時政擂台

跳至

首頁
12345...18

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

acacius 發表於 20-3-5 23:29
Err 據我所知美國第一單case 好似係去完武漢之後先奶嘢bor

至於阻擋病毒 啲外國政府開始禁去過中國既人去佢哋國家跟住中共好似好憤怒咁叫佢哋唔好咁做 依家又出返來領功勞? 搞個大頭佛出來然後依家努力拆彈 呢啲應該係叫亡羊補牢,我並不覺得有值得領功的地方。

你可以說中國封城什麼是他高壓統治制度優勢 防止擴散
但講到全球應該多謝中國 感覺誇大其詞了...

再補充多一個資料俾你,日本民間媒體報導有位日本人一直住喺夏威夷,從來冇去過中國,喺美國只被驗到流感,但返到日本後,被證實Covid 19 陽性,日本媒體質疑源頭係美國。

伯爵府

先不討論各國的抗疫安排及病毒源頭,但係一個國家受疫症困擾時落井下石,還帶頭歧視及針對及侮辱,這啖氣真的下不了

別墅

DoReMi媽媽 發表於 20-3-6 00:05
再補充多一個資料俾你,日本民間媒體報導有位日本人一直住喺夏威夷,從來冇去過中國,喺美國只被驗到流感 ...

明白。
不過我見有啲專家話佢大機率係飛機感染

而且美國資料既第一單感染病者好似係去完武漢返黎就賴嘢

所以目前最大機會係源頭依然是武漢吧

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

acacius 發表於 20-3-6 00:12
明白。

而且美國資料既第一單感染病者好似係去完武漢返黎就賴嘢

所以目前最大機會係源頭依然是武漢吧

換一個角度,都可以話美軍十月時曾到武漢出席世界軍運會,武漢就奶嘢

你嘅諗法就係咁簡單就落判斷源頭?唔駛睇病毒基因圖譜?我等專家意見,起碼,世衛專家組組長都話世界欠了中國,哩個就係事實

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

明白。

但科學証據就是老尾!
但佢哋好賤格!一路隱瞞、淡化成件事!只驗重症、同中國有接觸嗰D個案!根本唔想認!要屈中國食死貓!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

象牙宮

明白。

哩位世衛專家組組長仲話,如果佢有Covid 19, 佢會寧願喺中國接受醫治

別墅

DoReMi媽媽 發表於 20-3-5 23:38
原來WHO(世衛) Bruce Aylward(專家組組長) 都誇大其詞?~The World is in your debt 世界欠你 ...

咁我又唔係咩大人物當然唔一定要信我
只係今次世衛讚中國讚到班大陸人都頂唔順 覺得太偏袒 well

象牙宮

sandra28 發表於 20-3-6 00:19
但科學証據就是老尾!
但佢哋好賤格!一路隱瞞、淡化成件事!只驗重症、同中國有接觸嗰D個案!根本唔想認 ...

就是了,驗親都係去過中國嘅人,咁一定係話中國有問題啦,就正如啲問卷調查,已篩選晒點答都會得出佢哋想要嘅答案,根本就係陷阱,咁係為美國國民生命設想?

象牙宮

acacius 發表於 20-3-6 00:25
只係今次世衛讚中國讚到班大陸人都頂唔順 覺得太偏袒 well
...

哦~如果讚美國就順理成章?

象牙宮

...

中國哩次疫情邊方面做得唔好令你可以挑剔?

象牙宮

...

BTW,你頂得順冇?你頂唔順因為你係大陸人?你頂得順因為你唔係大陸人? 唔係因為今次中國真係做得好或者做得唔好?

琥珀宮

DoReMi媽媽 發表於 20-3-5 18:23
https://i.imgur.com/aSDRsE0.mp4

叫人道歉真係好煩,世界一體化,邊個想中招?無論美洲、亞洲、非洲都好。

愛滋係非洲發源地,隨移民帶入美國,美國再散播出去,咁點計?要中國道歉,咁美國為愛滋病道咗歉未?見BK都有歪C怪武漢,低B!

侯爵府

142526 發表於 20-3-5 19:25
中國雖然打了一場漂亮的仗,但經濟真係好大大損失!都有排震!
的確影響經濟,不過都沒辦法,有問題都唔可以避,始終踏實去面對,就算一時有影響都要處理,,,今次中國真係好大進步,人民質素真係好大好大進步,呢樣好難做到o架

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 20-3-5 23:38
原來WHO(世衛) Bruce Aylward(專家組組長) 都誇大其詞?~The World is in your debt 世界欠你 ...

我支持你!

象牙宮

SandyKL 發表於 20-3-6 01:23
叫人道歉真係好煩,世界一體化,邊個想中招?無論美洲、亞洲、非洲都好。

愛滋係非洲發源地,隨移民帶入美 ...

2009年美國嘅豬流感,美國何嘗有向世界道歉,我睇到另一條影片,前面會員放的,台灣郭正亮提及2009年美國豬流感爆發仲要係隔咗6個月先向世界發佈緊急,當時哩個病毒已散播全世界,美國有冇向全世界道歉?

今日源頭未證實,美國主持人急不及待跳出嚟叫中國向全世界道歉?咩事咁急?美國要搞咁多文宣?

象牙宮

ironmanmama 發表於 20-3-6 05:28
我支持你!

中國加油!

侯爵府

https://blog.stheadline.com/arti ... D%E8%B6%A3%E6%80%AA

美新冠死亡率超伊朗好趣怪

世界各地新冠肺炎疫情有爆發跡象,中國以外以確診數字計,韓國排首位,累計五千六百二十一人確診(截至昨天黃昏),單日升八百零九人,疫情嚴峻。意大利排第二,累計二千五百零二人確診,第三是伊朗,有二千三百三十六人確診。

看全球疫情地圖,細心研究死亡人數,看出很多問題。韓國有三十一人死亡,累計確診個案五千一百宗,用港大教授梁卓偉的新冠肺炎百分之一致死率推算,死亡人數乘大一百倍,就是當地真實染疫人數。韓國三十一人死,推算確診人數應為三千一百人,而韓國公佈五千六百二十一人確診,比推算數字還高,反映韓國數字較準確。意大利及伊朗情況則差很多,兩國的死亡人數是韓國一倍以上,但確診數字不及韓國一半。意大利有七十一人死,按推算確診人數應超過七千人,但意大利公佈只有二千五百零二人確診;伊朗情況一樣,七十七人死,應有逾七千七百人染疫,但公佈只有二千三百三十六人確診,顯示遠遠被低估,應是檢驗得少,確診人數就少。

日本更奇特,把「鑽石公主號」郵輪及本土感染確診個案分開,「鑽石公主號」郵輪上有六人死,七百人確診,確診數字正常合理,但日本本土同樣有六人死,但只有二百四十九人確診,估計人數低報百分之六十五以上。「鑽石公主號」郵輪上旅客全部做了核酸檢測,確診數字比較準確,亦真實反映了死亡人數對確診人數大約是一比一百的比例,這樣反過來證明了日本本土確診人數低得不合理。同樣是在日本,醫療方法相同,死亡率相若,「鑽石公主號」郵輪感染者是一個很好的「控制組案例」,顯示日本本土確診數字明顯地報少了。

如果以比例來計,美國低報確診人數的比例更是誇張之最。美國有九人因新冠肺炎而死,但公佈確診人數只有一百二十二人,若以一比一百之比,染疫人數應約有九百人,相去甚遠。若然美國確診率是真實數字,當地「新冠死亡率」高達百分之七點四,是世界之冠,遠比意大利的百分之三點一及伊朗的百分之三點三為高。美國如此發達,新冠肺炎病死率可以比如此落後的伊朗還高一倍嗎?若真的如此美國總統特朗普就早該辭職。這是美國主動放棄檢測,把新冠肺炎當成普通流感的結果。

數字會說話,各國死亡人數告訴大家那些國家低報了確診人數,等如在講大話。

綜觀上述數字,可以把全球不同國家對抗新冠肺炎疫情的狀況分成三大類。第一類是「作戰型」,這些國家把對抗疫當成一場戰爭,中國、韓國是此類,基本上採取圍堵策略,對病患盡量全面收治、對疑似染疫和緊密接觸者全面追蹤和隔離。這些國家初期可能因醫院及隔離設施不足,有點手忙腳亂,過一段時間後,便可以解決問題。這些國家能夠成功防控新冠肺炎的蔓延的機會較大。

第二類是「有心無力型」,伊朗、意大利屬於這一類,特別是伊朗,正被美國制裁,國家經濟條件較差,醫療體系落後,再加上宗教原因,令到伊朗疫情急速爆發。不過,伊朗在學習中國抗疫的做法,亦做出一些超乎尋常的抗疫措施,如把中國第六版的《新冠肺炎治療方案》翻譯成波斯文,又動員三十萬名軍人和醫護到全國追蹤排查疫情,甚至臨時釋放四萬五千名監犯,以防疫症在監獄中爆發。伊朗有加強防疫意識,但要視乎其醫療設備是否能夠追上。

第三類是「寬鬆防疫型」。美國是表表者。總統特朗普的表現相當趣怪,他召集了一個與藥廠的緊急會議,會中敦促製藥企業高管在幾個月內做出新冠肺炎疫苗,而同場美國國家衛生研究院(NIH)院長福西多次反駁特朗普,稱疫苗研發至少需要一年到一年半的時間。但特朗普對他的話不屑一顧,還說自己更喜歡聽到的是「幾個月」,兩人因此發生爭吵。特朗普以不科學的態度去處理疫情,令人震驚。

可能半年之後,大家便會知道採取哪種方法去抗疫,更為有效。希望是我們多慮,美國最後安然無恙。我只怕她衰起上來,會累街坊而已。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

別墅

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

淨係隱瞞仲唔夠? 大陸當初想大事化小 結果後尾爆左出來先無奈官方公布你覺得呢個政府一開始有重視這件事嗎??要是如此李文亮也不會成為造謠者吧

處理上面封城我覺得確實是大陸統治的優勢 也是做得好的地方 但呢啲只係補救措施
唔係話要佢道歉 但今次全球大爆發中國目前依然係最大可能源頭 有乜好領功? 唔知呢到點解咁鍾意話實係元兇中國好委屈咁 都係等溯源做完先來鬧美國啦

別墅

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

那他應該不知道在中國不少染病的人連進醫院治療的機會都沒有吧那些人只能慢慢等運到 不然就會悄悄的死去

別墅

回覆 sandra28 的帖子

沒有證據證明流感感染人士有一定中左肺炎https://ctee.com.tw/news/global/225055.html

首頁
12345...18

尾頁

跳至