時政擂台

跳至

首頁
12345...18

尾頁

侯爵府

美國的鋸箭法
https://www.youtube.com/watch?v=UEoByEZKqHQ&feature=youtu.be
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 20-3-5 18:28
2009年美國爆發H1N1, 影響214個國家,導致全球6千萬人感染,美國何曾向全球道歉,今日病毒源頭未明,美國主 ...

黃暴黑係唔會睇到,睇到當無見到

男爵府

TOMATOO 發表於 20-3-5 20:04

https://time.com/5784258/hong-kong-democracy-separatism-coronavirus-covid-19/

文中提及香港去年中開始出現的escalating violence,所講的肇事原因當然係misconceived (可能係deliberately misconceived),但亮點係此文係出自時代離誌。

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 20-3-5 19:04
美國對其他地方爆發嘅疫情好積極,但對自己國家發生嘅疫情卻唔多理,置美民生命於不顧? 哩個同民主大國稱 ...

但美國政府隱瞞既態度似乎對醫護、相關人員非常不負責任。

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 20-3-5 18:32
中國不惜封鎖千萬級人口城巿,禁足14億人,為世界阻擋病毒,全世界有幾多個國家可以咁做?

中國在嘲諷中走 ...

為中國自豪,也為之感動

男爵府

中國食咗呢隻死貓好陰公, 希望呢個美國肺炎早日還中國一個公道.
wcpcelia 唔好點評我
24小時做阿4的C9

別墅

你身邊既人感冒惹到你 你又惹到身邊既人
跟住傳染你個個開始好返 同你講你欠左佢 唔係佢好返就會更多人賴嘢?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

acacius 發表於 20-3-5 22:00
你身邊既人感冒惹到你 你又惹到身邊既人
跟住傳染你個個開始好返 同你講你欠左佢 唔係佢好返就會更多人賴 ...

咦~你咁快將病毒溯源嗱?

你身邊嘅人,冇將自己隔離咩?冇為你阻擋病毒咩?

補充內容 (20-3-5 22:16):
你朋友係美國人?

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 20-3-5 18:32
中國不惜封鎖千萬級人口城巿,禁足14億人,為世界阻擋病毒,全世界有幾多個國家可以咁做?

中國在嘲諷中走 ...

中國加油!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

142526 發表於 20-3-5 19:25
中國雖然打了一場漂亮的仗,但經濟真係好大大損失!都有排震!

啱啱睇到一啲資訊,中國3月頭,復工復產大致上已達90%。

象牙宮

TOMATOO 發表於 20-3-5 20:04

我無諗住俾佢哋睇,只係諗住俾想睇事實嘅人睇

象牙宮

tutik 發表於 20-3-5 21:34
但美國政府隱瞞既態度似乎對醫護、相關人員非常不負責任。

美國要驗Covid 19要自費,唔係個個都有保險可覆蓋,冇買保險嗰群先係最危險,若然負責擔唔起保險,可想像大多數都係基層,居住環境惡劣狹窄密集,當哩群基層有Covid 19, 佢哋嘅傳播速率應該唔細, 冇錢驗唔會醫,社區爆發一觸即發。

象牙宮

TAKTAKB 發表於 20-3-5 21:41
為中國自豪,也為之感動

中國喺全力防疫之外,當疫情漸趨穩定,已開始復工復產復經濟。

象牙宮

ironmanmama 發表於 20-3-5 22:16
中國加油!!

中國加油!

象牙宮

PKFC 發表於 20-3-5 21:52
中國食咗呢隻死貓好陰公, 希望呢個美國肺炎早日還中國一個公道.

而家正在努力做病毒溯源,但對比起2009年美國H1N1(豬流感)嘅情況,好明顯係不公,美國流感影響214個國家,但哩隻病毒冇叫美國流感,而係叫豬流感,今日,哩隻肺炎病毒仲未肯定源頭,卻被叫做中國病毒,有公道?

別墅

DoReMi媽媽 發表於 20-3-5 22:06
咦~你咁快將病毒溯源嗱?

打個比喻啦
不過病毒未溯源係無錯 唯獨是呢到講到好似美國8成係源頭咁散播謠言?唯恐天下不亂者

象牙宮

acacius 發表於 20-3-5 23:09
打個比喻啦
不過病毒未溯源係無錯 唯獨是呢到講到好似美國8成係源頭咁散播謠言?唯恐天下不亂者
...

你個比喻不倫不類,你個美國朋友冇驗係咪covid 19? 冇自我隔離?冇為你阻擋病毒?如果乜都冇,你個比喻可以比中國?

先係你打錯比喻,咁天下唔會亂?

至於講到美國係源頭咯喎,散播謠言?咁你問下日本民間媒體點解要咁做?仲有台灣,點解分析病毒基因圖譜將矛頭直指美國,再者,點解紐約州長話covid 19同流感差唔多,但世衛譚德塞卻話Covid19比流感嚴重好多?

隱瞞就唔會令天下大亂?

別墅

DoReMi媽媽 發表於 20-3-5 23:14
你個比喻不倫不類,你個美國朋友冇驗係咪covid 19? 冇自我隔離?冇為你阻擋病毒?如果乜都冇,你個比喻可 ...

Err 據我所知美國第一單case 好似係去完武漢之後先奶嘢bor

至於阻擋病毒 啲外國政府開始禁去過中國既人去佢哋國家跟住中共好似好憤怒咁叫佢哋唔好咁做 依家又出返來領功勞? 搞個大頭佛出來然後依家努力拆彈 呢啲應該係叫亡羊補牢,我並不覺得有值得領功的地方。

你可以說中國封城什麼是他高壓統治制度優勢 防止擴散
但講到全球應該多謝中國 感覺誇大其詞了

象牙宮

acacius 發表於 20-3-5 23:29
Err 據我所知美國第一單case 好似係去完武漢之後先奶嘢bor

至於阻擋病毒 啲外國政府開始禁去過中國既人去佢哋國家跟住中共好似好憤怒咁叫佢哋唔好咁做 依家又出返來領功勞? 搞個大頭佛出來然後依家努力拆彈 呢啲應該係叫亡羊補牢,我並不覺得有值得領功的地方。

但講到全球應該多謝中國 感覺誇大其詞了.

原來WHO(世衛) Bruce Aylward(專家組組長) 都誇大其詞?~The World is in your debt 世界欠你們的

定有人想淡化美國嘅隱瞞?

補充內容 (20-3-5 23:43):
其實我聽你定信世衛好呢?

象牙宮

acacius 發表於 20-3-5 23:29

但講到全球應該多謝中國 感覺誇大其詞了.

根據你第一句,我諗以下資料可以幫到你,簡而言之,美國只會為曾到過中國嘅人驗Covid 19, 咁即係話,點驗都一定關中國事囉

見前為止,美國疾控中心僅願為以下「三類人」進行新冠病毒檢測:
一,過去14天到過中國、且病情嚴重需要住院者;
二,過去14天有湖北居旅史,且有發熱等症狀者;
三,過去14天和疾控中心確診病例有密切接觸兼有發熱症狀者。

首頁
12345...18

尾頁

跳至