自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

呢排我住果邊已經派左2次口罩俾老人家,我唔係住舊區同公屋,照計佢地都唔係獨居老人,但我昨日落街,有一半老人家都唔戴口罩係樓下吹水捉琪行黎行去!更新:藥房職員今日講起,佢話D老人家係屋苑行黎行去,邊度返廁紙/搓手液/口罩果D,佢地就會去排隊

珊瑚宮

APIGMA 發表於 20-2-13 14:09
呢排我住果邊已經派左2次口罩俾老人家,我唔係住舊區同公屋,照計佢地都唔係獨居老人,但我昨日落街,有一半老 ...

有d唔怕 心可能諗都一把年紀啦!
有d冇口罩

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢排我住果邊已經派左2次口罩俾老人家,我唔係住舊區同公屋,照計佢地都唔係獨居老人,但我昨日落街,有一半老 ...

我相信有D長者真係無口罩既, 但都有好多長者只係唔想帶口罩, 而唔係屋企無口罩提供~~

另外, 有少部份長者本身已經有足夠口罩, 但仍然繼續排隊買口罩, 我上次排口罩個陣,,,,前面一對長者夫婦都有排, 佢地好自豪甘話兩地其實已經有四盒口罩係屋企, 但佢地仲想買多D......我聽完有少少O咀.....

水晶宮

chuiyeebird 發表於 20-2-13 14:14
有d唔怕 心可能諗都一把年紀啦!
有d冇口罩

無錯..
1係無口罩,
2係一把年紀, 佢地心態, 你就係你.

琥珀宮

而家口罩咁缺,無得怪人唔戴。

就算屋企口罩有貨,好多d老人家都寧願留比要去返工的家人,老人自己落樓下行下,點都低風險過要坐公共交通困工作環境一天的家人

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

大部份不習慣戴,老人家更甚
千其百趣,見過將口罩對摺封住個咀

象牙宮

回覆樓主:

我見唔少中年,少部份後生唔帶添!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

幾個可能性:

1, 無口罩。

2, 戴咗呼吸困難,放棄!

3, 忘記咗戴。

4, 大無畏精神。⋯一句「該死唔使病」已經秒殺左你。

5, 唔信淨係戴口罩就可以防病毒。

6, 頑固!堅持自己嘅經驗,用自己方法抗疫。⋯長者喜歡驅風油搽鼻抗病毒

7, 有口罩嘅! 習慣節儉留低將來用,又或者, 將來更貴留返第時先用。

8, 有口罩嘅! 留比xx用拉! 我自己幾十歲都唔用嘅⋯⋯

可能有更多原因及理由,也可以幾個點一齊。

納蘭小主    發表於 20-2-13 17:54
nyfng    發表於 20-2-13 14:39

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

覺得老人家高危,無咩就唔好出街,留俾啲口罩要番工嘅人,身邊人幫手睇住啲老人家

子爵府

可能老人家冇留意新聞?
我奶奶都有問我依家係咪冇咩野,好似覺得變返平時咁佢話有個人都出院

伯爵府

2024年龍年勳章

我99都唔帶, 我係咁話佢知疫情幾咁嚴重
琴日免為其難帶左, 但夜晚食飯佢講返話帶左抖唔到氣, 又話局到濕哂
真係吹佢唔脹
我~好~幸~福~呀~

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我相信無口罩既機會比較低,因為真係岩岩先派完比老人家

男爵府

2018復活節勳章

老人家冇後生咁緊張,佢哋認為自己見慣世面咁,但又唔知好易中招再惹俾家人或者其他大廈嘅人

APIGMA    發表於 20-2-13 14:42

公爵府

佢地唔係落街買野咁簡單,佢地係聚會捉棋,間中有幾個老人家仲會走入公園好似做運動咁

民房

有時坐地鐵我都見證到,我都會比幾個佢地

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

由自己最親的人講,你唔帶的話,病毒有機會由你去傳開俾身邊的人。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

1928mickey 發表於 20-2-13 14:25
大部份不習慣戴,老人家更甚
千其百趣,見過將口罩對摺封住個咀

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我剛見到有個伯伯佢個口罩只掛一邊耳仔,根本冇真係戴住

別墅

圍埋一齊捉琪個D呀叔呀伯唔帶嫁, 仲要食煙, 不停講野, 唉

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至