時政擂台

跳至

首頁
23456...18

尾頁

別墅

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

非也 美國政府怕不夠防疫物質 居然講出叫市民不必戴口罩的荒謬言論
但別忘了中國一開始也有問美國藥廠尋求藥物協助對抗疫情。

我只是認為世衛沒有必要在現階段讚中國

別墅

識唔識分意見同事實意見係主觀既態度 就如呢番言論無法被數據反駁或支持
而事實是based on數據去支持和反駁 不含主觀判斷的

另外妳地講美國個啲咩隱瞞我好似仲未搵到新聞 如果可以不妨分享你地見到的資訊 願聞其詳

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

acacius 發表於 20-3-6 10:49

淨係隱瞞仲唔夠? 大陸當初想大事化小 結果後尾爆左出來先無奈官方公布你覺得呢個政府一開始有重視這件事嗎??要是如此李文亮也不會成為造謠者吧

處理上面封城我覺得確實是大陸統治的優勢 也是做得好的地方 但呢啲只係補救措施
唔係話要佢道歉 但今次全球大爆發中國目前依然係最大可能源頭 有乜好領功? 唔知呢到點解咁鍾意話實係元兇中國好委屈咁 都係等溯源做完先來鬧美國啦...

你講緊美國呀?

當初冇湖北武漢冇處理好件事,係地方官僚作崇,一經中央接手,就已大刀闊斧做嘢啦,地方官亦被查辦,地方官嘅錯就抹煞晒中央嘅努力?你對中國咁嚴苛,反觀對美國嘅隱瞞,都好鬆手下喎

另外唔知你憑咩講"
但今次全球大爆發中國目前依然係最大可能源頭" 哩句呢?就連世衛今次嘅病毒係全球性,鈡南山亦憑住數據公開講,發現喺中國,不代表中國係源頭,你講哩句有咩數根支持?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

acacius 發表於 20-3-6 10:56

那他應該不知道在中國不少染病的人連進醫院治療的機會都沒有吧那些人只能慢慢等運到 不然就會悄悄的死去..

那你應該不知道在美國,不少人連檢測Covid 19的機會也沒有,只能被當作流感,單是今季,美國流感已悄悄的死去萬幾人,2017-2018 ,美國單是流感也死去6萬幾人,係咪悄悄的?

象牙宮

acacius 發表於 20-3-6 10:58
回覆 sandra28 的帖子

沒有證據證明流感感染人士有一定中左肺炎https://ctee.com.tw/news/global/225055.h ...

唔驗咪冇證據囉

別墅

你齋講唔驗我好難同你討論wor你又唔quote啲新聞比我睇下

象牙宮

acacius 發表於 20-3-6 11:00

非也 美國政府怕不夠防疫物質 居然講出叫市民不必戴口罩的荒謬言論
但別忘了中國一開始也有問美國藥廠尋求藥物協助對抗疫情。

我只是認為世衛沒有必要在現階段讚中國

你哩兩句說話對等嗎?我攞唔到你個重點喎!

根據你嘅說話,我意識到~美國政府因為怕佢自己負荷唔到,所以對國民講出謊言,叫國民唔駛做防護,哩啲荒言,係置美國國民生死於不顧。

反觀中國,為咗解決疫情,為咗國民生命,向美國藥廠尋求藥物協助對抗疫情,為咗舒援醫院床位,短短十幾日建出火神山,雷神山,提供幾千床位,更甚者,將體育館等現存設施,改建為方艙醫院,以求接收更多需要治療的病人,為咗舒緩口罩供應,中國即安排多家企業復產,汽車企業亦改建口罩生產線,而家中國口罩日產能量係每日1億個,仲在不斷增加,對一啲借機抬高防疫物品價格嘅商販,全部重懲,更開始以無人售賣機售賣口罩,每日每日以身份證明經機器認證可以買2只,務求國民能公平購買到口罩。

請問美國對疫情除咗隱瞞之外,做過乜嘢?

別墅

我都係推斷姐 唔係事實架係意見只係你講到欠左中國係事實 美國源頭又係事實 好confused wor

至於地方官問題 地方官係你眼中又唔係政府一部分啦wor
我有睇班中國發言人既講話啊 咪話咩採取措施迅速 工作及時囉 12月頭發現有疑似case 一月中後先反應過來 都算及時既我估

象牙宮

acacius 發表於 20-3-6 11:29

你齋講唔驗我好難同你討論wor你又唔quote啲新聞比我睇下

你有心睇,前面甚至時政擂台,有人都已經貼晒出嚟啦,你要迴避,貼到去你面前都扮睇唔到,情況同美國做法一樣,唔驗咪冇確診囉

別墅

為左解決疫情 第一步咪就係選擇隱瞞
我知政府好努力做啊 柦你唔想下點解會有原因令地方官當無事? 咪就係制度上問題 多一事不如少一事 覺得疫情唔洗點理就會自然消失囉

別墅

咁你貼多一次比我開眼界係咪唔得啊doremi

象牙宮

acacius 發表於 20-3-6 11:36

我都係推斷姐 唔係事實架係意見只係你講到欠左中國係事實 美國源頭又係事實 好con ...

咁又係呀,2009年美國豬流感爆發,都過咗6個月之後先通知全世界,對比起美國哩種做法,我覺得中國今次做得好,做得快

此外,我從來冇講諣美國係源頭,只係話日台有咁嘅講法 睇得出你好confused, 咁都搞得錯

The World is in your debt 世界欠你們的~唔只我講ga, 世衛幹事經過觀察,考量,都係咁講

象牙宮

acacius 發表於 20-3-6 11:39

為左解決疫情 第一步咪就係選擇隱瞞

你想咁多嘢,點解唔想下美國而家選擇一直隱瞞呢? 而家美國連檢測Covid 19人數都不公布了,對哩種做法,你有咩意見?

https://inews.hket.com/article/2581158/%E3%80%90%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E7%96%AB%E6%83%85%E3%80%91%E7%96%BE%E6%8E%A7%E4%B8%AD%E5%BF%83%E5%81%9C%E6%AD%A2%E5%85%AC%E4%BD%88%E7%96%91%E4%BC%BC%E7%97%85%E4%BE%8B%20%E5%90%84%E5%B7%9E%E8%87%AA%E5%B7%B1%E5%81%9A

象牙宮

acacius 發表於 20-3-6 11:40

咁你貼多一次比我開眼界係咪唔得啊doremi

我唔得閒呀,因為我冇諗住要說服你去相信或唔相信,我根本唔介意 只係想帶出多啲事實俾想知嘅人睇罷了

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

acacius 發表於 20-3-6 10:58
回覆 sandra28 的帖子

沒有證據證明流感感染人士有一定中左肺炎https://ctee.com.tw/news/global/225055.h ...

唔驗當然冇!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

象牙宮

當美國CDC宣佈不再公佈疑似病例時,中國卻每日更新公佈最新數字,正如世衛幹事所講,有Covid19的話,會選擇去中國醫治

琥珀宮

DoReMi媽媽 發表於 20-3-6 10:01
2009年美國嘅豬流感,美國何嘗有向世界道歉,我睇到另一條影片,前面會員放的,台灣郭正亮提及2009年美國 ...

未提到呢單啫,豬流感即H1N1源於墨西哥,而流入美國,因為美國唔重視,所以全世流行,死咗話18,500,但經後來全球專家研究,死亡人數估計約203,000。

世衛面對美國拖延與不合作態度,都好無奈,美國隱瞞疫情係事實,所以睇返今次內地應對疫情起步雖慢,但之後果斷而配合世衛,所以世衛讚中國處理得好,並非偏頗。

美國仲要厚面皮到要中國道歉,從此睇到佢地部份國民水平有幾高?

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

acacius 發表於 20-3-6 10:56

那他應該不知道在中國不少染病的人連進醫院治療的機會都沒有吧那些人只能慢慢等運 ...

老尾因為醫療費用太貴,市民冇錢去驗及醫,變咗響屋企等死!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

別墅

我無讚過美國啊 唔好解讀我批評中國不足講到去吹捧美國
中國今次都係采用核減數計算方法wor
前排武漢確診人數仲多過湖北 我真係一頭問號

象牙宮

SandyKL 發表於 20-3-6 11:59
未提到呢單啫,豬流感即H1N1源於墨西哥,而流入美國,因為美國唔重視,所以全世流行,死咗話18,500,但經後來全球專家研究,死亡人數估計約203,000。

世衛面對美國拖延與不合作態度,都好無奈,美國隱瞞疫情係事實,所以睇返今次內地應對疫情起步雖慢,但之後果斷而配合世衛,所以世衛讚中國處理得好,並非偏頗。

美國仲要厚面皮到要中國道歉,從此睇到佢地部份國民水平有幾高? ...

喺哩件事上,美國冇好好喺防疫上做準備,卻用媒體打手抹黑中國,誤導世界對中國人的仇視,點解美國重點唔係放喺生命上?

首頁
23456...18

尾頁

跳至