自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

chinatea 發表於 20-1-30 21:29
回覆 平平常常 的帖子

邊道都唔敢去,我舅父去左旅行,D人一問話佢係香港人,D人即時彈開,可想而知出面D人幾 ...

呵,現在武漢人讓全地球聞風喪膽呢。

其實不用太驚恐,這次疫情的性質,就跟比較強烈的流感差不多,只不過傳染力很強。只要一開始早期不舒服就儘早治療並且制服它,儘早壓止病情繼續惡化,病情不一定很嚴重的。

2018年流感剛開始爆發,我一不小心就中了流感,服用中藥一個星期多一些就好了。那一年後來兩次想要起感冒/流感,我有經驗了,即時迅速處理,都是一兩天內就搞定了。

中西醫都幫不了忙的痛苦,我曾經經歷過,很理解、也很同情。

chinatea    發表於 20-1-31 22:01

男爵府

chinatea 發表於 20-1-29 12:43
回覆 慢吞吞E 的帖子

後生時一飲有黨蔘的湯,就會沙聲同流鼻血,中醫話我虛不受補,果時後生身體好,轉眼我都 ...

我怕受吾到,只係將一條粗身既黨參,(我買粗身係覺得香d),先用生生洗下浸半小時,怕有流黃,然後放落一大杯水煲滾,用食物剪剪開幾節,倒落保溫壺焗幾個鐘,你可以直接煲出味吾洗煲。我放保溫杯焗係帶出街飲,吾洗買野飲(emoji),不過我都係久不久焗下飲。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 慢吞吞E 的帖子

咁又試下先,唔該哂.
<br><br>

珍珠宮

不方便出外的會員,可以試試練習八段錦,這是中國傳統養生運動,很容易上手的。

1月31日,國家中醫醫療隊廣東團隊正式接管湖北省中西醫結合醫院隔離病區的第3天,所負責的兩層病區共收治患者67人,其中危重症4人、重症16人,均開展了中醫藥治療。

值班醫生和護士教他們練八段錦。一套立式八段錦操做完之後,病友說:「做完很舒服,身體暖暖的,精神許多。」

對於臥床的病友,醫生和護士還教了一套坐式八段錦。病友們紛紛表示想練,現在病區里已經指定幾名熟練的病友作為教練,大家一起練起了八段錦。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我信中醫, 但自從自小睇開嘅醫生去咗後, 未遇過一個掂嘅。

chinatea    發表於 20-2-4 11:14

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 平平常常 的帖子

隻腳痛左兩日,去左脊醫推腳,都唔止痛,尋晚....一場雨我今日雙腳冇痛啦...痛風加風濕,人又寒濕真係唔知幾耐先得解脫.
<br><br>

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

chinatea 發表於 20-2-4 11:20
回覆 平平常常 的帖子

隻腳痛左兩日,去左脊醫推腳,都唔止痛,尋晚....一場雨我今日雙腳冇痛啦...痛風加風濕 ...

試吓叮熱舊薑, 用毛巾包住, 邊度痛敷邊度。 Take Care..

水晶宮

回覆 lily-of-valley 的帖子

好呀,我又試下,係成舊拍左,定一片片呀?
<br><br>

珍珠宮

chinatea 發表於 20-2-4 11:20
回覆 平平常常 的帖子

隻腳痛左兩日,去左脊醫推腳,都唔止痛,尋晚....一場雨我今日雙腳冇痛啦...痛風加風濕 ...

如果是風濕、寒濕的舊患痛,可以用千里追風油,在手掌心摩擦致有熱感後,用手按摩患處。

接觸過千里追風油的身體部位,幾個小時內不要碰水,不要吹風。所以最好晚上睡覺前使用。

chinatea    發表於 20-2-4 14:37

象牙宮

chinatea 發表於 20-2-4 12:47

好呀,我又試下,係成舊拍左,定一片片呀?

一舊連皮, 因薑皮至驅風。 約一半拳頭咁上下, 長形, 放入微波炉叮 一分半鐘, 舊薑好熱架, 唔好用手攞, 用筷子夾落條祝君早安毛巾, 卷住舊薑幾層, 你覺得熱, 但唔會熨傷你的溫度, 邊度痛敷邊度。 頭敷太陽穴, 好舒服, 冷咗就攞走。 Take Care.

forgot, 唔使拍, 就咁一舊連皮, 若皮多泥, dunn走D泥, 因有毛巾卷住, 唔污糟, 敷完洗毛巾, 可幾舊唔同位。

水晶宮

好呀,我明天試下,今日又谷落雨隻腳痛,姐姐幫我搽左鎮痛膏.
<br><br>

象牙宮

chinatea 發表於 20-2-5 16:24

好呀,我明天試下,今日又谷落雨隻腳痛,姐姐幫我搽左鎮痛膏. ...
今晚臨訓前試吓, 暖暖地好好訓架。
Take Care.

chinatea    發表於 20-2-5 20:23

首頁

尾頁

跳至