自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

超級特務 發表於 20-1-27 16:25
煲藥我唔受得,飲咗胃唔舒服。
但藥粉就ok.
中藥唔傷身,但長期食用就要小心金屬含量對肝臟影響。

中藥都係藥,我都唔會長期食

chinatea    發表於 20-1-29 12:35

大宅

我信乜嘢唔緊要,最緊要係班大陸人相信北京中醫可以醫好呢個肺炎,有病去北京醫唔好黎香港。

珍珠宮

以下是專家鐘南山對於當年非典西醫治療後的後遺症問題的回應。

早在2003年10月,鐘南山就已經正面回應過後遺症的問題。「鐘南山指出,皮質激素的使用方案必須合理,時機、劑量必須適合,療程須妥善把握,不能長期使用而且並不是使用越早越好。然而遺憾的是有些地方劑量超標,例如香港出現骨壞死現象,他們的用劑量高於廣東5-10倍。」

aeneas2011    發表於 20-2-5 21:22
wcpcelia    發表於 20-1-30 14:25
chinatea    發表於 20-1-29 12:34

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 平平常常 的帖子

我呢排一右手至肩,一訓上床就痛,西醫都只係話比止痛藥,我係平訓係床隻手就痛,但坐係度訓就唔痛,中醫就話係寒濕風重可能我又習慣訓埋一邊,增加左壓力,所以就出現痛症,要我針灸,我未去試針灸呀.
你信唔信寒濕同住有關?有個中醫話我住地下果層,濕氣重,住得耐個人都比較濕,我住村屋,住左幾十年,唔習慣坐電梯,叫我住樓,我會腳軟,但又真係好似個中醫話我住得太耐吸濕太多,近呢10年,長期口苦白利苔,近3,4年周身攰,就算食餐飯,食完都好似用左好多力擔泥咁攰.

我可以食D咩能夠回復體力同去濕呢?

<br><br>

大宅

但藥粉就ok.
長期食西藥亦傷肝,快過中藥見效

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 慢吞吞E 的帖子

後生時一飲有黨蔘的湯,就會沙聲同流鼻血,中醫話我虛不受補,果時後生身體好,轉眼我都幾十歲啦,身體差左,而家又話氣管敏感唔夠氣,我諗而家又試下你個方法,點樣焗?我只知煲湯咋.
<br><br>

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

但藥粉就ok.

中藥一樣會傷身㗎!
某醫院有幾個中醫師長期都要洗腎。

記住一句說話⋯⋯藥有三分毒。

無論中西藥都要小心處理!

珍珠宮

chinatea 發表於 20-1-29 12:18
回覆 平平常常 的帖子

我呢排一右手至肩,一訓上床就痛,西醫都只係話比止痛藥,我係平訓係床隻手就痛,但坐係 ...

痛則不通,可能年紀大了,氣血減弱、不夠通暢。

如果是因為右側側臥睡覺壓住而致氣血不流通,那麼可以試試改為平臥(面朝天)睡覺,看看可否避免問題。另一個做法,就是用熱水袋或者用布袋裝著烤熱的大顆海鹽,放在手肩位置,溫通氣血。

是否寒濕不一定跟居住地面那層有關,否則的話,你們成條村居住地面的居民,無論男女老幼都會有同樣問題。但是如果是居住在特別潮濕的區域,例如河邊,湖邊,水邊,或者出名潮濕的將軍澳等等,居民身體的排濕能力低的,就會累積濕氣。馬來西亞一些靠近海邊/水邊的房子,一般建成吊腳樓,目的就是拉開跟水氣/濕氣的距離,以免影響人體。

珍珠宮

回覆 平平常常 的帖子

我呢排一右手至肩,一訓上床就痛,西醫都只係話比止痛藥,我係平訓係床隻手就痛,但坐係 ...

但是我們嶺南地帶的天然地理環境就是土地卑濕,相對於中國全國其他地區,對人體的排濕能力負荷比較大。因此也需要特別注意脾胃的保養。

極端一點,你想像一下,為什麼住在出名潮濕的將軍澳居民,為什麼會覺得沒有抽濕機會活不下去。因為地理環境需要,我們廣東人的祖先養成了透過飲食方式例如煲湯來健脾,幫助人體去濕。脾健康運轉,就不容易生濕。脾胃虛弱,無法有效處理濕氣,就容易在身體累積,引發健康問題。

另外也要看生活習慣的影響。就算居住幾十樓,假如他是睡地板,也會受到水氣寒濕侵襲,日積月累,腎氣受損,身體會出問題。而長期飲食生冷的習慣,會損害脾胃。

chinatea    發表於 20-1-29 18:10

公爵府

142526 發表於 20-1-27 17:31
我睇開嗰位中E話,中藥粉不含重金屬的,再制造過程己經除了重金屬,信不信由你。
...

假!

利申:行內人

chinatea    發表於 20-1-29 18:11

珍珠宮

回覆 平平常常 的帖子

口苦是白天還是晚上?還是一天到晚都會苦?

你應該是身體累積了各樣不同的問題,還可能寒熱夾雜。很容易累,不單是濕的影響。我看你的人體發動機動力都有問題,陽氣不足、元氣低落。你年輕的時候容易燥熱,現在還有這情況嗎?

水晶宮

回覆 平平常常 的帖子

口苦日同夜都會,而家諗返起,以前唔可以食D燥熱野,好似早上食條油炸鬼都會流鼻血,而家連養陰X呀,紅蔘呀,黨歸,我都食到,而家冬天唔覺好凍,以前冬天好似冰人咁,但而家係發熱,係咪血壓高就會咁?我冇飲凍水,水果都小食,真係人地叫我介咩就介,真係就來咩都唔洗食.
西醫就話咩都唔洗介,攪到我好兩極,中醫話介咩咩咩,好啦一段日子唔食唔飲,見到又會心郁郁,又同自己講,識小小一次都唔怕掛,咁可能飲左幾啖汽水,之後就咳到死咁,同朋友出去食,呢樣唔得果樣唔得又唔好掃人興,就食住可以食得果D,又好似揀食咁,所以而家好小約人食野啦.

其次就係有痛風,真係唔敢食錯野,飲錯野,小小依郁就痛痛痛,痛起上來真係想死左佢.
<br><br>

水晶宮

回覆 caryfox 的帖子

多謝提醒,我覺得呢幾年不停食藥,身體真係越來越差.
<br><br>

男爵府

chinatea 發表於 20-1-29 12:43
回覆 慢吞吞E 的帖子

後生時一飲有黨蔘的湯,就會沙聲同流鼻血,中醫話我虛不受補,果時後生身體好,轉眼我都 ...

我後生又係,一飲有黨參、紅棗或者雞湯就吾舒服吾受得,我依家焗黨參都係落好少

水晶宮

回覆 慢吞吞E 的帖子

以前飲雞湯直情眼光光訓唔到架,而家日日飲都冇事.
<br><br>

珍珠宮

chinatea 發表於 20-1-29 18:28
回覆 平平常常 的帖子

口苦日同夜都會,而家諗返起,以前唔可以食D燥熱野,好似早上食條油炸鬼都會流鼻血,而 ...

你有這樣的口苦情況多久了?發熱又是什麼部位?

你這是陽明經、少陽經都有積熱,熱傷津液,膽汁外流,所以口苦。你年輕時容易流鼻血的情況,是胃經有熱。

以你目前的積熱情況,必須做足防疫措施,儘量少出門,尤其少去人聚集的地方(密閉空間尤甚)。現在疫情就是,本身有內熱的人最危險,一旦被疫氣所感,就容易星星之火可以燎原(你想想秋天風高物燥,容易發生山火就會明白這道理)。一到發燒階段,病情就急速加劇惡化。單獨採用西醫治療,西藥又是寒涼為主,傷脾。脾虛、虛寒體質、元氣不足的人最難治癒。

珍珠宮

chinatea 發表於 20-1-29 18:28
回覆 平平常常 的帖子

口苦日同夜都會,而家諗返起,以前唔可以食D燥熱野,好似早上食條油炸鬼都會流鼻血,而 ...

你外有表邪未解,內有積熱未清,元氣又比較低下,本來普遍人可以用的中成藥也不能隨便用,因為你被太多條件同時制約了。類比的話,你好像已經被五花大綁一樣,需要先把最大的矛盾解決,把綁得最緊的繩子解開,否則無從入手,難以改變現狀。

假如現在你主要的矛盾是脾虛非常嚴重,那就應該先直接處理好脾。脾陰補足,補五臟潤六腑,這種陰虛導致的膽熱就容易解決。如果陰不補上,內熱就會不斷的再生。這個需要掌握全盤資料才可以定奪。

你以前找的中醫師大概沒有足夠的人體整體觀,貿然著手處理個別問題,必然容易陷入僵局,牽一髮而動全身,顧此失彼。

水晶宮

回覆 平平常常 的帖子

咁即係睇中醫,睇下可以點攪,呢個年由亞孫開始放假已經冇咩出街,係年三十晚出去買過一次野,就已經冇出去,行耐小小好快攰呀.
<br><br>

珍珠宮

chinatea 發表於 20-1-30 19:51
回覆 平平常常 的帖子

咁即係睇中醫,睇下可以點攪,呢個年由亞孫開始放假已經冇咩出街,係年三十晚出去買過 ...

現在香港剛好是疫情爆發,不宜在外面大風大雨時進行房屋大維修。況且我覺得薩時之間,你也很難在香港找到完全勝任穩妥的醫師,幫你調理好這麼複雜的問題。目前老問題沒有太大問題的話,不妨以不變應萬變。等疫情減退了再調理身體。

平時飲食多注意益氣、健脾、養陰、潤燥,避免風寒。採取穩守策略,做足防疫措施。

儘量不要出門,也最好不接觸新年假期去過香港以外地方旅遊的親友,因為各地機場、飛機都是高危容易傳播的場所,病毒攜帶者有14天潛伏期。

水晶宮

回覆 平平常常 的帖子

邊道都唔敢去,我舅父去左旅行,D人一問話佢係香港人,D人即時彈開,可想而知出面D人幾驚"香港".
咁我唯有周圍問下了解下邊個中醫可以夾到我啦.多謝係指點,呢幾年食藥又中又西真係好辛苦.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至