自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位高手 , 我見過有人用 excel 打晒開過的支票 , 收入等 , 例如開出支票有500 , 400, 320 , 48 , 160,15000.........等等等等
如果想搵一條數係500嘅 , 佢地按出一個長方型嘅視窗仔 ,有個位可以輸入你想搵嘅$$即500 , 就可以立即顯示到該筆支出款項 , 請問是怎樣setting的 .

希望我唔好講到一舊舊啦

男爵府

好似唔駛set架喎...
就咁按ctrl+f
就會彈個視窗出黎..
你係入面打500..就見到有500既數出黎~~

如果有好多500係個sheet入面...就按enter繼續睇下個500~~直至到揾到你想揾既嘢

唔知你係唔係要呢樣...等其他媽媽黎解答下

大宅

咪即係係"編輯"-->尋找 呢個功能?

大宅

原帖由 cathycheng131 於 09-5-22 13:36 發表
好似唔駛set架喎...
就咁按ctrl+f
就會彈個視窗出黎..
你係入面打500..就見到有500既數出黎~~

如果有好多500係個sheet入面...就按enter繼續睇下個500~~直至到揾到你想揾既嘢

唔知你係唔係要呢樣...等其他媽媽黎解 ...

cathycheng131 :

謝謝你 , 就係我要搵嘅野 .
唔該晒呀

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1. 先去最頂一行 (A1)
2. 在"資料"欄找"篩選"
2. 選擇"自動篩選"便可

原帖由 ruby2004 於 09-5-22 13:32 發表
各位高手 , 我見過有人用 excel 打晒開過的支票 , 收入等 , 例如開出支票有500 , 400, 320 , 48 , 160,15000.........等等等等
如果想搵一條數係500嘅 , 佢地按出一個長方型嘅視窗仔 ,有個位可以輸入你想搵嘅$$即500 ...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

仲有一個叫篩選的功能整左之後就可以係按一個制揀你想搵的嘢.....

伯爵府

你要上去spreadsheet 的first row (通常係column label),選 資料 -> 篩選 -->自動篩選, 你會見一個arrow在column label旁邊, 拉下來就可揀啦.

大宅

Data, Filter, Auto Filter

我的志願:每一年同老公去一個國家~ 努力!!!

首頁

尾頁

跳至