自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

esther_fong 發表於 20-3-5 09:29
個個都話悶,話係屋企會屈到病,就要出街,去聚會,去BBQ,跟住又多左聚會感染果案,跟住又繼續停課,繼續 ...

咪就係,我啲朋友好多話要放電,又話啲(emoji)悶,仲約幾時去BBQ,咪搞呢啲時勢病一病睇醫生都煩

禁止訪問

侯爵府

apple~y 發表於 20-3-5 09:30
其實深圳已多日無確診個案,以家問題係輸入個案
與期擔心跨境學童
不如擔心輸入個案仲好啦,以家周到國家爆 ...

咪係law,大把e家仲去緊日本旅行,機票平,酒店平,好抵呀

侯爵府

chanwh2237 發表於 20-3-5 00:24
睇數據大陸同廣東個案少咗,香港就keep住一日幾單,但係其他國家好似韓國意大利先開始爆得勁,依幾個星期有 ...
可以考慮分批復課,高中先復課,之後初中+高小,再初小+幼稚圜。

個人認為誇境童要禁止上學,特別嘅一群要特別處理。

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yipling62 發表於 20-3-5 09:39
澳門做法也不無道理

欣賞澳門政府嘅做法,起碼有哂指引清晰可見

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

chanhayee 發表於 20-3-5 09:41
其實每日有新症,而且病毒的unknown 太多
仲要解決跨境學童返學問題

我而家有200左右個成人口罩,2個人用,諗住質料好果啲俾亞仔返學用。一月起只係正常價買過口罩,諗住D廠開返工應該正常供應,無同人搶過,真係唔想助長炒風食炒價,如果開學之後唔夠都唯有去買

男爵府

香港人就係咁自私,政府停課,係為左小朋友既健康安全,點知成班就帶仔女周圍去玩,以為放緊悠長暑假!如果有小朋友因此中招,就話係屋企太悶,最衰林鄭唔早d封關,最衰政府搞到仔女係屋企咁悶!
如果復課之後有人不幸中招,政府死都唔掂。

大宅

chanwh2237 發表於 20-3-5 00:24
睇數據大陸同廣東個案少咗,香港就keep住一日幾單,但係其他國家好似韓國意大利先開始爆得勁,依幾個星期有 ...

其實好奇怪,跨境學生其實係佢哋自己選擇的身份,如果想4月20日開學,就應該早14天自我隔離先,唔通香港人仲要照顧他的起居?

公爵府

esther_fong 發表於 20-3-5 09:41
咪係law,大把e家仲去緊日本旅行,機票平,酒店平,好抵呀

係呀,以家香港日日零星個案
點復課??
再係甘到暑假都唔使復課

意大利爆到甘都只係停課兩星期

禁止訪問

子爵府

manman333 發表於 20-3-5 09:16
一係咁囉,認為自己可以上課就按時復課, 唔得既同時在課堂亦有live, 同學自己在家上live,取消體育和音樂唱 ...

呢個好,有補習社用緊呢招,課程進度無停過,又無甘多人聚集一起

禁止訪問

珍珠宮

chanhayee 發表於 20-3-5 09:18
我自己在屋企教仔女,他們真的冇出街補習
其實係你自己覺得係屋企等於偷懶
定係你冇心機或能力,跟仔女功 ...

你真係好有心機?

如果緊張小朋友健康的話,我和那位JM 呢段停課,大部分時間在家,而你在另一post 又話剛去完邊度,原來你唔怕機場,飛機來回,唔怕會傳染病毒給仔囡?

男爵府

回覆樓主:

其實要做到學校日日每個學生都有免費口罩供應先復課緊係難,永遠都唔洗復。

其實應該係自備口罩,冇先學校提供,但依家好多家庭係出街玩有口罩,返學就冇口罩。

另外,跨境學童大部分住深圳,依家深圳管理得好嚴,好多小區唔俾出街,有啲街直頭冇人,好多日都零確診, 相反,好多港人仲係咁搵平機票去旅行,日本,泰國,我隔離屋日日鬧政府,但就上星期撞到佢出門,一家大細去福岡,仲話鄉下地方唔驚,所以邊個驚邊個都未知。

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

4月20日都唔想復課?不如唔好讀算啦。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Silver1127 發表於 20-3-5 10:01
其實要做到學校日日每個學生都有免費口罩供應先復課緊係難,永遠都唔洗復。

其實應該係自備口罩,冇先學校 ...
我覺得怕坐飛機中招, 困住幾個鐘, 唔係仲驚嗎?又冇得走避

首頁
34567...13

尾頁

跳至