則取得不足一成的議席,大幅扭轉過去泛民、建制派在區議會議席的分佈。

根據政府區議會選舉網站的各區選舉結果,截至今午12時55分,明報即時新聞整理452名當選人報稱「政治聯繫」的資料,來自泛民主派、建制派、無黨派(報稱「獨立」而沒有明顯政黨聯繫者),以及其他(候選人並未提供有關資料)得到的議席比例,分別為:

泛民  326席(72.1%)建制  39席(8.6%)無黨派 69席(15.3%)其他  18席(4%)

大宅

cerealdrink 發表於 19-11-25 08:45
大家好!今日空氣特別好!邪不能勝正,yeah!

大快人心

男爵府

ckfamily 發表於 19-11-25 10:27
冇啦,响時政留左一段時間,之後封左

真係short得好犀利

大宅

Chchingpig 發表於 19-11-25 09:35
今日心情大靚香港在晴朗的一天出發, 真香港人加油

真香港人有咩特徵?求指教!

首頁

尾頁

跳至